Jan 11

Karácsonyfák a körforgásos gazdaságban – Pécs éllovas az újrahasznosításban

A Veolia csoport tagjaként a Pannon Hőerőmű Zrt. idén is folytatja az elmúlt évek jól bevált gyakorlatát, és a körforgásos szemléletet követve, biomasszaként hasznosítja újra az utcára dobott, feleslegessé váló karácsonyfákat a pécsi erőművében. A város meghatározó gazdasági szereplőjeként a társaság több mint 31 500 lakás és 480 közintézmény távfűtéséről gondoskodik.

Magyarországon minden évben közel 2 millió karácsonyfát állítunk az ünnepekkor. Január beköszöntével azonban sok fa az utcán, vagy még rosszabb esetben a hulladéklerakókban végzi, ahol azért nem jó megoldás az elhelyezésük, mert a fenyőhulladék nehezen komposztálható, illetve nagyon sok helyet foglal el a lerakókban. A Veolia csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. az előző évek hagyományához híven idén is fogadja a Pécs környékén utcára dobott, feleslegessé váló fákat, és biomasszaként hasznosítja újra a város erőművében, így a fák, megváltozott formában ugyan, de az ünnepi időszak után is hozzájárulnak a pécsi otthonok melegéhez.

A fák begyűjtése az utcákról idén január 09. és 31. között zajlik, azaz a lakosoknak ebben az időszakban érdemes kitenni a fákat, de azok az ezt követő időszakban is leadhatók a kijelölt hulladékudvarokban. A minél gördülékenyebb aprítási munka érdekében azonban fontos, hogy a lakosok szaloncukroktól, díszektől, füzérektől és égősoroktól mentesen helyezzék el a fákat a gyűjtőhelyeken.

A kidobásra ítélt fenyőket az erőmű fogadóterében mobil aprítógépek segítségével darabolják fel. Ezután az így előkészített faanyag az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül, ahol magas gyantatartalma miatt egyéb tüzelőanyagokkal, többek között mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal vegyítik a leghatékonyabb felhasználás, illetve a kazánok kímélése érdekében.

A városszerte begyűjtött több tízezer karácsonyfa újbóli felhasználásával jelentős mennyiségű tiszta, zöld energia állítható elő. A begyűjtött mintegy 35-40 tonna fenyőhulladék 85 lakás fűtéséhez elegendő energiát képes biztosítani egy teljes hónapig.

 „A Veolia csoport elkötelezett a fenntarthatóság és a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű hasznosítása iránt. Ebbe a koncepcióba, valamint a körforgásos gazdasági modellbe illik ez az akció is. A körkörös működési modell lényege, hogy a társaság igyekszik a helyben felhasznált energia minél nagyobb hányadát a régióban fellelhető, megújuló alapú energiaforrásokból biztosítani. További előnye pedig, hogy lokálisan jelentősen növeli az ellátásbiztonságot, hiszen a helyi forrásokból szerzi be az energia előállításához szükséges tüzelőanyagot. Ennek is köszönhetően Pécs városának távhőellátásához egyáltalán nincs szükség import tüzelőanyagok felhasználására” – tette hozzá Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A Pannon Hőerőmű Zrt. 31 500 lakás és 480 intézmény fűtését biztosítja Pécsett. A város lakosai a jövőben is számíthatnak az ünnepi időszakot követő, körforgásos gazdaságot szem előtt tartó akciókra, valamint a megbízható távhőellátásra.

A Veolia Magyarország cégcsoportról:

A Veolia Energia Magyarország Zrt. a hazai energia-, víz- és hulladékgazdálkodási piac egyik vezető szereplője.

Energetikai üzletága több mint 60 állami és önkormányzati intézményt, 66 egészségügyi és szociális intézményt és 57 ipari telepet lát el energiával, távhőszolgáltatóként 14 városban több mint 270 000 távfűtött lakás és közintézmény fűtéséről gondoskodik. A cégcsoport által évente értékesített villamosenergia közel 623 ezer lakos éves fogyasztását képes biztosítani.

A Veolia víz üzletága leányvállalatai révén évente 15,6 millió m3 egészséges ivóvizet juttat el lakossági fogyasztóihoz, ezen felül 193,3 millió m3 szenny- és csapadékvíz elvezetéséről és kezeléséről gondoskodik, így 2,2 millió lakost lát el Magyarországon.

A társaságcsoport a víz- és szennyvíz-technológiai, valamint a mérnöki és mélyépítési szolgáltatások terén is a magyar piac meghatározó szakcégei közé tartozik.

A Veolia hulladékgazdálkodási üzletágának célja a hulladékok megfelelő szelektálása és újrahasznosítása a természeti erőforrások megóvása érdekében. Tevékenységei közé tartozik a speciális ipari hulladékok biztonságos és professzionális ártalmatlanítása és újrahasznosítása, a veszélyes és nem veszélyes hulladékok kezelése, valamint biohulladék-hasznosítás is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.