Jul 20

Cseberből-vederbe: stagflációból stagnálásba tartanak a fejlett gazdaságok

Borús gazdasági kilátásokkal fordultak rá a nemzetközi piacok 2022 második félévére: stagflációra számítanak a szakértők, és a következő hónapok is még az infláció növekedéséről fognak szólni.  A recessziós kockázatok emelkednek, ami továbbra sem kedvez a részvénypiacoknak és az árupiaci keresletet is csökkenthetik. Ezzel szemben a hosszú futamidejű kötvények vonzóbbá válhatnak, míg az arany és a dollár továbbra is keresett befektetési eszköz maradhat – derül ki az OTP Private Banking ügyfelei számára közzétett harmadik negyedéves befektetési stratégiából.

Az OTP Elemzési Központ és az OTP Global Markets szakértői minden évben elkészítik az OTP Private Banking ügyfelei számára az éves Befektetési Stratégiát, amit negyedévente frissítenek. Így a szakértők az anyag következő negyedéves frissítése kapcsán is megfogalmazták az előttünk álló időszak gazdasági kilátásait, azonosították azokat a fő trendeket és lehetőségeket, amire befektetői szemmel érdemes figyelni. A legfontosabb megállapításokból 5 tendenciát emeltünk ki az alábbi összeállításban.

1.Recessziótól tart a világ

A szakértők szerint az inflációs félelmeket a recessziós aggodalmak váltják fel a következő hónapokban a nemzetközi piacokon. Az Egyesült Államok gazdasága már a második negyedévben enyhe technikai recesszióba süllyedhetett, és a lejtmenet nem biztos, hogy itt megáll. Az elemzők további romlást is elképzelhetőnek tartanak az előttünk álló időszakban. A 2022-es és a 2023-as növekedési várakozások az eurozóna esetében is lefelé módosultak, igen jelentős további lefelé mutató kockázatok mellett. Az OTP Global Markets szakértői szerint a magánszektor az eurózónában jól teljesít, de a koronavírus-járványból történő kilábalás még mindig nem fejeződött be. Emellett az orosz-ukrán konfliktus is újabb külső sokkhatást eredményezett, aminek leglátványosabb tünete az energiaköltségek drasztikus növekedése. A gázszállítások őszi leállása ráadásul az energiakrízis fokozódásán keresztül jelent további érdemi kockázatot.

Magyarországon az elemzők várakozások szerint a GDP növekedése az idei év második negyedévhez képest le fog lassulni, és az idei 5 százalékról a negyedik negyedévre és 2023-ra 2 százalékra eshet vissza. A lassulás okai között szerepel többek között az Oroszországgal és Ukrajnával folytatott kereskedelem visszaesése, a magánbefektetési hajlandóság csökkenése, a reáljövedelem-emelkedés fékeződése, valamint a sokkal szigorúbb gazdaságpolitika, és ezzel összefüggésben a hitelkereslet és fogyasztás várható visszaesése. A szakértők szigorodó gazdaságpolitikára számítanak, ami negatívan befolyásolhatja a reáljövedelmeket, miközben a magasabb kamatlábak egyszerre foghatják vissza fogyasztást és a hitelkeresletet is.

2.Forró ősz jön: a következő hónapok még az inflációról fognak szólni

Az elmúlt hónapokban elszabadult infláció világszerte évtizedes rekordokat dönt. A májusban mért 8,6 százalékos infláció 40 éves csúcsot ért el az Egyesült Államokban, miközben júniusra az eurózónában is 8,6 százalékra nőtt a drágulás az előzetes adatok szerint.

A következő hónapok még az infláció növekedéséről fognak szólni, ezzel együtt a megkezdett monetáris szigorítás által kiváltott keresleti oldali fékezés a következő fél évben gyenge növekedést és továbbra is a jegybanki cél feletti, de már a normalizálódó irányba mozduló inflációt hozhat. Az infláció tetőzését világszinten, így hazánkban is év végére prognisztizáljuk 13%-os szinten. 2023-ra 8 százalék feletti inflációt várunk itthon”mondta el Tardos Gergely, az OTP Elemezési Központ vezetője.

A Befektetési stratégia véglegesítést követő bejelentett intézkedés, miszerint átalakul a hazai lakossági gáz- és áramszolgáltatás és az átlag feletti fogyasztásért piaci árat kell fizetni, 20% környékére emelheti az idei inflációs csúcsot, a jövő évi éves átlagos infláció pedig 13% környékén alakulhat.

A nyersanyagárak korrekciója és az ellátási lánccal kapcsolatos problémák mérséklődése is némi reményt adhat arra, hogy az infláció lecsengése elindulhat, igaz mind a kínai Covid-politika, mind az európai energiaválság további kellemetlen meglepetések okozhat az elkövetkező hónapokban.

3.A dollár emelkedő trendje megtörhetetlen, rég látott nyomás alatt a forint

Az elmúlt negyedévben a dollár 5 százalékkal tovább erősödött ez euróval szemben, elérve a paritást jelentő szinteket. Bár az elemzői GDP növekedési várakozások az USA és az eurozóna esetében is hasonló szintekre jöttek le, a magasabb energiaárak, és az orosz gázcsapok elzárásának lehetősége miatt az európai növekedést (és a folyó fizetési mérleg egyenleget) illetően jelentősebb lefele mutató kockázatok látszanak. Az inflációs várakozások is hasonló ütemben és magasságba emelkedtek az utóbbi hónapokban, és mivel az USA-ban az inflációs probléma szélesebb bázisú, emiatt a jegybank jóval erősebb kamatemeléseket hajthat majd végre. A piac az Európai Központi Banktól (EKB) is érdemi kamatemeléseket árazott be. Ebben azonban jóval nagyobb lefele mutató kockázatok vannak, hiszen a gazdasági növekedés gyengébb, komolyabb kockázatok látszanak, ráadásul az EKB-nak a periféria hozam spreadek kitágulására is figyelnie kell majd. Emiatt a két régió közötti reálhozam különbség jelentős, kedvezve ezzel a dollárnak.

A magasabb energiaárak, a laza fiskális politika, az ellátási láncokban jelentkező nehézségek, valamint az európai uniós források felhasználhatóságáról szóló megállapodás hiánya együttesen továbbra is a magyar deviza ellen hatnak, így a forint hosszabb távon is gyenge maradhat mind a dollárhoz, mind az euróhoz képest. Az inflációs nyomás várható mérséklődését is figyelembe véve az OTP Bank szakértői felfelé mutató kockázatok mellett arra számítanak, hogy a forint euróval szembeni árfolyama a következő hónapokban a 420-as szint alatt stabilizálódik.

4.Új szelek a kötvény- és nyersanyagpiacokon

A gazdasági környezet gyors változása következtében a befektetési termékek piacán is trendforduló látszik kibontakozni. A hosszú lejáratú kötvények ismét egyre vonzóbb célpontot kínálhatnak, összefüggésben az amerikai 10 éves államkötvény-hozamok alakulásával, ezért az eddigi alulsúlyozás helyett ezek semleges súlyozását javasolja az OTP Global Markets.

A nyersanyagpiacok huzamosabb ideje állócsillagként mutattak irányt a befektetőknek, de ezen a téren is változások kezdődtek. A recessziós fenyegetés erősödése ugyanis a keresleti oldalon kockázatot jelent, és a nyersanyagárak korrekciója már meg is kezdődött. Azonban az olaj- és gázpiacokon továbbra is komoly ellátási oldali bizonytalanságok tapasztalhatóak, így semlegesre módosítottuk az az erre vonatkozó ajánlásukatfejtette ki Sándor Dávid, az OTP Global Markets Multi Asset Elemzési Osztályának vezetője.

5.Védekezésre felkészülni a részvénypiacokon

Bár az értékeltségi szintek a hosszú távú átlagokhoz tértek már vissza a részvénypiacokon, ez továbbra sem tükrözi megfelelő mértékben a gazdaság lassulásából és ezzel együtt a profitkilátások romlásából fakadó kockázatokat, ezért a részvények kapcsán továbbra is alulsúlyozás javasolt. Egyes szektorok ugyanakkor ez alól kivételt képezhetnek. Így a kockázatkerülő piaci környezetre pozícionálva magunkat a defenzív szektorok papírjai, mint az egészségügy vagy az alapvető fogyasztási javak, továbbra is jó befektetési célpontot jelenthetnek. A dollár erősödő trendje sértetlen, továbbra is ez a preferált deviza, és az arany is elkezdheti visszanyerni defenzív jellegét, ahogy a gazdasági kilátások romlanak és a hosszú kötvényhozamok csökkenni kezdenek.

 

PODCAST: Évközi gazdasági kilátások

Merre tovább 2022-ben?

Hallgassa meg az OTP Global Markets Podcast legújabb epizódját, amelyben Tardos Gergely az OTP Bank Elemzési Központjának vezetője, Sándor Dávid az OTP Global Markets Multi Asset Elemzési Osztályának vezetője, és Heinz Frigyes, OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgató helyettese beszélget az idei év gazdasági kilátásairól befektetői szemmel.

MEGHALLGATOM

Ne maradjon le semmiről: iratkozzon fel az OTP Global Markets podcast csatornájára, melyet többek között a Spotify, az Apple Podcast vagy a Soundcloud alkalmazás segítségével ér el. Így amennyiben bármilyen új tartalom jelenik meg a csatornán értesítést kap.

Az OTP Bank Nyrt. jóhiszeműen hagyatkozott olyan forrásokra jelen tájékoztató elkészítésekor, amelyeket megbízhatónak gondol, semmilyen szavatosságot, jótállást vagy kötelezettséget nem vállal azért, hogy a dokumentumokban foglalt adatok pontosak és teljesek. A dokumentumban megjelenő vélemények és becslések nyilvánosan elérhető adatok alapján, az OTP Bank Nyrt. munkatársainak a dokumentum készítésének idején irányadó megítélésein alapulnak, szakmai megítélésüket tükrözik, amelyek a jövőben külön értesítés nélkül is változhatnak. Továbbá nincs garancia arra vonatkozóan sem, hogy valamely piaci fejlemény az előrejelzéseknek megfelelően alakul. Ön ettől eltérő ajánlást is kaphat az OTP Bank Nyrt. munkatársaitól, különösen abban az esetben, amennyiben megkötött befektetési tanácsadási szerződés alapján befektetési tanácsadási szolgáltatást vesz igénybe.

A tájékoztatás a dokumentum készítésének idején irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak.

Jelen dokumentum nem tartalmazza a kérdések átfogó elemzését, csak tájékoztatási célokat szolgál. A dokumentum általános jellegű ismertetést, ismereteket tartalmaz, nem veszi figyelembe az egyes befektetők egyedi, speciális igényeit, körülményeit és céljait, pénzügyi helyzetét, illetve kockázatvállaló képességét és hajlandóságát, így személyre szóló ajánlás hiányában a dokumentum egyetlen része, fejezete vagy egésze sem tekinthető befektetési tanácsadásnak, még akkor sem, ha a dokumentum bármely része tartalmaz egy adott pénzügyi eszköz leírását annak lehetséges ár-vagy hozamvárakozása szempontjából, illetve a kapcsolódó befektetési lehetőségeket. Ezért kérjük, a befektetése előtt kérdés esetén forduljon munkatársainkhoz, vagy keresse fel banki tanácsadóját. Az egyedi körülmények értékelését és figyelembe vételét az ügyfelek pénzügyi ismereteit, tapasztalatait, kockázatviselő képességét felmérő alkalmassági és megfelelési tesztek, valamint a célpiac vizsgálata biztosítják. Jelen dokumentáció nem tekinthető jogi, adóügyi vagy számviteli tanácsnak.

Jelen dokumentum semmilyen további elemzés alapjául nem szolgálhat a benne feltüntetett pénzügyi eszközök vonatkozásában.

A tájékoztatás nem teljes körű. További részletes információkat kaphat a termékekről és szolgáltatásokról az OTP Bank Nyrt. bankfiókjaiban és a www.otpbank.hu internetes oldalon. Kérjük, hogy befektetésre, szolgáltatás igénybevételére vonatkozó megalapozott döntés meghozatalát megelőzően az adott termékre, szolgáltatásra vonatkozó dokumentációt, tájékoztatót, szabályzatokat, szerződési feltételeket, hirdetményeket, kondíciós listát figyelmesen olvassa el, és óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, a felmerülő díjakat és költségeket, az esetleges veszteség bekövetkezésének lehetőségét, valamint tájékozódjon a termékkel, befektetéssel kapcsolatos adójogi jogszabályokról. A pénzügyi eszközök, az értékpapírok árfolyama változik, az azonnali értékesítésre aktuális árfolyamon kerülhet sor, mely akár árfolyamveszteséggel is járhat. A jelen dokumentumban megjelölt információk, vélemények nem helyettesítik és nem pótolják az adott pénzügyi eszközökre vonatkozó kibocsátási dokumentációt (pl. tájékoztató, kezelési szabályzat), valamint a termékismertetőket, hirdetményeket.

Jelen dokumentumban foglaltak alapján hozott konkrét egyedi döntések, illetve befektetések kockázatát az ügyfél viseli, az OTP Bank Nyrt.-t nem terheli felelősség a befektetési döntések eredményességéért, az ügyfél által kitűzött cél eléréséért, sem az e dokumentum vagy annak bármely része alapján hozott egyedi befektetési döntésért, sem azok következményeiért. Minden befektetés bizonyos kockázatokkal jár, amelyek kihathatnak a befektetési döntés eredményességére és a befektető esetleg nem olyan összeghez jut a befektetéséből, melyet befektetési célként elvárt, vagy amennyit befektetett, így akár az is előfordulhat, hogy a befektetett tőke csökken, teljes összegét elveszíti, vagy akár azon is túl keletkezhet fizetési kötelezettsége.

Az OTP Bank Nyrt. az alkalmazandó jogszabályoknak megfelelően semmilyen felelősséget, kötelezettséget, szavatosságot vagy garanciát nem vállal semmilyen közvetlen vagy közvetett kárért (ideértve a befektetésekből eredő veszteségeket is), a költségekért vagy kiadásokért, a hátrányos jogi következményekért vagy egyéb szankciókért (beleértve a büntető és kártérítési kötelezettségeket), amelyet bármely természetes vagy jogi személy elszenvedett az itt leírt pénzügyi eszközök vétele vagy eladása vagy befektetési szolgáltatások folytatása eredményeként, még akkor sem, ha az OTP Bank Nyrt.-t figyelmeztették az ilyen események lehetőségére.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.