Sep 07

Hibrid naperőművet telepít, miközben tartószerkezeteket gyárt a hazai naperőműpiac meghatározó szereplője, az ASTRASUN Solar Nyrt.

Szűk 1 éve jelent meg a Budapesti Értéktőzsdén egy új, a megújuló piacán tevékenykedő társaság, az ASTRASUN Solar Nyrt., amely elsősorban naperőművek tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozik. Az elmúlt hónapokban a társaság sikeresen megkezdte külföldi terjeszkedését, továbbá partneri együttműködésre lépett az Ikarus autóbuszgyártóval egy tulajdonosi körbe tartozó Műszertechnika-Holding Zrt.-vel, amelynek keretében a naperőműfejlesztésekhez szükséges tartószerkezeteket közösen gyártják. A napokban pedig arról adott hírt a társaság, hogy hibrid naperőművet telepített Temesváron. Ennek apropójából beszélgettünk az ASTRASUN hazai és nemzetközi terveiről a társaság elnök-vezérigazgatójával, dr. Keresztes Attilával.

A napokban jelentették be, hogy ún. hibrid naperőművet telepítettek Romániában. Mit kell tudni erről az erőműről?

A temesvári naperőmű kiépítését év elején kezdtük el és az elmúlt hetekben zártuk le a projektet. A projekt során egy 130 kWp teljesítményű napelemes rendszert építettünk ki, ami azért is olyan különleges a számunkra, mert ez egy olyan fejlesztés, amely a villamosenergia-termelés több, eltérő technológiáját, így az energiatárolást és kiegyenlítést, az elektromos autók töltését, valamint a hálózatra termelést is alkalmazza egyetlen műszaki egységben. A hibrid naperőműhöz egyébként az üzembe helyezést követően egy olyan energiatárolóegység csatlakozott, amely az elektromos autók töltésére alkalmas AC/DC töltők zöld energiaellátását biztosítja, továbbá alkalmas arra is, hogy kiegyenlítse a kisebb hálózati, illetve termelési ingadozásokat.

A telepítésre azért is vagyunk különösen büszkék, mert ehhez a naperőműhöz is az Ikarus Tech Kft. gyártotta a tartószerkezetet. Úgy gondolom, hogy a projekt itthon is mintaként szolgálhat arra vonatkozóan, hogy akár a hálózatfejlesztés hiányában is lehetséges új, megújulóenergia-kapacitásokat, illetve elektromos töltőállomásokat csatlakoztatni a rendszerbe.

A konkrét projektektől kicsit eltávolodva összességében hogyan értékelné a tavalyi évet, illetve az idei első félévet? A 2022-es eredmények vegyes képet mutattak a társaság tavalyi teljesítményéről. Mi ennek az oka?

Eddigi működésünk során talán a tavalyi év volt a legmeghatározóbb a társaságunk életében. Rengeteg időt és energiát fektettünk abba, hogy a társaságot felkészítsük a nyilvános tőkepiaci jelenlétre. Ennek részeként többek között rendeződött a cégcsoport-struktúra, ami elsőre ugyanakkor nem látszódott a számainkban, így elkészítettünk egy proforma jelentést is, hogy a befektetőink teljes képet kapjanak a valós eredményeinkről. Így ha valamennyi leányvállalat egész éves teljesítménye szerepelt volna a beszámolóban a konszolidált árbevétel meghaladta volna az 1,4 milliárd forintot, 940 millió forint feletti EBITDA és több mint 143 millió forintos adózott eredmény mellett.

Az idei első félév eredményeiről még nem beszélhetek, ugyanakkor azt biztosan állíthatom, hogy az elmúlt hónapokban mindent elkövettünk annak érdekében, hogy az eredményességünk tovább javuljon.

Az idei évben mit tart eddig a legnagyobb sikernek?

Ha csak egyet emelhetek ki, akkor az Ikarus autóbuszgyártóval egy tulajdonosi körbe tartozó Műszertechnika-Holding Zrt.-vel kötött együttműködést mondanám, aminek eredményeként azóta már megalakult az Ikarus Tech Kft., amit a tartószerkezetek gyártására hoztunk létre. Úgy gondolom, hogy az új vállalatban olyan speciális szaktudás összpontosul, ami hozzásegít minket ahhoz, hogy magas színvonalon folytassuk a tartószerkezetek gyártására vonatkozó kereskedelmi tevékenységüket, ezáltal vezető pozíciót betöltve a hazai és az európai megújuló piacon. A várakozásaink pedig úgy tűnik, hogy beigazolódnak, az előrendelések alapján ugyanis már most látszik, hogy élénk érdeklődés mutatkozik az általunk gyártott tartószerkezetek iránt.

Ugyanakkor, ha sikerekről beszélünk fontosnak tartom kiemelni a kollégáim áldozatos munkáját is, aminek köszönhetően még a változékony és nehéz piaci körülmények között is rendületlenül végzik a munkájukat.

Visszakanyarodva a tartószerkezetgyártáshoz, év elején arról nyilatkozott, hogy oktatóközpontot kívánnak kialakítani a kivitelezőknek. Hogy áll most ez a projekt?

Valóban, határozott célunk, hogy egy úgynevezett bemutatóparkot alakítsunk ki Szabadegyházán, kilenc-tizenegyféle tartószerkezet felhasználásával. Emellett képzést is indítanánk a telepítőknek, mivel a szerelés mikéntje nem egyértelmű, sok a hibaforrás. Azt látjuk, hogy rengeteg a rosszul kivitelezett tartószerkezet, így szeretnénk lehetőséget adni a kivitelezőknek arra, hogy megfelelően tudják összeszerelni ezeket a szerkezeteket. Az oktatóközpont kialakítása jelenleg is zajlik és bízunk benne, hogy a következő hónapokban átadhatjuk a parkot.

Hazánkban 37 naperőművet tulajdonol a társaság. Mi a helyzet ezekkel? Melyik teljesít a legjobban?

Erőműveink tervezése, megépítése és üzemeltetése során folyamatosan arra törekszünk, hogy a természeti adottságokhoz megfelelően kialakított naperőmű parkokat létesítsünk. Ezek teljesítménye közel hasonló, kisebb különbségeket csak a helyszíni adottságokból származó eltérések okoznak.

A rendelkezésünkre álló piaci összehasonlító adatok alapján az erőműveink a felsőkategóriába sorolhatóak. Az elmúlt évben pedig 1350 kWh/kWp feletti teljesítményt produkáltak még a fix tartószerkezetű rendszerek is.

Nem mellékesen, az üzemeltetési költségeinket is alacsonyan tudjuk tartani köszönhetően a parkokban tenyésztett szolár birkáinknak. Sőt, maga a juhtenyésztés is eredményez profitot.

A szolár birkák jelentősége ugyanis sokkal nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk. Hiszen, az ágazatban több éve vita van azzal kapcsolatban, hogy a naperőműveket nem szántóföldekre kellene telepíteni, mert ezzel megszűnik a mezőgazdasági hasznosítás, a szolár birkák tartásával viszont úgy zajlik az energiatermelés, hogy közben megmarad a mezőgazdasági jelleg is.

A közeljövőre nézve milyen további irányok szerepelnek még a társaság tervei között?

Továbbra is az a fő célunk, hogy felkutassuk a potenciális fejlesztési célpontokat, ezen belül pedig nagy hangsúlyt fektetünk a román piacra. Szeretnénk továbbá a terveinknek megfelelően haladni a kutatás-fejlesztési tevékenységünkkel is és persze a tartószerkezetgyártás területén is rendkívül ambiciózus terveink vannak a következő évekre.

Emellett ugyanakkor régóta gondolkodunk egy olyan megoldáson, ami ugyan nem tartozik a core tevékenységeink közé, de mégis az energiapiaccal áll összefüggésben. Úgy látjuk ugyanis, hogy lenne igény, illetve fogadókészség a lakosság részéről egy olyan komplex megoldásra, amellyel követni lehetne az aktuális villamosenergia-árakat, annak érdekében, hogy az egyes háztartások ehhez igazítsák a – tervezhető – áramfogyasztásukat. Ilyen például a mosás, vagy, hogy egy nagyobb energiát igénylő folyamatot említsek, az elektromos autók töltése. Kevesen tudják, hogy vasárnaponként sok esetben 0 forint körül alakul a villamosenergia ára, így előre tervezéssel sokat spórolhatnának a háztartások az áramszámlán. Ehhez persze sok változásra lenne szükség, mint például arra, hogy negyedórás számlázási rendszer legyen érvényben a piacon. Noha távolinak tűnhet a felvetés, de amennyiben a feltételek adottak lennének, az ASTRASUN kész lenne lefejleszteni az applikációt, amely lehetővé tenné az ún. „áramár-monitorozást” a hazai lakosság körében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.