Aug 16

Facility management trendek 2022-ben

Tudtad, hogy a COVID-19 világjárvány kitörése óta kétszeresére nőtt azoknak a munkavállalóknak a száma, akik a hibrid munkavégzést preferálják az irodaival szemben? És azt, hogy az építőipar a globális széndioxid-kibocsátás több, mint 40 százalékáért felelős, viszont az új épületek kevesebb, mint 1 százalékánál mérik fel az ingatlan szénlábnyomát?
Ha nem egyértelmű, hogy mi az összefüggés a két kérdés között, segítünk: két példáról van szó a számtalan adat és esemény közül, amelyek napjainkban a facility managementet érintik és alakítják.


Ha létesítménygazdálkodási területen dolgozol, vagy érdekel a téma, akkor alábbi cikkünk minden bizonnyal számodra is érdekes lesz. Ugyanis öt olyan trendet elemzünk, amely közvetve vagy közvetlenül befolyásolja az ingatlangazdálkodást és ezek munkafolyamatait. Azt is megmutatjuk, hogy milyen módon segíthet egy facility management software, hogy lépést tudj tartani te is ezekkel a trendekkel.

 

A megelőző karbantartás növekvő jelentősége


A megelőző vagy idegen szóval prediktív karbantartás egy remek módszer a költségek csökkentésére és a hatékonyság növelésére. Jelentősége pedig a fenntarthatóságra való igény növekedésével csak erősebb lesz. A hazai facility managementben is egyre többen térnek át erre a megoldásra, azonban még mindig túlsúlyban van azoknak a létesítményeknek a száma, amelyek a reaktív karbantartási gyakorlatot követik. Ez nem csak költségesebb, de a munka- és erőforrás tervezést is megnehezíti.

A megelőző karbantartás egyik leghatékonyabb támasza és eszköze a facility management software. Segítségével könnyen monitorozható a soron következő, és az éppen folyó karbantartási munkálat, megnövelhető az eszközök, berendezések élettartama és csökkenthető a meghibásodás esélye. Átláthatóvá és tervezhetővé teszi a karbantartási feladatokat, segít az erőforrás-tervezésben és a megfelelő szakemberek egyes munkákra való allokálásában.

 

Az IoT további térnyerése


Az IoT, vagy más néven a dolgok internete, olyan fizikai eszközöket és érzékelőket jelent, amelyek az interneten keresztül adatokat gyűjtenek és osztanak meg, valamint kommunikálnak a felhasználókkal. 2025-re a becslések szerint globálisan 26 milliárd csatlakoztatott eszköz áll majd szolgálatban. A technológiát számos iparág használja, beleértve természetesen a létesítménygazdálkodást is, ezért fontos, hogy beszéljünk róla.

Az IoT eszközök bevezetésének legjelentősebb előnyei a facility management számára:

  • automatizálja a műveleteket,

  • javítja az épületek energiahatékonyságát,

  • támogatja a megelőző karbantartási gyakorlatot,

  • hozzájárul a fenntarthatóbb, környezettudatosabb működtetéshez.


Ahhoz, hogy az IoT előnyeit igazán ki tudják használni a létesítmények, elengedhetetlen egy modern facility management software használata, amelynek segítségével átláthatóvá és központilag kezelhetővé válik az üzemeltetés.

 

Egyre népszerűbb a hibrid munkavégzés


A távolról és az otthonról végzett munka trendje nem újkeletű. Sok startup cég, és nyitottabb gondolkodású vállalat engedélyezi részben vagy egészben ezt a típusú munkavégzést alkalmazottai számára. A  COVID-19 világjárvány alatt azonban számtalan olyan szervezet is átállt az otthoni munkavégzésre, ahol korábban minden dolgozó számára kötelező volt a személyes jelenlét az irodában. A járvány lecsengésével a vállalatok igyekeznek megtalálni a mindenki számára elfogadható egyensúlyt a munkavégzés helyét tekintve, így sok esetben a hibrid munkavégzés mellett döntenek. Az arányok szervezetenként eltérőek, de a megoldás lényege, hogy az alkalmazottak megoszthatják munkaidejüket az iroda és otthonuk, vagy egyéb irodán kívüli munkavégzési hely között.

A hibrid munkavégzéshez szükséges infrastruktúra biztosítását, a munkahelyi erőforrások optimalizálását, a terek kezelését, a munkaállomások újratervezését, valamint a járvány alatt bevezetett új higiéniai protokollok (például a fertőtlenítés) betartásának nyomonkövetését egy hatékony facility management software nagyságrendekkel megkönnyíti a szakemberek számára.

 

A környezettudatosságra és fenntarthatóságra való igény növekedése


A környezetszennyezés és a klímaváltozás nem jövőbeli problémákat vetítenek előre, hanem olyan sürgős ügyek, amelyeket most kell kezelni -  amennyire még lehetséges. A létesítménygazdálkodásnak is szerepet kell ebben vállalnia, és az átfogó üzleti stratégiát a hosszú távú fenntarthatóság felé kell irányítania. A környezetvédelmi irányelveknek való maradéktalan megfelelés, az ESG stratégia fejlesztése, a károsanyag kibocsátás minimalizálása, a megújuló energiaforrások és energiatakarékos eszközök használata, a technológiai újításokban rejlő lehetőségek kihasználása, a gépek és berendezések hasznos élettartamának növelése, az újrahasznosítás és nagyobb zöldterület használat - csak hogy néhányat említsünk a lehetséges lépések közül, amelyet a facility managerek megtehetnek a fenntarthatóbb üzemeltetés érdekében.

 

Szoftveres hatékonyságmérés


A digitalizáció számos módon megkönnyíti a mindennapi munkát. A létesítményfenntartásban is használható mobil alkalmazások segítenek a folyamatok optimalizálásában és a hatékonyság növelésében. Ezek mellett pedig, a megfelelő facility management software-el integrálva lehetővé teszik a kommunikációval töltött idő radikális csökkentését, valamint a munkavégzés folyamatos, valós idejű nyomonkövetését.

A kijelölt feladatok elvégzését így transzparenssé, az esetleges késések vagy hibák esetén pedig könnyen elszámolhatóvá teszi.

 

Tarts lépést az iparági trendekkel facility management software segítségével


Ahogy te is tapasztalhatod, a világ eseményei és változásai számtalan módon befolyásolják a létesítménygazdálkodást és az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat. Egy valami azonban közös bennük: facility management software használatával könnyebben alkalmazkodhatsz hozzájuk. A digitális vagyongazdálkodás teljes átláthatóságot biztosít az ingatlanról és az eszközportfólióról, valamint az összes jelenlegi és tervezett üzemeltetéssel összefüggő munkafolyamatról. Megkönnyíti az erőforrás-menedzsmentet és valós időben nyomonkövethetővé teszi a karbantartási, valamint a javítási munkálatokat. Csökkenti az adminisztrációs terheket miközben támogatja a munkafolyamatok optimalizálását. Naprakész információt biztosít a fogyasztási adatokról, így segít elkerülni a pazarlást és az esetleges meghibásodott készülékek által okozott túlfogyasztást. Összességében elmondható, hogy a facility management software a modern létesítménygazdálkodási szakemberek nélkülözhetetlen társa a munkában.

Talán te leszel a következő, aki megbizonyosodik erről?

 

 
Kép forrása: Envato Elements

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.