Jan 23

700 milliárd forintos keretösszeggel indul az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

Február 1-jétől válnak elérhetővé a magyar vállalatok számára az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Program kedvezményes hitelkonstrukciói. Az EXIM Magyarország a program keretében az energiaválságban érintett magyarországi cégeknek kínál hiteltermékeket beruházási célokra, energiahatékonysági fejlesztésekre, valamint forgóeszköz-finanszírozásra forintban maximum 6, euróban 3,5 százalékos fix kamatozással összesen 700 milliárd forint keretösszegben 2023 végéig.

Együttesen 700 milliárd forintos keretösszeggel és kiszélesített felhasználási célokkal hirdeti meg a magyar vállalatokat megcélzó Baross Gábor Újraiparosítási Program hitelkonstrukcióit az EXIM Magyarország. A program célja, hogy a magas kamatkörnyezet és szigorodó banki hitelkondíciók mellett is biztosított legyen a hazai vállalkozások finanszírozása. Az állami banktól, illetve a vele együttműködő, refinanszírozó pénzintézetektől február 1-től kérhetnek az ügyfelek részletes tájékoztatást a kölcsönfeltételekről. Az igényléseket a rendelkezésre álló hitelkeret kimerüléséig, illetve 2023. december 15-ig lehet benyújtani.

Az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram részeként a megcélzott magyar vállalatok februártól három különböző konstrukció formájában igényelhetnek rendkívül kedvezményes, fix kamatozású kölcsönt az EXIM Magyarországtól. Az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitelt az igénylők a kedvezőtlen gazdasági körülmények hatásai miatt bekövetkezett likviditási hiány fedezésére és forgóeszköz-finanszírozásra használhatják fel. Az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Beruházási Hitel a belföldön megvalósuló megkezdett, valamint új – kapacitásbővítési, hatékonyságjavítási és technológiakorszerűsítési – fejlesztések finanszírozására lesz fordítható. Az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Zöld Hitel pedig a vállalatok nemzetközi versenyképességet javító energiahatékonysági, illetve megújuló energiatermelő beruházásainak finanszírozását fogja segíteni kedvezményes kamatozású konstrukciójával. A hiteltermékekre vonatkozó pontos feltételek február 1-től az EXIM Magyarország weboldalán is elérhetők.

EXIM Magyarország: a magyar vállalatok pénzügyi motorja

Az EXIM Magyarország közel három évtizedes tapasztalattal és szakmai tudással rendelkezik a vállalkozások kedvezményes hitelek formájában történő támogatása területén. Így az állami bank jelenleg is közel 3000 magyar vállalkozás finanszírozásában nyújt segítséget, amelyek közel 90 százaléka a kis- és középvállalkozások közül kerül ki.

 „Célunk az EXIM Magyarország vállalati finanszírozások piacán betöltött szerepének további erősítése, valamint a hozzánk forduló hitelkérelmező vállalkozások versenyképességének javításán keresztül a teljes hazai vállalati szektor működésének támogatása. Ennek egyik legfontosabb eszköze lesz az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, amelynek révén bankunk hatékonyan tudja segíteni a jelentős növekedési potenciállal bíró magyar vállalatok túlélését és új fejlődési pályára állását” – mondta el Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

A program ezzel egyszerre járul hozzá a gazdasági növekedés újraindításához, valamint Magyarország újraiparosításának támogatása révén a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez is. Az EXIM Magyarországnak fontos feladata, hogy anticiklikus működéssel segítse a magyar vállalatokat üzleti terveik megvalósításában, azaz amikor a gazdaság lassul, akkor növelje az aktivitását.

„Ezt szem előtt tartva az EXIM Magyarország a Baross Gábor Újraiparosítási Program keretében olyan, rugalmasan felhasználható hitelkonstrukciókat fog meghirdetni, amelyek a kedvezőtlen kamatkörnyezetben is széles körben elérhető, kedvezményes finanszírozási feltételeket kínálnak majd a magyar termelővállalatok számára” – hangsúlyozta az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

***

Az EXIM Magyarországról

Az EXIM Magyarország az ország hivatalos exporthitel-ügynöksége; az egyetlen, kifejezetten a nemzetközi kereskedelemre, külpiaci terjeszkedésre és befektetésekre, illetve külföldi beruházásokra szakosodott hazai banki, biztosítói szereplő, amely az exportfinanszírozás mellett, közel egy évtizede működtet nemzetközi versenyképességet javító belföldi hitelprogramokat is.. Az EXIM név alatt két jogi személy együttese értendő, az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.). Ennek köszönhetően az EXIM Magyarország integrált keretek között működve tud mind finanszírozói, mind biztosítói megoldásokat nyújtani.

Több mint 28 éves fennállása során szerzett szakmai tudással, tapasztalattal és nemzetközi kapcsolatrendszerrel az EXIM Magyarország a világ közel 150 országába segített már eljuttatni magyar termékeket vagy szolgáltatásokat.

Az EXIM Magyarország teljes eszközállománya 2022-ben közel 2000 milliárd forintot ért el, hitelállománya pedig átlépte az 1200 milliárd forintot, mintegy 2800 vállalati ügyfelének közel 90 százaléka a kkv-szegmensben működik. Kiemelt partnerei a hazai kereskedelmi bankok, ügyfeleit elsősorban rajtuk keresztül refinanszírozási konstrukcióban finanszírozza.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.