Oct 21

Az árfolyam alakulása fontos lehet azok számára, akik külföldről kapják a fizetésüket

A külföldi munkavállalás újra divatba jött, így az MNB árfolyam alakulása sokak számára lett kiemelkedő fontosságú. Jelenleg a legnépszerűbbek a német, a holland és az ausztriai munkalehetőségek.

Miért előnyös most külföldön munkát vállalni?


A külföldi munkavállalás legnagyobb előnye a magasabb bér, de sokan az életszínvonalat is figyelembe veszik egy-egy munkavállalás során. Az esetek többségében az itthoni életét senki sem számolja fel, hiszen tervezi a hazatérést. A nemzetközi tapasztalatszerzés azonban még mindig elég erős vonzerőt jelent sokak számára. Azok a munkavállalók, akik egy szomszédos országban vállalnak munkát gyakorlatilag változó időszakokban hazatérhetnek. A szerencsésebbek hetente járnak haza a családjukhoz, általában a hétvégéken.

A kint megkeresett munkabér – például euró – beváltásával támogatják itthon maradt családtagjaikat és igyekeznek tartalékot is képezni a család számára. Ezekben a helyzetekben a deviza árfolyam alakulása fontos lehet. Jelenleg nagyon jól járnak azok, akik euróban és azok is, akik esetleg dollárban kapják a havi fizetésüket, hiszen a forint gyengülés miatt a bérük most még jobban megemelkedett a hazai bérekhez képest. Átváltás előtt érdemes azonban tájékozódni és megnézni az MNB euro árfolyamot, illetve az MNB középárfolyamok alakulását. Ha tisztába kerültünk a körülbelüli árfolyamokkal azután érdemes csak felkeresni a valutaváltókat vagy saját bankunkat.

Milyen kihívások várnak azokra, akik végleg elhagyják az országot?


A távozókra egy kihívásokkal teli új élet kezdete vár. Az új országban el kell intézni a lakhatást, a különféle adminisztrációs teendőket, a hivatalos papírokat. Egy teljesen ismeretlen környezetbe csöppennek és nagyon sok kihívással fognak szembesülni. Új életkészségeket kell elsajátítaniuk, meg kell felelniük a kinti elvárásoknak. Egy teljesen más kultúrával és mentalitással fognak találkozni a munkavállalók és így lehetőségük nyílik arra is, hogy saját világnézetüket is gazdagítsák. Akik első alkalommal hagyják el Magyarországot hosszabb időszakra, azoknak nagyon nehéz lesz az alkalmazkodás és a haza hiánya. Akik jól beszélik az adott ország nyelvét, azok nagyon gyorsan feltalálják majd magukat, akik viszont félénkebbek azoknak különösen nehéz lesz a kezdeti időszak.

A nyelveket természetesen egy adott nyelvi környezetben lehet a leggyorsabban és a legkönnyebben elsajátítani, így lehetősége nyílik mindenkinek arra, hogy fejlessze kommunikációját, fejlődjön az adott nyelvterületen és javítsa a megértést és a beszédkészségét. A külföldi munkalehetőség mindenkinek tartogathat meglepetéseket. Bizonyára sokan hallottak már a munkaerőközvetítő cégek által kínált lehetőségekről, de ezt csak abban az esetben ajánljuk, ha előtte a közvetítő cégnek alaposan utána jártunk. Amennyiben családdal készülünk elhagyni az országot, akkor még fontosabb, hogy biztosra menjünk, ismerjük az MNB árfolyam akkori alakulását és semmilyen probléma ne legyen a kiutazás, a lakhatás és a munka szempontjából.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.