Nov 24

6 tipp a lakhatási költségek csökkentésére

Ha az év vége hozott is valamilyen változást, az egyértelműen a lakhatási költségek terén történt. És ez nem éppen kedvező változás - nemcsak a bérleti díjak emelkednek, hanem az energiaárak is rohamosan nőnek. Ha te is azon gondolkodsz, hogyan csökkenthetnéd a lakhatási költségeidet, akkor a legjobb helyen jársz. Van hat tippünk, amelyekkel könnyíthetsz a költségvetéseden.

Óvatosan az élelmiszervásárlással

Az első kategória, amelyben érdekes mennyiségű pénzt spórolhatunk, az élelmiszervásárlás. Ha megszoktad, hogy minden este azzal a gondolattal mész a szupermarketbe, hogy megveszel bármit, ami csak eszedbe jut, akkor tudd, hogy ez egy remek módja annak, hogy elveszítsd a kontrollt a pénzügyi helyzeted felett.

Hogyan vásároljunk, hogy minél többet spóroljunk? Először is, jó ötlet, ha a véletlenszerű vásárlásokat hetente egyszer nagyobb bevásárlással helyettesíted. Egy listával felvértezve, amin minden szerepel, amire szüksége van, elkerülhető, hogy olyan dolgokat vásárolj, amelyekre valójában nincs is szükséged.

Gondoljon a vízfogyasztásra

Egy másik tanács, amire valószínűleg számítottál, de mi mégis megemlítjük - egyszerűen csökkentsd a vízfogyasztásodat. Mindenekelőtt gondolj a vízfogyasztásra a higiénia során, legyen szó akár a csap elzárásáról fogmosás közben, akár a zuhanyozásról fürdés helyett. Ha nem tagadod meg magadtól a fürdést, próbáld meg átgondolni, hogy mennyi vizet engedsz ki minden alkalommal.

Cseréld ki az izzókat

A víz azonban nem az egyetlen egyre növekvő költség. Az elmúlt hónapokban különösen a villamosenergia-árak emelkedtek. Ha azon gondolkodsz, hogyan spórolhatnál ezen a területen, kezdd azzal, hogy energiatakarékos izzókra cseréled a régi izzókat. Ez csak egy kis megtakarítás, de sok kicsi sokra megy.A fotó forrása: Chones / Shutterstock.com

Figyeld az elektronika energiafogyasztását

A készülékek energiaigényessége óriási hatással van a villamos energiára fordított összegre. Ha tehát új hűtőszekrényt vagy mosógépet készülsz vásárolni, mindig ellenőrizd, hogy melyik kategóriába tartozik. Kerüld különösen a legrosszabb kategóriákat, a többi többé-kevésbé ugyanolyan megtakarítással jár.

Spórolj a mosással

A takarékos mosással sokat spórolhatunk mind a vízen, mind az áramon. Mindig válassz megfelelő programot és hőmérsékletet. Egyes mosógépek még speciális takarékos üzemmódot is kínálnak. Ha a mosógéped rendelkezik ilyennel, használd!

Kerüld a hőveszteséget

Végül egy gyakran feledésbe merülő tipp - a hőmegtakarítás. Az ideális megoldás egy jól szigetelt ház vagy lakás, hogy elkerüljük a hőveszteséget. A szellőztetéssel is sokat spórolhatunk - ahelyett, hogy egész éjjel mikroszellőzésen hagynánk az ablakot, legközelebb próbáljuk meg tíz percre szélesre tárni az ablakokat. Míg a mikroszellőztetés hőveszteséghez vezet, a gyors szellőztetéssel hőveszteség nélkül érhető el a levegőváltás.

A kiemelt kép forrása: ShutterOK / Shutterstock.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.