Eco.hu
Mar 09

Jobban megy azoknak a cégeknek, ahol van nő a vezetőségben

Magyarországon a cégvezetők 32 százaléka nő. Az arány ugyan közelít az uniós célkitűzéshez, de ha figyelembe vesszük, hogy 16 százalékponttal jobb a tőkemegtérülési mutató ott, ahol nők is találhatóak a vezetőségbe, akkor megállapíthatjuk, hogy a férfiközpontúság a vezetők körében pénzügyileg nem kifizetődő.
Felmérések azt mutatják, hogy átlagosan 25 százalékos a tőkemegtérülési mutató azoknál a cégeknél, ahol a vezetőségben vegyesen találhatók nők és férfiak. Ezzel szemben mindössze 9 százalék ez az arány ott, ahol valamennyi vezető férfi. Az Európai Bizottság 2012 novemberében terjesztett elő egy uniós jogszabályt annak érdekében, hogy 2020-ra a tőzsdén jegyzett európai vállalatok vezetésében 40 százalékos legyen a nők aránya, azaz jelentős lépések történnek Európa-szerte a női vezetők számának emelése érdekében. Magyarország nem áll rosszul ezen a téren, mivel összességében a magyar cégek vezetőinek 32 százaléka hölgy, viszont a nagyvállalatoknál van mit behozni, náluk az arány jóval alacsonyabb.

A Bisnode felmérése azt mutatja, hogy hazánkban a cégméret növekedésével csökken a hölgyek szerepe a vezetésben, mivel míg a legkisebb vállalkozásoknál 34 százalék a női vezetők aránya, addig a legnagyobb – 250 fő feletti – cégeknél már csak 15,1 százalék.

Egy novemberi kutatás (HBLF, Bisnode Magyarország Kft, Figyelő, Budapesti Corvinus Egyetem) szerint a Top 200 vállalat 15 százalékában van női vezető az igazgatótanácsban, illetve 17 százalékában van női vezető a menedzsmentben. Mindössze a válaszadók 6 százalékánál éri el a nők aránya a vezetőségben az 50 százalékot, a női középvezetők aránya pedig átlagosan 28 százalék, vagyis itt a 30 százalék- már belátható távolságban van, de a 40 százalék maximum középtávon teljesülhet.


bisnode_03_06_1


 

A hölgyek a tulajdonosok körében markánsabban képviseltetik magukat, országos szinten a cégtulajok 40 százaléka közülük kerül ki. A nagyobb vállalkozások esetén azonban már jóval kisebb az arányuk. A 250 fő feletti cégekben vannak legkevesebben (28,1 százalék), míg a legkisebb vállalkozásokban a legtöbben (41,1 százalék). Általánosságban tehát elmondható, hogy a cégmérettel csökken a női tulajdonosok aránya.

bisnode_03_06_2

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.