May 28

Egy év alatt nőtt tízszeresésre a kriptovaluták piaca – világszerte előtérbe került a terület szabályozása

15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni Magyarországon 2022-től a kriptoeszközök kereskedésén és bányászatán elért nyereség után. Világszerte egyre nagyobb állami figyelmet kap a terület megfelelő szabályozása, hiszen a kriptovaluták globális piaci kapitalizációja májusban új történelmi rekordot döntött, 2500 milliárd dollárral, és az ezt követő visszaesés ellenére is egyértelmű: egyre fontosabb szerep jut ezeknek az eszközöknek a világgazdaságban – derül ki Krocsek Attila, a magyar tulajdonú fintech cég, a BlockBen szakértőjének elemzéséből.

Egy év alatt növekedett tízszeresére a kriptovaluták piaca: miközben 2020 májusában csupán 250 milliárd dollár volt a globális piaci kapitalizáció, idén májusban már 2500 milliárd dollárral döntött történelmi csúcsot. Ezt a rekordot ugyan egy jelentős visszaesés követte, de a visszarendeződés máris elkezdődött – és a piac még bezuhanása után is több mint hétszerese maradt egy évvel korábbi méretének. A trend tehát világos: egyre fontosabb szerep jut a világgazdaságban a kriptovalutáknak, ebből adódóan egyre nagyobb a hangsúly az eszközök szabályozásán is.

A világ számos országa mellett már Magyarországon is egyre nagyobb állami figyelmet kapnak a kriptovaluták, digitális eszközök és az egész piac megfelelő szabályozása, ami pozitív hatással van a piac stabilitásának növekedésére” – fogalmaz Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú, észt fintech cég szakértője kiemeli: ennek a szabályozói tevékenységnek egyik legújabb eleme hazánkban, hogy 2022. január 1-jétől immár az szja-törvény külön szakasza foglalkozik a kriptoeszközökkel.

Jövőre már egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni a kereskedésen és a bányászaton elért nyereség után Magyarországon. Szociális hozzájárulás nem terheli a fenti tevékenységeket, ráadásul a hozzájuk kapcsolódó költségek jelentős része – akár a villanyszámlák vagy a tőzsdéknek fizetett díjak is – levonhatók a nyereségből. Először a 2023 májusában esedékes adóbevallásokban kell szerepeltetni ezeket a tevékenységeket.

Fontos része a csomagnak, hogy akik eddig adózatlan hozamot realizáltak kereskedésen vagy bányászaton, azok 5 évre visszamenőlegesen adóamnesztiát kapnak, amennyiben visszamenőleg adóznak a tevékenységekből származó nyereségből. Az adóamnesztia és a visszamenőleges bevallás jó lehetőség arra, hogy egyre tovább tisztuljon ez a piac” – vallja Krocsek Attila. Hozzáteszi: a Blockchain Magyarország Egyesület adatai szerint hazánkban a kriptovalutákban tartott vagyon mértéke eléri a 300 milliárd forintot.

Világszerte zajlanak törekvések a piac regulációjára: az Európai Unióban jelenleg is folyik a Crypto Asset Regulation kidolgozása, amely uniós szinten szabályozná a kriptovaluták piacát. Kína pedig az elmúlt hetekben rendkívül szigorú és célzott szabályozási intézkedéseket jelentett be, melyek elemzők szerint a digitális jegybanki valuta bevezetésének támogatására irányulnak. A világ első hivatalos digitális jegybanki valutáját a kínai kormány a 2022. februári pekingi téli olimpiai játékok idejére már széles körű használatra szeretné bocsátani.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.