Aug 31

Közösen szervez pedagógusoknak szóló workshopot a Bátor Tábor Alapítvány és a Hősök Tere Alapítvány

A Bátor Tábor és a Hősök Tere Alapítványok közös, pedagógusoknak szóló workshop sorozatot indítottak. A tantestületek számára kínált ingyenes képzés célja az együttműködő iskolai közösségek támogatása a pedagógusok eszköztárának és erőforrásainak megerősítésén keresztül. Az első Erőforrás workshopot a Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában rendezték meg 2022. augusztus 25-én.

Az ingyenes, tanároknak és tanítóknak szóló workshopokat a Hősök Tere Alapítvány és a Bátor Tábor Alapítvány közösen szervezi. Az együttműködő nonprofit szervezetek célja az alkalmakon a tudatos hozzáállás és a pozitív kommunikáció fejlesztése az élményterápia, a megoldásfókuszú szemlélet, valamint a growth mindset eszköztárát ötvözve. Utóbbi alkalmazói, azaz a fejlődés fókuszú gondolkodók a zárttal ellentétben abban hisznek, hogy a képességeik, tehetségük fejleszthető: kemény munkával, kitartással és jó pedagógusokkal mindenki lehet okosabb, eredményesebb. Mindez, párosítva a megoldásfókusszal, valamint az élményterápia központi elemeivel (a kihívás, siker, a visszajelzés és ezek mentén a felfedezés) önbizalommal, magabiztossággal ruházzák fel a workshop résztvevőit.

A két közhasznú alapítvány összefogásával tartott képzések hozzájárulnak ahhoz, hogy a résztvevők a meglévő erősségeiket felfedezzék és tudatosítsák, azokra építve támogassák a jó hangulatú együttműködést az iskolai közösségben. „A Bátor Tábor Suliprogramjának célja, hogy a beteg gyereknek a visszailleszkedés, az osztálytársaknak pedig a befogadás legyen gyerekjáték. Ebben kulcsszerepe van a pedagógusnak, aki központi figurája az osztályközösségnek és a diákok egyéni életének is. Az a tapasztalatunk, hogy nagyon erős, pozitív hatása van, ha tanárok és tanítók szembesülnek saját meglévő erőforrásaikkal, és ezekre kívülről is kapnak elismerést. Ez motiválja őket erősségeik fokozott alkalmazására.” – mondta Vargyas-Tóth Julianna, a Bátor Tábor Alapítvány Suliprogramjának szakmai vezetője a workshop életre hívásáról. „A Hősök Tere Alapítvánnyal hitvallásunk, értékrendünk számos pontban egyezik, alkalmazott módszereink összecsengenek és erősítik egymást. Mindkét oldalról azt éreztük, hogy összefogva még többet adhatunk az egyes iskoláknak, mint külön-külön.” – tette hozzá az együttműködésről.A workshop egyes alkalmain egy-egy tantestület 12-16 tagja vehet részt, az Alapítványok az oktatási intézmények segítségével is toborozzák a résztvevőket. „A Bátor Tábor Alapítvánnyal régóta kapcsolatban állunk. Ők a Suliprogram, mi pedig sokféle pedagógus, diák és szülő tréningünk, illetve a Hős Iskola program tapasztalatai mentén jutottunk el arra a közös következtetésre, hogy nagy szükség van a pedagógusok többlettámogatására. A közösen szervezett workshopokon éppen ezért amellett, hogy a résztvevők valami újat tanulhatnak, az is cél, hogy tudatosítsák és újra felfedezzék saját képességeiket, erőforrásaikat. Ez megújító erővel hathat önmagukra és a munkájukra is. Szerintünk fontos arra is fókuszálni és értékelni, ami megvan, és azt továbbfejleszteni, nem csak a hiányt keresni. Ezért is lett a workshop címe Erőforrás.” – részletezte a workshop szemléletét Fejes-Martinez Krisztina, a Hősök Tere trénere, tréning csoport vezetője. Az egyik résztvevő pedagógus pedig így jellemezte az első alkalmat: „Jó, inspiráló légkör, valódi megosztások, nyitott, őszinte, fejlődni vágyó emberek, mélyen megérintő játékok, személyes érintettség érzete.”

A jövőben a további Erőforrás workshopokat a két Alapítvány egy-egy trénerével párban tervezik megvalósítani, a jelentkezésről bővebb információk a szervezetek weboldalán találhatók. Célkitűzéseik között szerepel, hogy legyen olyan oktatási intézmény, ahol a teljes tantestület részesül a képzésben, ingyenes és önkéntes alapon.

További információk a workshop részleteiről és a jelentkezés menetéről az Alapítványok honlapján érhetőek el itt és itt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.