Eco.hu
Jul 07

Három magyar a leggyorsabban növekvő európai cégek között

Csaknem 6 százalékra rúg a magyar cégek aránya Európa legdinamikusabban növekvő cégeinek listáján! Az Inc. magazin az Egyesült Államokban már 2007 óta publikálja a legnagyobb növekedést elérő cégek ötezres listáját, Európára másodszorra készítettek ilyen elemzést. A Bisnode Magyarország a legjobban fejlődő magyar vállalkozások teljesítményét elemezte.
Immáron második alkalommal tette közzé az amerikai Inc. magazin a leggyorsabban növekvő európai cégek listáját. A 2016-os listára az az ötezer vállalkozás kerülhetett fel, amelyek 2011-ben minimum 200 ezer eurós, illetve 2014-ben legalább 2 millió eurós árbevételt produkáltak, továbbá európai székhelyű, magánkézben lévő, önálló társaságok voltak. A jelentkező cégek végső rangsorát a 2011 és 2014 közötti bevétel-növekedésük százalékos értéke szerint határozták meg.

országok szerinti megoszlás

A tavalyi listához képest sokat erősödött a mezőny, míg akkor az első helyhez közel 7,5-szeres, addig idén már közel 12-szeres növekedésre volt szükség a vizsgált periódus alatt. A lista végén is látványos növekedést tapasztalhattunk; idén legalább 92 százalékos értékesítés-növekedésre volt szüksége, míg egy évvel korábban mindössze 34 százalék is elegendő volt az utolsó helyek valamelyikére. Az erősödő mezőny ellenére a magyar cégek száma csaknem százzal növekedett egy év leforgása alatt, így hazánk a korábbi kilencedik helyről a hetedik legtöbb céget felvonultató európai ország lett.

A tavalyi TOP 10 országból Nagy-Britannia több mint duplájára növelte részarányát a listán, így a hetedik helyről előlépett a második helyre. Ötven százalék felett nőtt a magyar cégek száma a listán, ezzel számuk a tavalyi 185-ről 280-ra emelkedett. Bár a svéd cégek számában is tíz százalék feletti növekedést tapasztalhattunk, idei elsőségüket mégsem ennek, hanem a francia és olasz cégek számában történő visszaesésnek köszönhetik. Előbbi több mint ötven, utóbbi több mint nyolcvan százalékkal redukálódott egyik évről a másikra.

Spanyolország egy éve még kevesebb, mint 100 résztvevővel képviseltette magát, ám számuk ebben az évben már megközelítette a 400-at, sőt a lista első helyezettje is egy spanyol vállalkozás lett. Ugyancsak idén debütált 200 feletti cégszámmal Szlovákia és Portugália a 10 legtöbb céget számláló országok listáján, kiszorítva ezzel Litvániát és Lettországot is.

Megerősödő feldolgozóipar

A felsorolásban szereplő cégek tevékenységét vizsgálva már tavaly is az építőipar és a feldolgozóipar képviseltette magát a legnagyobb arányban. Harmadik helyre szorultak az üzleti termékek és szolgáltatások, melyet az étel- és italgyártás, illetve a szállítás és logisztika követett.

iparági megoszlás

2016-ban a feldolgozóipar aránya megerősödött, így átvette a vezetést a 14 százalékon stagnáló építőipartól. A kiskereskedelem 3 százalékpontos emelkedést követően feljött a harmadik helyre a hatodikról, míg az üzleti termékek és szolgáltatások iparága 3 százalékpontos csökkenéssel visszaszorult a negyedik helyre, az étel- és italgyártás pedig 4 százalékpontos mérséklődéssel a hatodik helyen zárt. A szállítás és logisztika 1 százalékpontos esést követően maradt az ötödik. Legalacsonyabb részaránnyal a számítógépalkatrész-gyártók kerültek fel a listára mindössze 7 céggel. Érdekesség, hogy a 7 cég közül kettő Magyarországon került bejegyzésre.

iparági megoszlás_2016

Három magyar vállalkozás a top 100-ban

A lajstromozott  magyar cégek között a kiskereskedelmi, az építőipari továbbá a szállítás és logisztikai cégek némileg felülreprezentáltak az összeurópai arányokhoz mérten, míg az üzleti termékekkel és szolgáltatásokkal, illetve IT szolgáltatásokkal foglalkozó cégek valamelyest alulteljesítettek, a feldolgozóipar pedig igazodott az európai átlaghoz.

lista

A Magyarországot képviselő cégek között túlsúlyban vannak a fővárosba vagy Pest megyébe bejegyzett cégek (40,4 és 17,9 százalék). A harmadik helyen Bács-Kiskun megye vállalkozásai állnak 4,6 százalékkal, őket követik Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cégei 3,9 százalékkal. Az egyetlen megye, ahonnan nem sikerült egyetlen cégnek sem felkerülnie az Inc. listájára, Nógrád megye volt. A magyar élbojba tartozó tíz vállalkozás 2011 és 2014 között összesen több, mint 500 százalékos bevétel-növekedést produkált, együttesen több mint 37 milliárd forint bevételt elérve ezzel.

top 10 magyar

A listán szereplő vállalkozások összárbevétele 861,28 milliárd volt, melyet 2015-re további 10 százalékkal közel 950 milliárdra tudtak növelni (95 százalékos beszámoló-feldolgozottság mellett), míg adózás előtti eredményük 60,5 milliárdról 73,8 milliárdra emelkedett. A legnagyobb bevételt a fővárosi cégek érték el, őket Bács-Kiskun, majd Pest megye követte. A listában lévő nagyobb ágazatok közül az építőipar több mint 20, a kiskereskedelem több mint 9, míg a feldolgozóipar közel 10, a szállítás és logisztika pedig közel 16 százalékos növekedést ért el.

A legnagyobb árbevétellel rendelkező öt cég bevétele 2014-ben meghaladta a 200 milliárd forintot – az ötödik legnagyobb bevételt az Auto Palace Hungary Kft. könyvelhette el, maga mögé utasítva a Hell Energyt–, míg 2015-ben a legnagyobbak 250 milliárd forint felett zártak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.