Eco.hu
Mar 12

Az autóexport húzta januárban is a magyar ipart

Nagyon ment az export januárban is, ami főleg az átlag feletti növekedést produkáló járműgyártásnak köszönhető, ráadásul a lendület kitarthat, mert a rendelésállomány is magas. Jól mutatja, hogy mennyire az autóipartól függ a magyar ipar teljesítménye, hogy a kecskeméti Mercedes gyár miatt a Dél-Alföldi régió termelése januárban 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Januárjában az ipari termelés volumene 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 7,7 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest az ipari kibocsátás 4,3 százalékkal nőtt.

Az ipari export januárban 5,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítéséből 37 százalékkal részesülő járműgyártás kivitele 9,6 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának kivitele 4,4 százalékkal haladta meg a 2014. januárit.

ipari termelés 2015 január KSH

nagyobb méretért kattintson a képre

Az ipar hazai eladásai 3,7 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar belföldi értékesítése 7,7 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar termelése 5,3 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 18 százalékkal bővült 2014. januárhoz viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 5,6 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csupán kettőben csökkent a termelés, a többi alágban 0,5 és 20 százalék között emelkedett a volumen az előző évhez képest.

ipari termelés volumenindex 2015 január ksh

nagyobb méretért kattintson a képre

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint háromtizedét képviselő járműgyártás kibocsátása 11 százalékkal nőtt. Az átlag feletti teljesítményt tükrözik az iparág rendelésmutatói is.

A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,4 százalékkal haladta meg egy évvel korábbit. Az iparág két domináns szakágazatából a kisebbik, híradás-technikai berendezés gyártása 0,4 százalékkal mérséklődött, míg a nagyobbik, elektronikus fogyasztási cikkek gyártása kiugróan, 30 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,8 százalékkal nőtt. Ennek 11 alágazatából a legnagyobb, több mint 25 százalékot képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 2,5 százalékkal emelkedett.

ipari termelés belföldi és exportértékesítésének trendje 2015 ksh

nagyobb méretért kattintson a képre

Öt hónap visszaesés után jelentősen, 20 százalékkal nőtt a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása, főként a hazai eladások növekedésével összefüggésben, miközben az export csökkent.

Számottevő bővülést regisztráltunk a közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában (11%), valamint a kisebb súlyú gyógyszergyártásában (11%), ami mindkét alágban elsősorban az export felfutásának a következménye.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 16 százalékkal a gép, gépi berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a motor, turbina gyártása szakágazat kivitelének visszaesése miatt.

a feldolgozóipari termelés és értékesítés alakulása 2015 ksh

nagyobb méretért kattintson a képre

Dinamikusan nő a rendelésállomány is

2015 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 30 százalékkal emelkedett 2014 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 11, az új exportrendelések 32 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 20 százalékkal haladta meg a 2014. januárit.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,9 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,4 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés mindössze egy régióban, Közép-Dunántúlon csökkent (0,8%) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Dél-Alföldön (16%) volt, a többi régióban 3,7 és 6,5 százalék közötti növekedést mért a KSH.

A KSH közleményt itt érheti el

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.