Jun 03

Minden drágul

Várhatóan májusban érhetjük el az inflációs csúcsot az éven belül, ebben a hónapban akár 5,5%-os is lehet az árdrágulás mértéke. A megugró infláció a valutaárfolyamra és a hitelkamatokra is hatást gyakorol a banki szakértő szerint, 350 alatti euróra ne rendezkedjünk be hosszú távra.

A gazdaság berobbanását jelzi, hogy elindult a drágulás, áprilisban rögtön a várakozások feletti mértékben ugrottak meg az árak: 5,1% volt a pénzromlás mértéke az elmúlt hónapban. Horváth István, a Sberbank treasury vezetője többek között ezzel és a világszerte általános áremelkedéssel indokolja az előző hónapokhoz és a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva kiugróan magas értéket. Egész éves viszonylatban azonban ennél alacsonyabb, de még a kormányzati célértéket bőven meghaladó, 4,1%-os átlagos inflációra számít a szakértő, köszönhetően a várható őszi természetes lassulásnak, majd az év végi vásárlási hajrának. Egy újabb járványhullám mindazonáltal drasztikus hatást gyakorolna az értékekre, így az elmúlt évhez hasonlóan óriási bizonytalanság övezi ezeket a számokat.

Ami a belengetett jegybanki kamatemelést illeti, az MNB már eddig is mindent megtett, hogy alacsonyan tartsa az árdrágulást. Még módszertant is váltott a számításban, amivel az adminisztratív áremelések hatását megpróbálják kiszűrni.  A jegybanki nyilatkozatok alapján szinte tényként számolhatunk a június végi kamatemeléssel, Horváth István szerint 15-25 századpontos mértékűvel. A Sberbank szakértője arra következtet, ez megdrágítja majd a hitelezést a vállalkozások számára a jövőben, így érdemes a vállalkozásoknak még most mérlegelniük a hitelfelvételt.

 

Mennyi lesz az euró nyáron?

Az infláció a valuta- és forintárfolyamokra is hatással lesz, ami az export-importban érdekelt vállalkozások számára jelentős.  Az árfolyam általában lefelé rugalmatlan, így tartósan 350 forint alatti euróra nem számít a jövőben a szakértő. Az erős forint a folyó fizetési mérlegnek - a megugró importon keresztül – szintén nem tenne jót hosszabb távon, bár a deviza államadósság mértékén javítana. Ennek ellenére nem érezhető monetáris politikai szándék a forint erősítése mögött, mondja Horváth István.

 

Jelen cikk  kizárólag tájékoztatási céllal készült és nem minősül a 2007.évi CXXXVIII.tv. (Bszt.) szerinti befektetési elemzésnek, befektetési tanácsadásnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.