Eco.hu
Mar 09

A távfűtőrendszerek kulcsfontosságúak a fenntartható városi környezet kialakításában

Kevesen tudják, hogy a távfűtőrendszereknek döntő szerepe van a magyarországi városok környezeti mutatóinak javításában, miközben a távfűtő-rendszerek kínálják a legjobb lehetőséget a megújuló energiaforrások hasznosításának elterjedéséhez is. A távfűtés egyszerre kínál versenyképes és környezetvédelmi szempontból is előnyös megoldást akár komplett lakónegyedek, vagy városrészek fűtési igényére is.
Cegléden, Dombóváron, Dorogon, Érden és Tatán szervezett idén nyílt napot a március 6-i Távhőszolgáltatók Napjára időzítve a Veolia Energia Magyarország. A nyílt nap célja az volt, hogy a látogatók testközelből ismerkedhessenek meg azokkal a létesítményekkel, amelyek oktatási intézményeik és otthonaik fűtéséről és melegvíz-ellátásáról gondoskodnak.

Az elsődleges cél az volt, hogy a legfiatalabb korosztályok tagjai körében is megmutassuk, miként működik a távfűtés és miért érdemes a távhőben gondolkodni városaink fűtése kapcsán – fejtette ki Kovács Attila a Veolia Energia Magyarország távhő ágazat vezetője.

Ennek jegyében a szervezők nemcsak a létesítményeket mutatták meg, hanem minden helyszínen ismeretterjesztő előadásokat tartottak arról, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni a korszerű távfűtőrendszereknek a 21. századi viszonyok között. Emellett a társaságcsoport az érintett iskolák tanulói számára egy kreatív pályázatot hirdetett meg, amelyre a diákok a távfűtés előnyeit bemutató pályaművekkel jelentkezhettek.

A kezdeményezés hosszú távú célokat is szolgál. Ugyanis fontosnak tartjuk, hogy a társaságcsoport által kiszolgált lakosság is tisztában legyen vele, hogy a távfűtés nemcsak kényelmes, hanem takarékos és környezetvédelmi szempontból optimális megoldást kínál a városokban élők számára. Hiszen a környezetvédelem oldaláról nézve kedvezőbb egy helyen, ellenőrzött körülmények között hőt termelni, mint egyedi fűtési megoldásokat üzemeltetni – hangsúlyozta Kovács Attila.

A mintegy 4 milliós magyarországi lakásállományon belül több mint 650 ezer lakás fűtését szolgálja távhő. A hőenergia-ellátás központosítása egyszerre kínál jó feltételeket a hatékonysági paraméterek javítására, a lakosságnál jelentkező költségek féken tartására, valamint a káros környezeti kibocsátások mérséklésére. Így a városi távfűtőrendszereknek fontos szerepe van abban, hogy Magyarországon a városi légszennyezésben meghatározó savasodást okozó gázok – mindenekelőtt a kén-dioxid (SO2), a nitrogén-oxidok (NOX) és az ammónia (NH3) – kibocsátása az évezredforduló óta a harmadára esett vissza a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Fenntarthatósági szempontból ugyancsak kedvező, hogy Magyarországon a távhőrendszerek kínálják a legjobb lehetőséget a megújuló energiaforrások hasznosítására. Erre a legjobb példa Pécs, ahol – idehaza egyedülálló módon - immár 100 százalékban biomassza hasznosítással gondoskodnak a városi távfűtő-rendszer energiaellátásáról.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.