Eco.hu
Mar 09

Kevesebb beruházást terveznek a kkv cégvezetők

Újból visszaesett a kkv-k beruházási hajlandósága, év végén a cégvezetők 56 százaléka tervezett valamilyen fejlesztést. Ezzel megtörni látszik a korábban elindult pozitív, növekvő tendencia. A célokat tekintve továbbra is az IT fejlesztések állnak az élen, és leginkább a mezőgazdasági cégeknél, valamint a középvállalkozásoknál lehet számítani beruházásra az idén.
Az eredmények azt mutatják, hogy az előző két év optimista, növekvő tendenciája a tavalyi évben megtorpant, és inkább a bizonytalanság volt jellemző a cégekre, hiszen negyedévről negyedévre hol nőtt, hol csökkent a beruházási kedv. Az utolsó negyedévben újból visszaesett a beruházásban gondolkodó vállalkozások aránya, mert jelenleg a hazai kkv vezetők 56 százaléka tervez valamilyen fejlesztést idén. Ez azt jelenti, hogy közel két éve nem sikerül tartósan elmozdulni az 56-60 százalékos sávból. A cégvezetők legnagyobb része továbbra is informatikai beruházásokra készül (30 százalék), a gépek, berendezések fejlesztését közel minden negyedik vállalkozás tervezi (22 százalék), míg a gépjárműpark korszerűsítésében a cégvezetők 16 százaléka gondolkodik – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

k&h_03_09

 

A különböző ágazatokat tekintve az ipari és a kereskedelmi cégek a legvisszafogottabbak. Előbbinél 64 százalékról 51 százalékra, utóbbinál pedig 59 százalékról 53 százalékra esett vissza a beruházást tervező cégek aránya. A  szolgáltató szektorban változatlanul a cégek 59 százaléka, míg az agrárvállalkozások közel kétharmada (62 százalék) gondolkodik fejlesztésben idén. A beruházás célját tekintve az ipari vállalkozásoknál a gépek, berendezések korszerűsítése áll az első helyen, míg a kereskedelmi, szolgáltató és mezőgazdasági cégeknél az IT fejlesztések élveznek elsőbbséget.

A cégeket méretét tekintve megállapítható, hogy a kisebb méretű vállalkozások szolidabban terveznek. Míg a mikrovállalkozások csupán fele készül fejleszteni, addig a kisvállalkozások 61 százaléka, és a középvállalkozások 71 százaléka tervez beruházást ebben az évben.

A legutóbbi felmérés eredménye szerint a kedvezményes hitel lehetősége továbbra is az egyébként is fejlesztésben gondolkodó vállalkozásokat mozgósíthatja új vagy meglévő beruházásaik kibővítésére. A beruházást tervező cégeknél ez az arány 16 százalék, ami nem jelent számottevő változást az elmúlt két évhez képest. Azonban a fejlesztést nem tervező cégeknél csupán 5 százalék vágna bele új beruházásba kedvező hitelfeltételek esetén, holott egy negyedévvel ezelőtt ez az arány még 9 százalék volt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.