Eco.hu
Apr 14

Kiderült: ennyiért száll be az állam az Erste Bankba

A kormány 15 milliárd forintot szán az Erste Bank részesedésének megszerzésére - derül ki a Költségvetési Tanács (KT) által véleményezett költségvetési módosító javaslatból. Az Erste az MTI megkeresésére azt válaszolta, hogy folynak az egyeztetések.
A Költségvetési Tanács (KT) kedden tette közzé honlapján véleményét, ebben úgy fogalmaznak, hogy a kiadások megemelése fedezetet teremt (15 milliárd forint) az államnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal együttműködve 15 százalékos kisebbségi tulajdoni részesedés megszerzéséhez az Erste Bank magyar leánybankjában. Megjegyzik, hogy a részesedésszerzés az uniós módszertan szerint nem minősül kiadásnak, tehát nem érinti a hiányt.

A KT által véleményezett javaslat a központi költségvetés kiadási főösszegét 61 milliárd forinttal, bevételi főösszegét 46 milliárd forinttal, a központi költségvetés pénzforgalmi hiányát 15 milliárd forinttal növelné.

A bank mindössze annyival kommentálta a hírt, hogy az Erste és a magyar kormány közötti egyeztetések folyamatban vannak, és nyár végéig várhatóan lezárulnak.

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen idén február 9-én jelentette be, hogy tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Orbán Viktor akkor azt mondta: a kormány szándéka, hogy 15 százalékos tulajdonrészt szerezzen a bankban, "feltéve, ha meg tudunk állapodni az árban", és "a végén a tárgyalások a részletkérdésekben stimmelnek majd".

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter februárban azt mondta: az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékának vételárát független könyvvizsgálói átvilágítás alapján határozzák majd meg, ami május végéig megtörténik.

Friss hírek a forintosításról és a hitelkiváltásról

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.