Jan 20

Másfélszeres kereslet a Takarék Jelzálogbank zöld jelzáloglevél aukcióján

Sikeres volt a Takarék Jelzálogbank idei első zöld jelzáloglevél-kibocsátása, a bank az eredetileg 10 milliárd forint értékben meghirdetett jelzáloglevél-aukcióján több mint 15 milliárd forintos befektetői igény mutatkozott.

Január 17-én tartotta a Takarék Jelzálogbank Nyrt. az év első jelzáloglevél aukcióját, amelynek keretében nyilvános ajánlattételre bocsátotta a 2032-es lejáratú, évi 5,75% fix kamatozású TZJ32NF1 zöld jelzáloglevél második sorozatrészletét. A 10 milliárd forintra meghirdetett aukció keretében a tőkepiaci szereplők összesen 15,175 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot, amelyből a bank végül 10 milliárd forintot fogadott el.

A bevételből a Takarék Jelzálogbank kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, és zöldnek minősített használt lakás vásárlását, valamint használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozza, ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez és a klímaváltozás mérsékléséhez.

„Mind az üzleti, mind az ősszel meghirdetett ESG-stratégiánk megjelöli célként az új, energiahatékony épületek finanszírozási arányának növelését a jelzáloghitelállományon belül, illetve a kifejezetten az energiahatékonyságot szolgáló felújítások hitelezésének ösztönzését. Szeretnénk partnereinket a zöld innovációk iránti nyitásra is motiválni: nem véletlenül, hiszen a mostani jelzáloglevél-aukciónk sikere egyúttal azt is jelzi, hogy hazánkban egyre népszerűbbek a fenntartható termékek és szolgáltatások” – nyilatkozott dr. Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.