Eco.hu
Mar 09

Díjat nyert az Appeninn

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. nyerte el a Virtuális Erőmű Program „Energiahatékony Vállalat” díját. A tőzsdei társaság annak köszönheti az elismerést, hogy az elmúlt években öt irodaházában és egy társasházában több mint 40 százalékkal csökkentette az épületek hőfogyasztását.
Az Appeninn Nyrt. öt budapesti irodaházában végzett energia-megtakarítási célú beruházásokat, amelyek eredményeképpen összesen mintegy 130 ezer köbméterrel csökkentette éves gázfogyasztását, amellyel 352 MWh fűtési energia-megtakarítást sikerült elérni. Emellett a korszerűsítéseknek köszönhetően az épületek szén-dioxid-kibocsátását is több mint 220 tonnával sikerül éves szinten mérsékelni.

Az ingatlancsoport ESCO finanszírozás keretében valósította meg a beruházásokat, amelyek során többek között új kondenzációs kazánok, és indirekt fűtésű melegvíztárolók kerültek beépítésre az irodaházakban. A legnagyobb mértékű előrelépés a Hattyú utcai és a Páva Point irodaházakban történt, ahol a fejlesztéseknek köszönhetően az éves gázfogyasztás a felére csökkent.

A fenntarthatósági célok elérését az üzleti alapú motiváció jelentős mértékben támogatja, és az ingatlanszektor e téren még nagyrészt kiaknázatlan területnek számít. Az újépítésű ingatlanok energiahatékonysági szempontból élen járnak, azonban a régebben épült ingatlanok körében a folyamatos megújulás közösségi és vállalati szinten is látható eredményeket képes produkálni. Az ESCO modellben megvalósuló fejlesztések a csökkenő földgázfelhasználásnak köszönhető kisebb károsanyag-kibocsátás mellett gazdaságilag is racionálisak. Ezen felül, az energiahatékonysági fejlesztések előnyeit az irodaházak bérlői is élvezhetik – emelte ki Székely Gábor, az Appeninn Nyrt. vezérigazgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.