Eco.hu
Feb 25

Buda-Cash – Iratokat tüntettek el egy nappal az ellenőrzés előtt?

Az MNB a keddi napon azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez. A kár akár 100 milliárd forint is lehet, elképzelhető, hogy ismeretlenek bizonyítékokat tüntettek el.
Igen komoly vádak láttak napvilágot a Buda-Cash Brókerház működésével kapcsolatban. A brókercég a svájci jegybank döntését hatalmasat bukott, de akkor "pusztán" 8 milliárd forintos kárt jelentettek, ami minden bizonnyal nem felelt meg a valóságnak, elképzelhető, hogy ez az összeg átlépte a 10 milliárd forintot is. Emellett a cég több évtizeden keresztül csalt az adatszolgáltatással, így a kár, akár a 100 milliárd forintot is elérheti - hangzott el Windish László MNB-alelnök sajtótájékoztatóján.

Az MNB állítása szerint a Brókerház nem tud elszámolni az ügyfelek pénzével, ezért átmenetileg lekapcsolják a tulajdonosi körhöz kapcsolódó négy kisbankot (DRB csoport) is. Ez igen komoly vád, ráadásul valószínű, hogy egymás pénzéből fizették ki az ügyfeleket, ami pilótajátékszerű tevékenységre utal. Ez az  értesülést látszik megerősíteni a hvg.hu cikke is, mely szerint megneszelhettek valamit a Buda-Cash tulajdonosai a botrány kitörését megelőzően.

Az újság úgy tudja, hogy egy nappal azelőtt, hogy a készenléti rendőrség lerohanta a brókerház fővárosi, Ménesi úti központját, ismeretlen személyek megpróbáltak rendbe tenni, eltüntetni mindent, amit lehetett.

A botrány nagyjából 100 ezer embert érint, közvetlenül viszont csak 15-20 ember a Buda-Cash ügyfele. Ők lehetnek nagyobb bajban, hiszen a Buda-Cash tulajdonosi körének érdekeltségi körében lévő DRB-bankcsoport tagjait az OBA biztosítja, ők most 1 millió forint értékig juthatnak a pénzükhöz, de a biztosítás összege maximum 100 ezer euró. A Buda-Cash ügyfelei a BEVA (befektetővédelmi alap) segítségében bízhatnak a későbbiekben, de ők egyelőre nem jutnak hozzá a pénzükhöz. Az esetleges kártalanítás mértéke maximum 20 euró lehet az ő esetükben.

Az említett bankcsoport mérlegfőösszege kevesebb mint 1 százaléka a hazai bankrendszernek, így a hazai bankrendszer stabilitását nem érinti a mostani helyzet.

Az MNB reggel kiadott közleménye az üggyel kapcsolatban:

A Magyar Nemzeti Bank  Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a Zrt. tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkra tekintettel a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a mai naptól felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz.

Az MNB végzésében közzétett ideiglenes intézkedését az intézmény működése kapcsán az érdekeltek – elsősorban a befektetők – halaszthatatlan védelme indokolta.

A felügyeleti biztosok ma átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

A jegybank ezzel párhuzamosan rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt – a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.

Tekintve, hogy az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB a tegnapi napon az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett.

A jegybank felügyeleti eljárásának eredményéről és esetleges további intézkedéseiről a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatni fogja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.