Eco.hu
Oct 26

Magyarországon egyedülálló innováció-menedzsment platformot tesztelhetnek az SZTA portfóliócégei

Az SZTA kiválasztott portfóliócégei tesztelhetik Magyarországon az innoICON nevű, egyedi innováció-menedzsment platformot, miután a Széchenyi Tőkealap-kezelő és a magyar iLex Systems startup fejlesztőcég együttműködési megállapodást írt alá. Az innoICON egyedi megoldást nyújt a vállalkozásoknak innovációs folyamataik menedzselésére, stratégiai és operatív feladataik újrastrukturálására, valamint újabb üzleti modellek kialakítására. A fejlesztés nemzetközi tapasztalatokra és tudásbázisra épül, és nagy hangsúlyt fektet olyan új technológiák felhasználására is, mint a virtuális és a kiterjesztett valóság
A legnagyobb hazai tőkebefektetői portfólióval rendelkező Széchenyi Tőkebefektetési Alap több körben, különböző iparágakban tevékenykedő portfóliócégei kapnak lehetőséget arra, hogy saját működésére adaptálva tesztelhesse az innoICON nevű, egyedi fejlesztésű innováció-menedzsment platformot. A vállalkozások innovációs tevékenységét jelentős mértékben támogató fejlesztés béta tesztfázisa az SZTA és a magyar iLex Systems startup fejlesztőcég együttműködése révén indul el Magyarországon, olyan növekedési potenciállal rendelkező kis- és középvállalkozásoknál, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra.

[caption id="attachment_670311" align="alignleft" width="170"]csuhaj_v-_imre_szta_elnok_vezerigazgato Csuhaj V. Imre[/caption]

Az SZTA számára – még ha befektetői döntésnél nem is feltétel – fontos érték az innováció. Portfóliótársaságaink háromnegyede innovatív tevékenységet végez, és itt nem csak az IT vagy a biotechnológia területén működő cégeinkről van szó, számos divatipari, fémipari, környezetipari és egészségügyi területen működő vállalkozás mondhatja el ezt magáról. Az iLex Systems is éppen azért választott minket partnernek, mert a cég minket tart a hazai tőkebefektetői piac innováció iránt leginkább elkötelezett állami szereplőjének, ráadásul a kiterjedt és a legkülönfélébb kkv-kból álló portfólió is lehetőséget ad a platform széleskörű tesztelésére.” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök–vezérigazgatója. Hozzátette: „Úgy gondoljuk, hogy az együttműködés mindkét félnek, de a piaci bevezetés után leginkább a folyamatmenedzsment terén problémákkal küzdő innovatív hazai vállalkozásoknak lesz előnyös.”


A platform egyelőre béta fázisban van, a termék piaci bevezetése előtt az iLex Systems valódi, hiteles információkat kíván szerezni a magyar vállalatok innovációs tevékenységéről. Az adatgyűjtés eredményeire építve a fejlesztők a gyártás-előkészítéshez és gyártáshoz kapcsolódó funkciókat is integrálják a programba, hogy ezután a vállalat teljes működését támogató vállalatirányítási rendszert elérhetővé tegyék a magyar vállalkozások számára.

Míg a hagyományos folyamatszabályozáson alapuló vállalati innovációs folyamatok gyakran követhetetlenné válnak, időbeli csúszásokat generálnak, információvesztéshez vezetnek vagy éppen a fejlesztési és innovációs költségek válnak nehezen tervezhetővé és ellenőrizhetetlenné, addig az innoICON ezekre képes hatékony megoldást nyújtani. Az új platform lehetőséget ad a cégek innovációs folyamatainak és döntéseinek nyomon követésére, a stratégiai felügyelet és az operatív munka szétválasztására, a határidőre történő végrehajtások ütemezésére és ellenőrzésére, számos partnercég folyamatainak integrálására, valamint alkalmas lesz a follow-up nyomon követésre is. Nem csak termékek vagy a szolgáltatások, de az üzleti modellek innovációja során is jól alkalmazható megoldás” – hangsúlyozta dr. Ritter Marianna az iLex Systems Zrt. vezérigazgatója.

Az innoICON az iLex Systems korábbi platformjainak oktatását végző egyetemi partnerek ismereteire, valamint több éves piaci tapasztalatokra épül, és lépést tart a kor nemzetközi technológiai trendjeivel. A platform felhő alapú, okostelefonokra és hordozható okoseszközökre (pl. Apple Watch) is optimalizált, számos innovációs és kontrolling funkciót tartalmaz, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet az innovációk vizualizálására olyan technológiákat is felhasználva, mint például a virtuális vagy a kiterjesztett valóság.Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.


A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar KKV-szektor felé, tőkebefektetés formájában. Az Alap forrásának 85 százaléka európai Uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás. Az alapkezelő tőkebefektetési tevékenységét előre meghatározott és transzparens befektetési politika mentén végzi, szakmai alapon kiválasztott befektetési bizottság döntés-előkészítésével. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap célja, hogy a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázati tőkebefektetők figyelmén többségében kívül eső szektorok vállalkozásait elsősorban tőke oldalon támogassa. Az Alap befektetési politikája ezáltal ösztönzi a gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővülését, a leszakadó régiók felzárkózását és az európai uniós források minél hatékonyabb területi felhasználását is szolgálja. Az Alap összesen több mint 90 magyar vállalkozás fejlődéséhez és működéséhez tudott forrást biztosítani.

iLex Systems Zrt.

Az iLex Systems Zrt. egy magyar tulajdonú, az IBM Hungary által 2015-ben Innováció Díjjal elismert, globális IBM partner (GEP), startup vállalkozás. Az iLex nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, valamint ügyvédi irodák részére kifejlesztett IT jogi platformmal lépett a piacra azzal a céllal, hogy a vállalati és irodai jogi munkát – a kor követelményeinek megfelelő infokommunikációs eszközök igénybevételével – a legmagasabb szintre emelje és optimalizálja.
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.