Eco.hu
Oct 26

A vállalatokkal közösen oldaná meg a világ problémáit az ENSZ

Egyre jelentősebb szerepet kell vállalnia a magánszférának, a vállalatoknak, és az egyházaknak a világ legfontosabb globális problémáinak megoldásában az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint. A fenntartható fejlődési célok 2030-ra kitűzött megvalósítása világszerte háromezer milliárd dollár költséggel, beruházással jár; így a hazai vállalatoknak is jó lehetőséget jelenthet, ha részt vesznek a globális problémák megoldásában - állítja Simai Mihály, a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT) elnöke. A nemzetközi szervezet október 24-én ünnepelte megalakulásának 71-ik évfordulóját, míg az emberiség legégetőbb megoldandó feladatait összesítő 17 fenntartható fejlődési célt egy éve fogadták el.
ensz_fenntarthato_fejlodesi_celok_hu

Gőzerővel zajlik Magyarországon is az ENSZ által tavaly szeptember végén elfogadott 17 globális fenntartható fejlődési céllal kapcsolatos tájékoztató és előkészítő munka, többek közt számos rendezvénnyel, valamint az oktatási intézményekkel és a hazai vállalatokkal történő kapcsolatépítéssel is támogatja a célok megvalósulását a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT) – mondta Simai Mihály, a társaság elnöke az ENSZ megalakulásának 71. évfordulója alkalmából. A „születésnapját” hétfőn ünneplő globális szervezet egy évvel ezelőtt, 2015. szeptember végén határozta meg azt az összesen 17, többségében 2030-ra elérendő fenntartható fejlődési célt, amelyek megvalósulásával jobbá tehető a világ az akkor már 8,5 milliárdnyi rajta élő ember számára. A fontosabb célkitűzések között megtaláljuk többek közt a mélyszegénység megszüntetését, az igazságtalanság és az egyenlőtlenségek elleni harcot, illetve a klímaváltozás problematikájának a megoldását is.

A célok eléréséhez egyes becslések szerint mintegy 3000 milliárd dollárra van szükség, a finanszírozás előteremtésében, illetve a végrehajtásában a közfinanszírozás és kormányzati segélyek központi szerepet játszanak majd világszerte, ugyanakkor a magánszférából származó támogatások, adóreformok által beszedett többlet és az illegális pénzáramlások és korrupció csökkentése révén felszabadított források szintén elengedhetetlenek a sikerhez.

A fenntartható fejlődési célok esetében történt meg talán először az ENSZ történetében, hogy a vállalatoknak, a nemzetközi szakmai szövetségeknek és kamaráknak ilyen jelentős szerepet szántak a program kidolgozásában, illetve a megvalósításában. Ez mindenképpen érthető, hiszen a meghatározott problémakörök mindegyike globálisan érinti az üzleti életet, kapcsolódik hozzá” – emeli ki Simai Mihály.

A vállalatoknak több szempontból is komoly szerepük lehet a fenntarthatósági célok megvalósulásának elősegítésében: egyrészt például olyan eszközök, technológiák elterjesztése által, amelyek segítik a tömegek információhoz való jutását, vagy növelik a termelés hatékonyságát, vagy a munkához jutást segítő, a megfelelő szakértelem kifejlesztését támogató képzések, illetve a technológiai fejlődést erősítő tudományos kutatómunkák indításával. „A tudásintenzív ágazatokban tevékenykedő magyarországi cégek, illetve az azokban dolgozó magasan képzett munkaerő számára is jó lehetőséget jelentene, ha a vállalatok aktívabb szerepet vállalnának az ENSZ által meghatározott célkitűzések megvalósításában” – véli Simai Mihály. Hozzáteszi: a Magyar ENSZ Társaság folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket a Magyarországon tevékenykedő cégekkel.

Véleménye szerint különösen fontos a nagy nemzetközi társaságok hálózatainak aktív részvétele, amelyeknek számos nálunk működő vállalat is része. Megjegyzi: a célok elérése és a feladatok végrehajtása az egyes államokban feltételezi az adott ország állami szerveinek,tudományos életének, magánvállalkozásainak és a civil társadalom szervezeteinek együttműködését.

Az új technológiák elterjesztésének, ezek használatának többek közt a mezőgazdaság és élelmiszergyártás fejlesztésében lehet rendkívül nagy a szerepe. A világszerte megtermelt élelmiszer nagy részét elpazarolják, egyes szakértők szerint az éhínség globális megoldására nem is lenne szükség új gyártókapacitás létrehozására, hanem csupán a jelenleg megtermelt mennyiség megfelelőbb újraelosztására. A technológiáknak, digitális megoldásoknak az egészségügy globális problémáinak megoldásában is kiemelt lehet a szerepük, például a világméretű járványok elleni küzdelemben.
 

A Magyar ENSZ Társaságról (MENSZT)

A Magyar ENSZ társaság egy nemzetközi civil szervezeti hálózat, az ENSZ Társaságok Világszövetsége (WFUNA) magyarországi tagszervezete, amely célja az ENSZ tevékenységének megismertetése, népszerűsítése. Küldetése a hiteles, széles körű információ szolgáltatás a globális kihívásokról és az ENSZ szerepéről a XXI. században. Tevékenységéhez tartozik többek közt ENSZ dokumentumok, ENSZ-szel és tevékenységével foglalkozó könyvek kiadása magyarul, illetve angol nyelvű publikációk terjesztése; az ENSZ alapokmányának céljaival és az ENSZ-rendszer tevékenységével kapcsolatos kutatás, tájékoztatás és oktatás támogatása, valamint tudományos konferenciák, szimpóziumok szervezése az ENSZ keretében történő nemzetközi együttműködésről.
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.