Eco.hu
Oct 24

Csodanő ENSZ-nagykövet lett, de nem mindenki örül neki

Ma ünnepeljük az ENSZ megalakulásának 71. évfordulóját, ám a világszervezet az elmúlt napokban nem humanitárius tevékenységével, hanem egy sokak által botrányosnak ítélt döntése miatt hívta fel magára a figyelmet. Mindeközben 17 világméretű problémára is gőzerővel igyekszik megoldást találni a szervezet.
 

wonderwoman2

Óriási vitát váltott ki az Egyesült Nemzetek legutóbbi döntése, miszerint egy képregényhőst, nevezetesen Wonder Womant választotta a nők tiszteletbeli nagykövetévé. Wonder Woman, azaz Csodanő épp idén lett 75 éves, az évek során pedig karaktere igazi feminista szimbólummá vált, az ENSZ döntéshozói pedig ezzel a gesztussal kívántak tisztelegni Egyesült Államokban hatalmas népszerűségnek örvendő karakter előtt. A kinevezéssel egy időben kezdetét veszi egy több mint egy éven át tartó közösségimédia-kampány is, amely a nők jogaira, valamint a nemi egyenlőség kérdései kívánja felhívni a figyelmet.

Az ötlet azonban nem aratott osztatlan sikert, az ENSZ számos dolgozója és különböző nőjogi aktivisták adtak hangot nemtetszésüknek, ugyanis szerintük lesújtó, hogy a világszervezet képtelen volt egy olyan valódi személyt találni, aki hitelesen képviselhetné az ügyet.

A fanyalgók ezért online petícióba kezdtek, amelyben elutasítják, hogy a nemi egyenlőség és a nők jogainak ügyéért egy "nagymellű, lehetetlen fizikumú pin-up lány" küzdjön, ám annak ellenére, hogy több mint 1000-en aláírták a beadványt, az ENSZ nem tágított, és múlt hét pénteken ki is nevezte a szexi képregényhőst.

Miért pont Csodanő?

Bár az évek folyamán némileg megkopott a tekintélyes idomokkal megáldott amazon népszerűsége, az új filmes adaptációknak köszönhetően talán változhat a helyzet. Jövőre érkezik a Csodanő mozifilm, amelyben az izraeli származású Gal Gadot formálja meg a szuperhőst, és tekintettel a képregényfilmek töretlen népszerűségére, joggal gondolhatják az ENSZ-nél, hogy Wonder Woman sokkal szélesebb ismertséget szerezhet, amivel egy időben saját ügyük is nagyobb publicitást kaphat.

Maher Nasser, az ENSZ képviselője az ügyről elmondta, hogy azért esett Wonder Womanre a választásuk, mert erős feminista háttérrel rendelkezik, valamint ő volt az első női szuperhős a képregény műfajában, amit zömével férfi karakterek dominálnak.

Azt is érdemes hozzátenni, hogy az ENSZ számára kiemelt fontosságú a magas publicitás, illetve hogy üzenetük a civil lakossághoz is eljusson. Ebből a szempontból kifejezetten hatásos lehet, Csodanő, hiszen kiválasztása hatalmas port kavart a közösségi médiában, és bár a vélemények megoszlanak, mégiscsak fókuszba kerül az ENSZ törekvése.

Vannak még furcsa nagykövetek

Nem Wonder Woman az egyetlen képzeletbeli szereplő, akit az ENSZ története során nagykövetnek választott. 1998-ban Micimackó, a csekély értelmű medvebocs lett a barátság nagykövete, 2009-ben a Pán Péterből ismert Csingling vállalt szerepet a szervezet környezetvédelmi törekvéseiben, illetve 2013-ban az Angry Birds nevű népszerű mobiljáték egyik figurája lett a boldogság világnapjának nagykövete.
AZ ENSZ törekvései

A szervezet 2015-ben elfogadott egy 17 pontot tartalmazó, The Global Goals (Globális Célok) nevű listát, amelyen olyan égető problémák szerepelnek, amelyek még megoldásra várnak. Ezek között szerepel a nők egyenjogúságának és a nemi egyenlőség kérdésköre, de a klímaváltozás, a fenntartható városok kérdésköre, a felelős fogyasztás, illetve a korrupció visszaszorítása.
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.