Aug 22

Fordulat előtt a befektetések piaca: még szkepticizmus övezi az ESG-befektetéseket

Ahogyan az élet szinte minden területét elérték a fenntarthatósági elvárások, a pénzügyek, a befektetések világa és válaszút előtt áll. A befektetők körében az ESG befektetési alapok egyre hangsúlyosabban jelennek meg, sokak ebben látják a jövőt. Csak egy trend, mögöttes, valódi tartalom nélkül? Vagy épp ellenkezőleg, a várva várt zöld fordulat a befektetések világában? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mi az, hogy ESG?

Az ESG az angol „environmental” (környezeti), „social” (társadalmi), és „governance” (vállalatirányítás) szavak kezdőbetűiből összeálló betűszó, amely olyan kritériumokat, illetve szempontokat jelöl, melyek a környezetvédelmi és szociális, illetve az átlátható működést értékelik.
Környezeti tényezők közé sorolható például a klímaváltozás kezelése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a biodiverzitás megőrzése és a tudatos, környezetbarát energia- és hulladékgazdálkodás. A szociális tényezők közé sorolható a személyes adatok védelme, az emberi jogok tiszteletben tartása, a diszkrimináció nélküli működés, a munkavállalói jogok védelme és a minél magasabb ügyfélmegelégedettségre való törekvés. A vállalatirányítási kritérium egy belső működésre vonatkozó szempontrendszert jelent, amely a vállalatvezetők és a menedzsment döntéseinek áttekinthetőségére való törekvést, a vezérigazgató javadalmazási szabályainak átláthatóságát, az üzleti etikusságot, valamint a méltányos kereskedelmet, az általános pénzügyi áttekinthetőséget és a különböző versenyellenes lépések visszaszorítását tűzte zászlajára.
Számtalan minősítés és skála létezik ma már, de az egyik legnépszerűbb és talán a legmérvadóbb az MSCI szolgáltatása, mely hét kategóriába sorolja a vállalatokat: AAA (vezető, legjobb), AA (vezető), A (átlagos), BBB (átlagos), BB (átlagos), B (lemaradók), CCC (lemaradó, legrosszabb).

Érdemes ESG-be fektetni?

Az ESG alapok és befektetések esetében megoszlanak a vélemények, hogy milyen távra érdemes invesztálni. Sokan megkérdőjelezik időtállóságukat is, de a klímaváltozás és az emberi tevékenységek környezetre kifejtett megterhelő és hosszú távon katasztrofális hatásai miatt könnyen beláthatjuk, hogy az idő az ESG típusú befektetéseknek kedvez. Csupán pénzügyi szempontból nézve viszont nem minden esetben tűnnek jó választásnak.
Egyes vélemények szerint ESG rövidtávon jó befektetés, hosszabb távon azonban rosszabb hozamok vannak kilátásban. A jelenlegi üzleti tendenciák arra engednek következtetni, hogy a környezetbarát és szociálisan tudatos tényezők lesznek fontosak a befektetők számára, ez pedig azt jelenti, hogy a jó ESG besorolással rendelkező vállalatok papírjai előnyt fognak élvezni köreikben. Ez a folyamat pedig azt eredményezné, hogy a népszerű, magas ESG minősítésű vállalatok részvényeinek értékeltsége is magasabb lesz, és mivel kockázatuk csökkenése várható a jövőben, alacsonyabb hozammal kell számolni. Ezzel szemben a rossz ESG besorolású részvények piacán csökken az aktivitás, így ezek a társaságok alulértékeltek és kockázatosabbak lesznek. Ennek pedig egyenes következménye a magasabb hozam realizálása.

2019-ben Guido Giese, Linda-Elling Lee, Laura Nishikawa, Nagy Zoltán és Dimitris Melas, a „How ESG Affects Equity Valuation, Risk and Performance” című munka szerzői viszont arra a következtetésre jutottak, hogy bár az ESG-befektetések valóban nem járnak különböző tőzsdei prémiumokkal vagy magas hozammal, viszont ezek a negatív tendenciák kiküszöbölhetők és részben elérhetők ha már előre figyelembe vesszük a kalkulálható kockázatokat és ezek mentén alakítjuk ki befektetési stratégiánkat, így pedig elérhetünk magasabb hozamot. A kutatás előrejelzése szerint mivel a jövőben az ESG alapokba nagyobb mennyiségű pénz áramlik majd, az ilyen részvények értékeltsége magasabb lesz. Ez azonban csak egy bizonyos szintig tartható, hiszen egy ponton túl a részvények már túlértékeltek lesznek, ami negatívan hathat a hozamokra.
Habár egy 2017-es tanulmány arra jutott, hogy kedvező gazdasági környezetben az ESG-hez nagyon hasonló befektetések felülteljesítik a hagyományos befektetéseket, kedvezőtlen környezet esetén azonban ez a trend megfordul, az elmúlt két éve gyakorlata mást mutat. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben 2020 begyűrűző komoly gazdasági válság. nyomán a részvények egyik napról a másikra nagy mértékben is veszítettek értékükből. Az ezt követő recesszióban azonban az ESG részvények háromnegyede teljesítette felül a S&P 500 indexet, a legjobban teljesítő három részvénypakk pedig jelentős növekedést tudott elérni.

Mire számíthatunk a következő években?

Érdemes felkészülni az olyan károsanyag-kibocsátások előtérbe kerülésére, amelyek nem egyenesen a vállalat tevékenységéből fakadnak, hanem közvetetten, az ellátási lánc során keletkeznek, mint például munkavállalók járulékos emissziója vagy a beszállítók által generált kibocsátás. A várakozásoknak és az ESG-szempontok egyre markánsabb térnyerésének megfelelően egyre több vállalattól várják majd el, hogy érdemben foglalkozzanak ezzel a problémával és javítsanak a helyzeten.
Szintén valószínű, hogy a magántőke alapok rekordmértékben fektetnek majd be a környezetbarát technológiákat alkalmazó vállalatokba. Ezek a megoldások elengedhetetlenek lesznek a klímaváltozás megállításában és egy fenntartható gazdaság kialakításában, összhangban a magas ESG minősítésű cégek törekvéseivel.

A hatékony fellépésnek szintén fontos eleme, hogy a vállalati fenntarthatósági riportok egységesek és minél jobban átláthatók legyenek; itt köszönhet vissza a „governance”, azaz az átlátható vállalati működés, könyvelés, javadalmazás és jelentéskészítés is. Ezen a területen az Európai Unió is igyekszik egységesíteni a vállalati jelentések kultúráját egy külön erre a célra létrehozott rendszertani besorolással, melynek eredménye a 2019-ben meghozott SFDR jogszabályt, mely szerint egy bizonyos méret felett a vállalkozásokat kötelezik, hogy rendszeresen közöljenek környezetvédelmi jelentéseiket és publikációikat. A rendelet célja többek között a hatékony fellépés a greenwashing vagy zöldre mosás jelensége ellen is, ami azt a gyakorlatot takarja, amikor a környezetbarát megoldásuk csupán a vállalat kommunikációban jelenik meg, de azt gyakorlatba már nem ülteti át.

Akkor most jó az ESG vagy nem?

Az ESG-befektetések a jelenlegi korszellemet tükrözik. A világ nagyvállalatai is egyre inkább ráébrednek a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára, ami szükségszerűen hívott életre egy olyan objektív skálát, szempontrendszert, mely segít pozícionálni ezeket a vállalatokat, ráadásul egyfajta ösztönző hatása is lehet. Az előrejelzések alapján nem valószínű, hogy kiugró profitot fog realizálni hosszabb távon, aki ebbe fekteti a pénzét, azonban a bolygónk és a jövő generációja hálás lesz, amennyiben még jobban elterjed ez a típusú szemlélet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.