Aug 23

Hogyan vásároljunk laptopot úgy, hogy azt később ne bánjuk meg?

Az alább olvasható laptopvásárlási útmutató kicsit rendhagyó lesz. Ugyanis itt nem arra térünk ki, hogy mit érdemes választani, hanem arra, hogy mit nem érdemes választani. Ezen kívül pedig hathatós tippeket olvashatunk arról, hogy kinek milyen kategória éri meg a legjobban.


 

Laptopvásárlási bakik – amit valójában régen megbántunk


Laptopból számtalanféle árkategória létezik. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy rengetegféle célra készítenek laptopokat. Gyakran elsiklunk felette, pedig a gyártók javarészt specifikus laptopokat gyártanak, amit sokszor átlagos felhasználók vásárolnak meg teljesen feleslegesen. Mivel a drága laptop menő, és a gamer laptopot sokan preferálják, így sokszor elsiklik ott a dolog, hogy olyan gépet vásárolnak, amit végül is nem is tudnak igazán arra használni, amire terveznék. Ez pedig általában rendre abból a hibából jön, hogy azt gondoljuk, amelyik gép nagyon drága az biztos a legjobb is. Ez egyébként így is van, csak nem mindegy kinek a legjobb. Mielőtt tehát arra vetemednénk, hogy méregdrága laptopot vásároljunk, járjunk utána a részleteinek is, mert bizony néha felesleges kidobott pénz lesz az egész vásárlásból.

 

Ne csak a specifikációkat és az árat nézzük


A másik gyakori hiba, hogy kizárólag az alap specifikációk szerint döntünk. Ez röviden azt jelenti, hogy aminek a legfrissebb a processzor típusa, és a legerősebb, akkor az bizonyára a legjobb is. Pedig nagyon nem mindegy, hogy játékba vagy például három D-s tervezésre keresünk gépet. Ez pedig egy másik gyakori hibának számít: amikor a tervező gépet vásárolják meg tévedésből gamer gép helyett. A kettő ugyanis picit eltér, még ha sok is a hasonlóság. Mindkettő esetben persze az erős ram és a még erősebb videokártya létfontosságú. Azonban a tervezői gépeknél nem ritka, hogy inkább az SSD erős, még ha eggyel korábbi a processzor száma is. Gamer gépeknél azonban nem biztos, hogy olyan erős is lesz a gyorsmemória, ahogyan az egy munkagépnél lehetne. Vagyis, ha mi gamer gépet szeretnénk például arra vásárolni, hogy a legújabb Doomot futtathassuk rajta, akkor bizony inkább frissebb processzort és erősebb videokártyát nézzünk a laptopoknál. Ezen kívül pedig mondani sem kell, hogy olyan laptopot kell választanunk, aminek a szellőztetése is jobb lehet, mint egy munkagépnek. Mert lehet, hogy a munkagépen erősebb az SSD és mondjuk több a memória, viszont a szellőzése nem biztos, hogy tökéletes. Munka esetén ugyanis annyira nem lehet túlpörgetni egy gépet sem, amennyire azt egy több órán keresztül működő, extra nagy felbontású és modern játék tenné. Ebből a szempontból pedig bizony kidobott pénz lesz a laptopunk, ha játékra nem gamer gépet veszünk, és ez akkor is igaz, ha mondjuk grafikai vagy 3D-s munkára gamer gépet szeretnénk. A gyártók nem véletlenül alkották meg arra az adott laptopokat, amire ajánlják őket.

 

Olvassunk és tájékozódjunk


Ha beleszerettünk egy laptopba, akkor mielőtt elvinne minket az impulzus vásárlás tornádója érdemes alaposan utánanéznünk például a gépről készült online vélemények között. Egy profi, független laptop teszt, vagy akár egy fórum bejegyzés az adott gépről rendkívül sokat elárul. A gyártó nem fogja úgysem elmondani mi a gépe gyenge pontja, azonban a felhasználók igen. S bizony, ha több a rossz vélemény, mint a jó, akkor inkább keressünk másik laptopot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.