Oct 27

Köthető vagy nem köthető életjáradéki szerződés? A Largus Örökjáradék szakértője helyre teszi a dolgokat

A nyugdíjak vásárlóértéke rohamosan csökken, ez a szépkorúak többségénél egyre nagyobb gondot okoz. Sőt több mint tízezer idős ember esetében, akik a Magyar Államkincstár adatai szerint kevesebb mint havi 50 ezer forintból kénytelenek gazdálkodni, egyenesen túlélő üzemmódról kell, hogy beszéljünk.

A kilátásokat tovább rontja, hogy a nyugdíjasoknak korábban az állam mellett volt kihez fordulniuk, ha ki akarták egészíteni a bevételeiket, ezek voltak az úgynevezett életjáradékos cégek. Csakhogy egy törvénymódosítás miatt 2015-től már csak biztosítók folyósíthatnak havi rendszerességű járadékot az időseknek. Ezzel úgy tűnik kivették a szépkorúak kezéből azt a lehetőséget, hogy a jobb élet megteremtésének érdekében a korábbi módon életjáradéki szerződést kössenek.

A jó hír, hogy van remény, sőt megoldás is!

Ha szétnézünk az interneten és böngésszük az újságok hirdetéseit, találunk olyan cégeket, amelyek látszólag mégis kötnek 65 év feletti személyekkel életjáradéki szerződést. Akkor most lehet vagy nem lehet életjáradéki szerződést kötni? Merül fel a kérdés. A rövid válasz, hogy lehet kötni, de nem mindegy kivel és milyen módon.

Ugyanis a törvényi szabályozás azt tiltja meg, hogy (a biztosítókon kívül) egy cég úgy nyújtson életjáradéki szolgáltatást, hogy ő maga legyen a kötelezett és ilyen formában az ingatlanokat saját magának halmozza fel. Azt azonban, hogy a szerződésre igényt tartó időseket és a befektetni szándékozó magánszemélyeket kiközvetítsék egymásnak, nem tiltja semmilyen jogszabály. Sőt a Polgári Törvénykönyv ismeri és elismeri az életjáradéki szerződést, mint szabályos kétoldalú jogügyletet.

Összetett feladat és komoly felelősség!

Amikor a piaci szereplők ajánlatait mérlegeljük, sok tanulságra tehetünk szert. Az egyik, hogy a cégek többségének alapítói, vezetői azt hiszik elegendő, ha jogász végzettséggel rendelkeznek, ha ingatlanos tapasztalatuk van vagy ha korábban az egészségügy területén tevékenykedtek. Pedig az igazság az, hogy az egy-egy területre korlátozódó tudás és az ebből fakadó torz szemlélet koránt sem megfelelő a tisztességes szolgáltatáshoz és a hosszútávú sikeres működéshez!

A másik felismerés, hogy ezek a próbálozók abban bíznak, hogy sokáig működőképes lehet, ha a befektetők érdekeit az idősek biztonsága és jogos elvárásai elé helyezik az arcátlan alkudozással és árleszorítással.

A számukra az a rossz hírünk van, hogy ez egy igen összetett és komoly felelősséggel járó speciális tevékenység, amely hosszú távon nem tűri meg a szerencselovagokat. Ugyanis a sikeres működés alappillérei, a bizalom, az emberközpontúság és a szolgáltatás értékeinek a képviselete.

Egy elkötelezett vállalat a szépkorúak szolgálatában.

A Largus Örökjáradék 2012-ben azzal a céllal alakult meg, hogy saját konstrukcióján keresztül az életjáradéki szektor markáns és kiemelkedő eredményeket produkáló szereplője legyen. Az ő szolgáltatásuk a hagyományos életjáradéki konstrukció megreformálásából és annak ügyfél-központúvá tételének akaratából született. Hisznek az általuk meghatározott alappillérek fontosságában.

Bizalom: A szépkorúakat nyitottá kell tenni a szolgáltatás iránt, el kell oszlatni a félelmeiket, érthetően kell elmagyarázni a szerződés részleteit. Tájékoztatni kell őket a jogaikról, a garanciákról, amelyek védelmet nyújtanak számukra.

Emberközpontúság: Fel kell ismerni, hogy az idősek számára más a fontossági sorrend az élet dolgait illetően, hogy már nem tudnak és nem akarnak olyan rugalmasak lenni, mint az aktív korúak. Egy ledolgozott élettel és egy vagy több gyermek felnevelésével a hátuk mögött jogosan vannak elvárásaik, legfőképpen az, hogy ne tekintsék őket statisztikai adatnak, közgazdasági mutatónak.

A szolgáltatás értékeinek képviselete: Az, hogy egy befektetőnek lehetősége nyílik életjáradéki szerződésen keresztül ingatlanhoz jutni, már önmagában is számos előnnyel jár együtt. Ez oly’ annyira így van, hogy a legtöbb befektetési lehetőséggel összehasonlítva ez rendelkezik az egyik legkedvezőbb feltételrendszerrel és profitkilátással. Ezért nincs szükség arra, hogy a közvetítést végző cég a befektetők kegyeit keresse, így megvalósulhat az idősek legmagasabb szintű képviselete és az érdekeinek érvényesítése.De mit tartalmaz maga a Largus Örökjáradék életjáradéki szerződése?  

Szerződéskor azonnali nagy összegű kifizetést, amely akár több millió forint is lehet. Élethosszig tartó, garantált, folyamatos és kiemelt összegű havi járadék folyósítását. Automatikusan átvállalásra kerül a lakás/ház biztosítása. Szavatolják a szépkorúak kényelmét azzal is, hogy gondoskodnak az ingatlan műszaki állapotának megőrzéséről.

Az ingatlan tulajdoni lapján – a Földhivatalnál – bejegyzésre kerül az idősek élethosszig tartó kizárólagos ingatlanhasználati és életjáradéki joga, amely az otthonuk zavartalan birtoklását és a járadékok rendszerességét is törvényileg garantálja.

Sőt náluk van egy extra garancia is: A szerződés ugyanis garantálja, hogy amennyiben nem kerül folyósításra az esedékes havi járadék, akkor a szerződött ingatlan haladéktalanul visszaszáll a járadékosra. Mindez úgy, hogy a járadékosnak sem a kezdeti sok millió forintos kifizetést, sem az idő közben folyósított havi járadékokat nem kell visszafizetnie.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Largus Örökjáradék, úgy biztosítja a szépkorúak számára a boldog nyugdíjas éveket, hogy a szerződőknek cserében nem kell sem anyagi sem pedig lakhatási kockázattól tartaniuk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.