Jun 10

A nyugodt nyaralás biztosítható!

Bármennyire felkészülünk is, előre tervezünk, mindent időben lefoglalunk, a nyaralás alkalmával mégis adódhatnak olyan nem várt helyzetek, amelyek beárnyékolhatják a felhőtlennek remélt kikapcsolódást. Az utasbiztosítás megoldást kínál számos enyhébb, de akár súlyosabb káresetekre, esetleges balesetekre is, amely egy belföldi vagy külföldi utazás során előfordulhat. Miért érdemes utasbiztosítást kötni és milyen szempontokat érdemes mérlegelni a választás során?

Elengedhetetlen feltétele a valódi kikapcsolódásnak

Több nem várt kellemetlenség is előfordulhat egy nyaraláson. A tengeri fürdőzés alkalmával elég egy óvatlan lépés és az egyébként ártalmatlan tengerisün is komoly, kezelésre szoruló problémákat okozhat. Ilyenkor akár súlyosabb sérülés érheti a talpunkat, csillapíthatatlan vérzés alakulhat ki, orvost kell hívnunk. Ha olyan országban vagyunk, amelynek nem beszéljük a nyelvét, az ambulanciára kerülve nem értjük, mi történik velünk. Legyen szó enyhébb vagy veszélyesebb, csonttöréssel járó sportsérülésről, esetleg egy felszíni, ám nehezen csillapítható vérzésről amellett, hogy betegen a nyelvi nehézségek miatt kiszolgáltatottak vagyunk, a legtöbb esetben még komoly plusz költségekkel is járhat egy külföldön végzett sürgős beavatkozás, de még a rutinvizsgálatok is.

Szintén bosszúságot okozhat, ha elveszítjük okmányainkat. Új útiokmány vagy annak megfelelő konzuli dokumentum beszerzése szükséges ilyenkor, ami szintén plusz kiadást jelenthet.

A fenti esetekre megoldást nyújthat egy jól megválasztott utasbiztosítás, amely ma már nem megspórolható költsége egy biztonságos utazásnak, legyen szó belföldi vagy külföldi úticélról. Az ilyen típusú biztosítások egyszeri díjasok, amelyet egy összegben kell megfizetni az utazás előtt. A szerződés az előre meghatározott utazási időtartamra szól, a vállalt kockázatok és szolgálatások pedig igen eltérőek lehetnek függően attól, hogy milyen ajánlatot választunk. Ennek megfelelően néhány száz, de akár néhány ezer forint is lehet a napi ára.

Mit érdemes mérlegelni a szerződéskötés előtt?

Ma már a legtöbb bankkártyához is kapcsolódik valamilyen utazási- és balesetbiztosítás, melynek alapdíját beépítik bankkártya díjába. Érdemes megnézni, hogy saját kártyánkhoz tartozik-e ilyen szolgáltatás, illetve szükséges-e kiegészítő biztosítást kötnünk. Utóbbi eldöntéséhez, illetve összességében szerződéskötés előtt több szempontot érdemes mérlegelnünk.

  • Milyen vagyoni értéket viszünk magunkkal?

  • Baj esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el?

  • A célországban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek?

  • Az utazók milyen életkorúak és egészségi állapotúak? A magas életkor és a betegségre való hajlam nagyobb kockázatot jelent a biztosítók számára, ezért ilyen esetekben általában pótdíjat számítanak fel.

  • Milyen közlekedési eszközzel és mennyi időre utazunk?

  • Mennyire tűnik balesetveszélyesnek az utazás, üdülés? Például pihenést tervezünk egy üdülőben, szállodában vagy vadvízi evezéssel egybekötött sziklamászás a cél?


Ezek ismeretében döntsünk arról, hogy a számos eltérő szolgáltatás közül elég-e egy kevesebb kockázatot felölelő, alacsonyabb díjú biztosítást megkötni, avagy több szolgáltatást és magasabb fedezetet nyújtó konstrukciót érdemes választanunk.

Utasbiztosítás a gyakorlatban

Mára már az utasbiztosítások általános részévé vált az asszisztencia. A segítségnyújtási szolgáltatás lényege, hogy amennyiben bajba kerülünk, elsőként a biztosító által megadott - legtöbb esetben magyar nyelvű, éjjel-nappal elérhető - ügyfélszolgálatot kell felhívnunk. Itt nemcsak informálnak minket a további teendőkről és lehetőségekről, hanem a megkötött szerződés feltételei szerint megszervezik az ellátást, például mentőt hívnak vagy tolmácsolnak az ügyintézésnél, illetve visszaigazolják az adott egészségügyi intézmény felé a kezelési költségek térítését, segítenek a lerobbant autó elszállításában.

Fontos, hogy minden esetben a biztosító kérése szerint járjunk el! A károk megtérítéséhez szükség lehet az utazási szerződésre és az ahhoz kapcsolódó egyéb dokumentációra, számlákra, ezért azokat meg kell őrizni.

Biztosítással kapcsolatos általános kérdések esetén a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor oldala további segítséget nyújthat a tájékozódásban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.