Eco.hu
Feb 25

Júliusig még indulhatnak plusz tőkéért a vállalkozások

Idén felpörögnek az események a Széchenyi Tőkealap (SZTA) háza táján, hiszen azt tűzték ki célul, hogy a rendelkezésre álló 12 milliárd forint tőkét teljes egészében befektetik, ehhez pedig 3,5 milliárd forintot kell év végéig kihelyezni az arra érdemes vállalkozásokba. Eddig 64 vállalkozás van az SZTA portfóliójában, 15 céggel pedig már zajlanak az egyeztetések, vagyis nyár végéig van még keresnivalója a forrásbevonást tervező vállalkozásoknak. Legnagyobb eséllyel az észak-alföldi, a dél-dunántúli és a nyugat-dunántúli cégek indulnak, ugyanis ezekben a régiókban áll még rendelkezésre a legnagyobb kihelyezhető összeg.
Az elmúlt egy évben közel megduplázta befektetéseinek számát a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA), amiben nagy szerepe van az EU-s notifikációs, egy társaságba legfeljebb 275 millió forintos befektetést lehetővé tevő termékeknek. Eddig 64 hazai kis- és középvállalkozás növekedéséhez járult hozzá összesen 8,7 milliárd forinttal a tőkealap, ezzel pedig a vállalkozások számát illetően az SZTA portfóliója a legnagyobb a magyar tőkepiacon.

szta1

nagyobb méretért kattintson a képre

Az SZTA 2015 végéig a rendelkezésre álló 12 milliárd forint tőke kihelyezését tűzte ki célul, ami azt jelenti, hogy az év hátralévő részében 3,5 milliárd friss tőkéhez juthat hozzá mintegy 30-35 hazai vállalkozás. Török József, a SZTA üzletfejlesztési igazgatója az eco.hu-nak elmondta, hogy a leszerződött 64 cégen felül 15 vállalkozással már folynak tárgyalások, és rajtuk kívül körülbelül két tucat cég kerülhet be a 100 darabosra tervezett portfólióba. Júliusig minden potenciális partnerrel szeretnék megkezdeni a tárgyalásokat, mert a jelenlegi szabályok szerint december végéig van lehetőség a forráskihelyezésre.

A régiónként kihelyezhető 1,65 milliárd forint jelentős részét a közép-magyarországi, a közép-dunántúli és az észak-magyarországi régió már felhasználta, a legnagyobb mennyiségű felhasználható keret az észak-alföldi, a dél-dunántúli és a nyugat-dunántúli régió vállalkozásai számára áll még nyitva.

szta2

nagyobb méretért kattintson a képre

Az SZTA portfóliójának iparági eloszlása rendkívül sokrétű, ezen belül a legnagyobb arányban az egészségügy és biotechnológia (22%), a fémipar (20%), az informatika (10%) és a divat- és designipar (9%) képviselteti magát, de bútoripari, építőipari és pénzforgalmi tevékenységgel foglalkozó vállalkozásban is van részesedésük. A tőkealap elsősorban azokba a már 5-10 éve működő, stabil és sikeres kis és közepes vállalkozásokba száll be tőkeemelés útján, amelyeknek a továbblépéshez van szüksége forrásra. A portfólión belül jelentős – 20 db – az induló vállalkozások száma is, ám ez csalóka, mert ezek többsége stabil, sikeresen működő cégből vált ki, többnyire egy-egy konkrét termékre, szolgáltatásra specializálódva.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.