Aug 17

Ez a jövő? – A három vezető neobank

Az egyre inkább ügyfélközpontú kiszolgálás ellenére előfordul, hogy nehézkes a banki ügyintézés.  Be kell menni a bankfiókba, sorszámot kell húzni, amely akár hosszas várakozási időt is eredményezhet… Erre a problémára nyújt megoldást az egyre több bank által használt telefonos applikáció, valamint az olyan neobankok, mint a Revolut, Nubank vagy a Chime.

A jövő bankjai a digitális térben épülnek

A neobankok olyan digitális bankok, amelyek szolgáltatásai főleg online elérhetőek, éppen ezért nincs fiókja, ahova be kellene fáradni vagy be lehet menni segítségért. Ezek mondhatni a jövő bankjai, hiszen nincsenek országok határai által megkötve, valutaváltásra és külföldi fizetésre néha még alkalmasabbak is, mint a hagyományos bankok által kibocsátott kártyánkat használni. Hirtelen népszerűségének oka a kényelemben keresendő, ugyanis a számlanyitástól a mindennapi bankolásig teljes mértékben digitális technológiára épít, elég csak annyi, hogy letöltünk egy applikációt és könnyebben tudjuk intézni a pénzügyeinket, részletesen látjuk a bevételünket és a kiadásainkat, valamint egy gombnyomással tőzsdézhetünk vagy kriptovalutákba fektethetjük megtakarításunkat. Az új típusú szolgáltatók választása bizonyos mértékű kockázattal jár, hiszen az egyes pénzpiaci felügyeleti hatóságok még nem készültek fel az ellenőrzésükre, váratlanul és gyorsan jöhetnek új, akár a neobankokat is megrengető szabályozások. Aggodalmakat okozhat a neobankok biztonsági háttere, például kérdéses, hogy veszteség, végső esetben csőd esetén pénzünket milyen fokban biztosítják.

A három óriás

Ebben a cikkben a három vezető neobankkal a Nubank, Revolut és a Chime hármassal fogunk foglalkozni. A neobank óriások összeadott értéke megközelíti a 100 milliárd dollárt, óriási piacot fednek le. Mind a három fintech cég (a fintech a digitális és pénzügyi innovatív cégeket takarja) startupként kezdte, de hamar elérték az unikornis szintet (1 milliárd dolláros érték). A három neobank közös versenyelőnye hagyományos társaikhoz képest, hogy plusz járulékos költségektől mentes tranzakciókra ad lehetőséget.

Nubank

A 2013-ban Brazíliában alapított Nubanknak Sao Paoloban van a központja, de rendelkezik központtal Berlinben, Argentínában és Mexikóban is. Teljesértékű bankként működik, a felhasználók bankszámlájuk mellé kapnak egy bankkártyát is, de az egész ügyintézés telefonos applikáción keresztül történik. A maguk 40 milliárd feletti értékékével és több mint 50 milliárd felhasználójával a Nubank ma a legnagyobb neobank, egyben Brazília piacvezető digitális bankja. Sikerükhöz hozzájárul a dél-amerikai ország bankhelyzete is, mivel ott a bankszektor a szegényebb rétegeket általában nem szolgálja ki, így a Nubank egy alternatívát nyújt a hagyományos szolgáltatásból kiszorult személyeknek.

A Nucrypto a vállalat applikációjának egyik legfrissebb felülete, amely engedélyezi a felhasználóknak a kriptovaluták vásárlását és eladását az appon belül. 2022 májusában hozták létre ezt a lehetőséget és egy hónap alatt több mint 1 millió Nubank felhasználó vásárolt valamilyen kriptovalutát.

Revolut

A Revolutot Nagy-Britanniában alapította egy orosz és egy ukrán fiatal vállalkozó 2015-ben és azóta világszinten több mint 20 millió felhasználó havonta 150 millió tranzakciót bonyolít az alkalmazáson belül. A neobank jelenleg több országban is működtet központot, például Japánban, Amerikában, Németországban és Hollandiában. 33 milliárd feletti értékével a Revolut a második legnagyobb neobank a világon.

Megtalálható az alkalmazáson belül egy lecke fül, amely mögött néhány felkészítő videó és egy rövid teszt található. A helyes kitöltés után a jutalom egy kevés kriptovaluta, amely azonnal átváltható, de kereskedéshez is használható. Az alkalmazással egyszerűen beletanulhatunk a tőzsdei kereskedésbe is, emellett egyfajta integrált megtakarítási számla jelleggel egyéni vagy csoportos Széfbe gyűjthetjük havi rendszerességű fix megtakarításainkat. Regisztrációt követően két elektronikus kártyához jutunk hozzá, offline kártyát egyszeri plusz díjfizetés ellenében kérhetünk.

Chime

A 2012-ben megalapított Chime Amerikában indult és egyelőre nem elérhető más országban. A Revoluthoz hasonlóan itt is ingyenes virtuális bankkártya jár a számlanyitáshoz. Egyedi ajánlatuk egy olyan Spot Me nevű „program”, amellyel a felhasználók az egyenlegükön felül költhetnek további 100 dollárig plusz költségektől mentesen a visszafizetésnél. A vállalat bevétele nagy részét a kártyával való fizetés utáni járulékokból szerzi, ennek köszönhetően 25 milliárdos értékével a Chime, a harmadik legnagyobb neobank napjainkban.

Egy dinamikusan fejlődő üzletágról beszélünk, ám a neobankok napról napra növekvő terjedését az államok és a felügyeleti hatóságok kritikusan szemlélik. A biztonsági szempontból jelentős hiányosságokat, ellenőrizhetőségi oldalról pedig kihívásokat tartogató pénzügyi szolgáltatók újszerű jogi szabályozásokat, akár külön törvényeket hívnak életre a jogbiztonság és a piaci verseny szavatolása érdekében. Ezáltal nagyon oda kell figyelni mekkora összeget töltünk fel a neobank fiókunkra, hiszen akármelyik pillanatban jelenhetnek meg olyan jogszabályok és rendelkezések, amelyek teljesen ellehetetlenítik ezt a szektort. Kérdéses a jelenlegi gazdasági változások milyen hatással lesznek a neobankokra.

 

 

 

Forrás: wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, portfolio.hu, fintech.hu, penzcentrum.hu, fintech.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.