Eco.hu
Jun 14

500-600 milliárdos beruházás indulhat a magyar energetikai szektorban

Mintegy 5-600 milliárd forintnyi új fejlesztés indulhat el a közeljövőben az Országgyűlés által tegnap elfogadott megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (röviden METÁR) jövő év eleji életbe lépésével.
Az elkövetkező években mintegy 1500-2000 megawattnyi elöregedő kapacitás esik ki a magyar villamosenergia-rendszerből, amelyeknek egy jelentős részét a szabályozásnak köszönhetően így megújuló energiaforrások használatára épülő egységek pótolhatják majd. A fejlesztések – a jogszabályban foglalt intézkedéseknek köszönhetően – elsősorban a szakmailag felkészült hazai vállalatok számára nyit majd fontos lehetőségeket. Az ALTEO Group jelenleg is több olyan projektet tart a beruházási listáján, amelyek a kapacitástenderek kedvező elbírálását követően elindulhatnak. Az új támogatási rendszert életbe lépése előtt az Európai Uniónak is jóvá kell hagynia, a részletszabályokat pedig kormányrendeletben rögzítik majd.

„Az iparág immáron öt éve várta a METÁR rendszer elfogadását. Ez egy fontos lépés, hitvallás amellett, hogy a hazai szak- és nagypolitika elkötelezett az Európai Unió felé vállalt 14,65 százalékos megújuló energia részarány teljesítésére. Mindezt egy európai elvárásokkal kompatibilis rendszerben érhetjük el, amely a forró tőke helyett sokkal inkább a felkészült, szakmailag már bizonyított hazai vállalatok projektjei előtt nyitja meg az utat” – emeli ki Ifj. Chikán Attila, a smart energy management szolgáltatások és a megújuló alapú energiatermelés területén piacvezető ALTEO Group vezérigazgatója a METÁR legfontosabb értékét.

A tervezett pályázati rendszerről szólva a vezérigazgató kiemelte: „Fontos, hogy ne akarjon a szabályozói oldal minden kvótát egyszerre kiosztani egy gigaeljárás keretében. Ha például negyedévente írnak ki tendereket különféle technológiákra és kapacitásokra, akkor az a felkészült projekteknek kedvez majd, hiszen így lehet tervezni. Ha az elkövetkező 3-5 évben évi 100-120 milliárd forint projektértékre írnak ki kapacitástendereket az már hatalmas fejlődési lehetőséget nyit az iparág számára. A mennyiségnél most sokkal fontosabb lesz a minőség és a megfelelő erőművi portfolió kialakítása.”

A szabályozás a barna prémium bevezetésével lehetőséget teremt a magasabb üzemeltetési költséggel működtethető biomassza és biogáz erőművek továbbélésére. A vezérigazgató szerint ez egyértelműen ésszerű döntés. „Jóval kisebb költségek mellett jutunk megbízható kapacitásokhoz, mintha most ezeket a létesítményeket hagynánk lepusztulni és új erőműveket építenénk a támogatások lehívásával. Ráadásul megspóroljuk az ezeknek az egységeknek az elbontásával járó környezeti terhelést is. A most barna prémiumra jogosult erőművek még akár 20-25 év múlva is működhetnek megfelelő karbantartás mellett.”

Az ALTEO Group jelenleg több előkészített projekttel rendelkezik, amelyek megindításával csak a METÁR rendszer kapacitástendereinek kiírására, illetve azok eredményére vár. A tervezett fejlesztések között barna- és zöldmezős beruházások is találhatóak. „Ezek a fejlesztések megfelelően elő vannak készítve. Akad köztük ipari projekt és hálózatra termelő egység is. Az önálló projektek mellett vannak előszerződéseink partnerekkel a különböző szakértői együttműködésekre, finanszírozásra. Számos ipari termelő üzem is csak a pályázati kiírásokat várja, hogy modernizálja energiarendszereit” – mondja Ifj. Chikán Attila.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.