Eco.hu
Feb 25

Egyre népszerűbb a budapesti agglomeráció

Jellemzően a fővárosban és a nagyobb városokban indult növekedésnek az ingatlanpiac, de az agglomeráció is egyre népszerűbb. 2014-ben jelentősen növekedett az itt vásárolt lakások száma, míg árnövekedés alig volt tapasztalható.
A Duna House elemzése szerint a tavaly érzékelhető ingatlanpiaci forgalomnövekedés az agglomerációra is kihatott. Országosan nézve a pozitív ingatlanpiaci eredményeket elsősorban a nagyvárosok produkálják, a kisebb települések még nem tudják követni a felfelé ívelő trendet. A fővárosi agglomeráció természetesen kivétel, hiszen sokan itt találják meg a kedvükre való házat, vagy lakást, többnyire a budapesti árak alatt.

Az összes főváros környéki adás-vételi darabszámot tekintve a Duna House ingatlanközvetítő másfélszer annyi tranzakcióban tudott közreműködni az elmúlt fél évben, mint 2013 első félévében, igaz a két időszak országos szinten hasonló eredményeket produkált.

Az agglomeráció egészét tekintve azonban stagnálnak még az árak, míg a budapesti árindexek meredeken íveltek felfelé a tavalyi év második felében, olyan mértékig, hogy már a válság előtti szintet érintik. Minden települést és ingatlantípust átlagolva az agglomerációban elkelt lakások átlagos négyzetméter ára 170 ezer forint volt az elmúlt két évben. Ezen belül a családi házakat 164 ezer, a lakásokat 185 ezerért vásárolták ebben az időszakban.

duna_house_02_25

A legnagyobb forgalmat a Déli szektor bonyolítja, amely az agglomeráció ingatlanpiacának 3 százalékát teszi ki. Az itt bonyolított adás-vételek 148 ezer Ft/négyzetméter átlagon történtek. Második legforgalmasabb az Északi szektor (23 százalék), itt egy négyzetméter 179 ezer forint volt. Harmadik 14 százalékos piaci aránnyal a Keleti szektor, ahol 165 ezer Ft/négyzetméteren vették az ingatlanokat, majd a Délkeleti következik 10 százalékkal és 144 ezres átlaggal. A Nyugati szektor a piac 9 százalékát tette ki és 177 ezer forinton, az Északnyugati 7 százalék volt és a legmagasabb, 202 ezres négyzetméteráron történtek a vásárlások.

Az egyik legforgalmasabb település Érd, és itt már tapasztalható áremelkedés is. 2013 elején a városban eladott ingatlanok átlagos négyzetméterára 150 ezer Ft volt, ami mostanra meghaladta a 160 ezret. Szintén népszerű még Vác, de itt például a 160 ezer Ft/négyzetméteres átlag nem mozdult az elmúlt 2 évben. A drágább területek közül például Dunakeszin szintén tapasztalható lassú emelkedés, 200 ezerről 220-ra mentek fel a négyzetméterárak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.