Eco.hu
Sep 28

Együttműködik a KELER és a Societe Generale bank

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a KELER Központ Értéktár Zrt. Európa hatodik legnagyobb pénzintézetével, a francia Societe Generale-lal. Az együttműködés keretében a Societe Generale Securities Services az euró ellenében, T2S-ben elszámolandó értékpapír tranzakciók teljesítéséhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatásokat biztosítja majd a régiós központi értéktári pozíció megszerzésére törő KELER részére.
„A Societe Generale, párizsi székhelyű francia pénzintézet a világ 66 országában nyújt magas színvonalú, globális pénzügyi szolgáltatásokat. Európa hatodik legnagyobb bankjaként, jelentős tapasztalattal, innovatív, kifejezetten a KELER Zrt.-re szabott szolgáltatással támogatja a stratégiánk megvalósítását” – emelte ki a megállapodás kapcsán Dudás György, a KELER Központi értéktár Zrt. vezérigazgatója.

A stratégiai partnerség illeszkedik a KELER azon törekvéseinek körébe, amelyek mentén az eurózónán kívüli csatlakozó értéktárak egyikeként a vállalat egyedülálló megoldás kialakításán dolgozik annak érdekében, hogy nemzetközi szinten is versenyképes infrastruktúrát biztosítson a T2S-ben történő tranzakciók elszámolásához. Felismerve, hogy a T2S csatlakozás kaput nyit a nemzetközi szerepvállalás növelésére, a KELER célul tűzte ki, hogy Kelet-Közép-Európa piacvezető értéktárává váljon a regionális értéktárak közötti közvetlen számlakapcsolatok kiépítésével. A kiépülő infrastruktúra hatékony működése lehetőséget biztosíthat a résztvevő értéktárak számára a T2S-ből fakadó előnyök teljes körű kihasználására azáltal, hogy a regionális pénzügyi eszközök, pénznemek, egységes riportok és mindenre kiterjedő kibocsátói, társasági esemény kezelési szolgáltatások elérhetővé válnak egy értéktáron, a KELER-en keresztül.

Röviden a Target 2 Securities (T2S) rendszerről:

Az Európai Központi Bank kezdeményezésére létrehozott Target 2 Securities (T2S) egységes európai értékpapír elszámolási platform 2015 júniusában lépett működésbe. A T2S létrehozása mögött a csatlakozó értéktárak közötti értékpapír-elszámolási folyamatok és infrastruktúrák megreformálására, egységesítésére és harmonizálására való törekvés állt. A T2S alapvetően minimalizálja az értékpapír-ügyletek kockázatát és végső soron közvetlen költségeit is A KELER Központi Értéktár Zrt. 2017 februárjában csatlakozik a rendszerhez többek között Belgium, Finnország és Spanyolország társaságában, a csatlakozási folyamatok negyedik hullámában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.