Eco.hu
Mar 09

Minden, amit tudni érdemes a Hungária Értékpapír Zrt. ügyéről – Milliárdok is hiányozhatnak

Alig csillapodtak a hullámok Buda-Cash Értékpapír Zrt. botránya körül, a Magyar Nemzeti Bank újabb brókercég működési engedélyét függesztette fel. Bár a nagyságrendek nem azonosak, hiszen a Hungária Értékpapír esetében „csak” 300 milliós csalásról szólnak a hírek, érdemes összegezni az eddigi híreket.
A Buda-Cash-botrány február 24-i kirobbanása után mindössze 10 napnak kellett eltelnie annak, hogy újabb csontváz hulljon ki a magyar brókerházak szekrényéből. Az MNB március 6-én felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. működési engedélyét, illetve felügyeleti biztosokat rendeltek ki a részvénytársasághoz. A jegybank technikailag csak átmeneti felfüggesztést rendelt el, de az ügyfelek ezek ellenére nem férnek hozzá a pénzükhöz. Ezzel párhuzamosan a tőzsde is felfüggesztetett a pénzintézet működési engedélyét.

Az első hírek arról szóltak, hogy a Hungária Értékpapír Zrt. nem tudta visszafizetni saját kötvényeit, melyeknek tulajdonosai javarészt magánszemélyek. A Nemzeti Bank ezzel párhuzamosan feljelentést is tett, elég gyorsan, még aznap őrizetbe vett négy embert a rendőrség.

Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője azt közölte, hogy a rendőrség által adott tájékoztatásnak megfelelően valóban történtek meggyanúsítások, ezek a Hungária Értékpapír Zrt. munkatársainak tevékenységével vannak összefüggésben. Gyugyi Csilla a többi ügyben nem tudott tájékoztatást adni, mivel – mint elmondta – azok nem a Pest Megyei Főügyészség illetékességébe tartoznak.

Az őrizetbe vételből hamar előzetes letartóztatás lett. Koszta János elmondta: a bíróság három gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezett, negyedik társukkal szemben pedig - az ügyész indítványának megfelelően - lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A kényszerintézkedések elrendelésekor a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, a társadalomra veszélyességére, illetve a bűnismétlés veszélyére hivatkozott a bíróság.

A legújabb információk szerint a baj nagyobb, mint elsőre hitték, mert a kár elérheti a milliárdos nagyságrendet – olvasható a hvg.hu oldalán.

A konkrét rendőrségi gyanú szerint K. Lászlóné utasítására J.-né Sz. Klára hamis pénztárbizonylatot készített arról, hogy az egyik ügyfelük 300 millió forintot vett fel készpénzben a kasszából. Azt, hogy az ügyfél számláján rendelkezésre áll a kellő fedezet, K.-nén kívül tudomásunk szerint az ellenőri feladatokkal megbízott K.-né Sz. Klára is aláírta, így a rendőrök szerint neki is tudnia kellett a fiktív műveletről. A pénzt K.-né és S. „egyéb célra fordították”. Az ügyfél semmit sem tudott arról, hogy meglopták, a gyanúsítottak ugyanis azt tervezték, hogy mielőtt felhasználná a számlaegyenlegét, visszacsempészik a „kölcsönvett” összeget.

Jóllehet, egyelőre csak ezzel az egy cselekménnyel gyanúsítja a rendőrség az MNB által március 5-én részlegesen felfüggesztett, s azóta felügyeleti biztos által irányított Hungária vezetőit, a HVG informátorai szerint a cégből milliárdos nagyságrendű összeg hiányzik. Egy, a HVG-t megkereső ügyfél szerint a brókercég előszeretettel utazott az emberek adófizetést elkerülő jövedelmeire, amelyekre – mint egy pilótajátékban – extrahozamot ígért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.