Jan 26

Átadásához közeledik a VERTIKAL Group közel 2,5 milliárd forint értékű dombóvári beruházása

Befejeződtek a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett VERTIKAL Group Nyrt. dombóvári üzemében megvalósított fejlesztés operatív munkálatai. A közel 2,5 milliárd forint értékű beruházás – amely energetikai-, infrastrukturális- és technológiai szempontok mentén is jelentősen modernizálja a létesítményt – kulcsfontosságú a társaság további növekedése tekintetében. A VERTIKAL a hazai környezetgazdálkodási piacon elsők között valósíthatja meg tevékenységében a körforgásos gazdaság koncepcióját.

A dombóvári beruházás részletei

A mintegy félszáz éves múltra visszatekintő VERTIKAL Group 2022 tavaszán kezdett a dombóvári üzem fejlesztésébe, azzal a céllal, hogy jelentősen csökkentse annak környezetterhelését, hosszú távon fenntartható, és energiahatékony működést biztosítva. A beruházás a gyártási technológia korszerűsítése mellett elsősorban energetikai fejlesztést foglalt magában, amely egy napelemes rendszer telepítésére és az ingatlan átalakítására, funkcióváltására is kiterjedt.

A tervek szerint az átadásához közelítő projekt csökkenti a VERTIKAL által jelenleg is nagy mértékben felhasznált műanyag-alapanyagok mennyiségét, azáltal, hogy jelentős arányban lehetővé teszi a társaság saját technológiájával előállított, újrahasznosított anyagok eddigieknél hangsúlyosabb felhasználását a termékgyártás során.

A technológiai fejlesztés emellett olyan anyagok körforgásban, nyersanyaggazdálkodásban tartását is elősegíti, amelyek nagy része további hasznosítás nélkül kerülne deponálásra, megsemmisítésre.

A beruházás a gyártási folyamatok javítását szolgáló infrastruktúrafejlesztéseket foglal magában: az összesen 4 580 m2 területen végrehajtott ingatlanátalakítás által funkcióváltásra került sor az épületekben, valamint egy hibrid, 355 kWp teljesítményű napelemes rendszert is telepített a társaság, amely a gazdasági-termelési folyamatok és az üzemen belüli építmények energiaigényét is fedezni tudja.

A beruházás közel 2,5 milliárd forintból valósult meg, amelynek mintegy 50 százalékát önerő és banki hitel, 50 százalékát a GINOP Plusz program keretében odaítélt, felteltételesen visszatérítendő támogatás tette ki. A projekt zárására és ünnepélyes átadására várhatóan 2024 áprilisában kerül sor.

A 2023-as év mérföldkövei

A beruházás megvalósítása a társaság tavalyi, kiemelkedően mozgalmas évéhez méltóképpen illeszkedik.

A VERTIKAL 2023. július 1-től, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel, mint a hazai hulladékgazdálkodási koncesszorral való együttműködés keretében 5 régióban, több mint 300 településen, több mint 1 millió lakos számára lát el feladatokat, emellett számos, több mint 30 hulladékkezelő létesítmény működtetését biztosítja, kezelési tevékenysége a hulladékhasznosítás és ártalmatlanítás szinte teljes vertikumát átfogja.

A társaság emellett, szintén júliusban, egy közel 2 400 m2 területű logisztikai egységet is sikeresen átadott az ország egyik legjelentősebb ipari parkjában, a székesfehérvári Alba Ipari Zónában. Az év emellett a VERTIKAL nyilvános működésének kezdetét is jelöli: a társaság februárban, növekedési tervei megvalósítása érdekében bevezette részvényeit a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformjára, a BÉT Xtendre, majd tőkepiaci jelenlétét novemberben, egy zártkörű részvényértékesítéssel tovább erősítette. A társaság részvényárfolyama összesen 21 százalékos növekedéssel zárta az évet, amellyel az egyik legnagyobb emelkedést produkálta a BÉT Xtend piacon.

„A 2023-as év a VERTIKAL mintegy fél évszázados történelmének egyik meghatározó éve: amellett, hogy a dombóvári fejlesztés immár a célegyenesbe fordult, ezzel pedig immár a gyakorlatban is jelentős lépést tettünk a körforgásos gazdálkodás irányában, társaságunk meghatározó pozícióra tett szert a hazai hulladékgazdálkodás 2023-ban jelentősen átalakult új, koncessziós rendszerében. A 2022 őszén megkezdett és 2023 januárjában révbe ért tőzsdei bevezetés növekedési terveink szintén rendkívül fontos mérföldköve. Mindezen eredmények előirányozzák a további fejlődést 2024-re vonatkozóan is, legyen szó a hulladékkezelési- és gyártási kapacitás növeléséről, technológiai fejlesztésekről vagy a tőkepiaci jelenlét elmélyítéséről” – mondta el dr. Kuti Dániel, a VERTIKAL Group Nyrt. Igazgatóságának elnöke.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.