Eco.hu
Oct 16

A pénzpiaci és az ingatlanalapok most a legnépszerűbbek

Stagnálás jellemezte a befektetési alapok piacát szeptemberben csakúgy, mint augusztusban, de az összkép vegyes. A pénzpiaci alapokba például friss tőke áramlott, míg a kötvényalapokból kiáramlott a tőke. 
Ami a tőkeáramlást illeti, igen vegyes a kép. A legnagyobb arányt képviselő kategóriába, a pénzpiaci alapokba tőkebeáramlást tapasztalhattunk, a második legnagyobb kategóriából, a kötvényalapokból azonban kiáramlott a tőke. Hasonlóan kiáramlást tapasztalhattunk a vegyes és a kötvényalapokból is, azonban a többi kategória esetében kisebb-nagyobb összegben tőkebeáramlást láthattunk az elmúlt hónapban. Szeptember havában az értékesítések 20,9 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltásokat.

befektetési alapok vagyona

A legnagyobb vagyongyarapodást ebben a hónapban a pénzpiai és az ingatlanalapok érték el, azonban ez a gyarapodás természetesen nem számottevő. Ebben a hónapban a származtatott alapok lendülete megtört és némi csökkenést könyvelhetnek el ezek az alapok. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 1,2 milliárd forinttal, azaz 0,02 százalékkal csökkent augusztusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5 642 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,7 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,04 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,6%-kal növekedett köszönhetően a 23,1 milliárdos értékesítési többletnek, amely a legtöbb alkategóriát érintette.

A kötvényalapokból 5,4 milliárdnyi tőke távozott, ami felerészben a hazai kötvényalapoknak köszönhető. A többi alkategória esetében is kisebb tőkekiáramlást tapasztalhattunk. (Kivétel a rövid futamidejű egyéb nemzetközi alapok, ahol tőkebeáramlás tapasztalható.) A hozamok jelentősen mérsékelték a tőkekiáramlás hatását, de így is végül a vagyon 0,1%-kal csökkent.

A vegyes alapokból 6 milliárd forintnyi tőke áramlott ki az elmúlt hónapban, amely a legmagasabb érték. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyon 1 százalékkal csökkent.

A magyar tőzsdeindex ezúttal jobban teljesített, azaz kevésbé csökkent, mint a nemzetközi indexek. A részvényalapokból 2,6 milliárdnyi tőke áramlott ki, azonban a negatív hozamok jelentősen csökkentették a részvényalapok vagyonát, amely 4,8%-kal lett kevesebb, mint az elmúlt hónapban.

A tőkevédett alapokból ezúttal 0,2 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok ezen nem tudtak egyáltalán javítani, így összességében 0,9 százalékos csökkenést láthattunk a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapokba ebben a hónapban friss tőke érkezett, amelynek nagysága, 6,6 milliárd. A hozamok azonban ehhez nem tudtak egyáltalán hozzátenni, így a vagyongyarapodás mindössze 0,3%-os lett.

A származtatott alapokba mindössze 0,3 milliárd forintnyi friss tőke érkezett és ezúttal a hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória ebben a hónapban a megszokott kiugró teljesítés helyett 1,2%-os vagyonvesztést mutatott fel.

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban is tőkebeáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 6,3 milliárd. A hozamok ehhez még némileg hozzá is tettek, így a kategória vagyonváltozása elérte a plusz 1,3%-ot.

Az árupiaci alapokba friss tőke érkezett (mindössze 150 millió forint), de a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így a kategória vagyona 0,9%-kal csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkekiáramlás volt tapasztalható, amin a hozamok nem segítettek, így összességében a nettó eszközérték 1,9%-kal csökkent.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.