Nov 17

Növeli portfólióját a Solidium Capital a napenergia-piacon

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Solidium Capital a Lugos Renewables Kft.-vel és az AUSTER-SOLAR Kft.-vel, amelynek értelmében a Solidium Capital 24,9 százalékos tulajdonrészt vásárolt az előbbi, illetve 38 százalékot az utóbbi társaságban. Az ifj. Sánta János 100 százalékos tulajdonában álló, holdingtársaságként működő Solidium Capital pénzügyi befektetőként lesz jelen a két társaságban. A tulajdonrészszerzés célja, hogy az új tulajdonos támogassa a napenergia-hasznosítás területén tevékenykedő vállalatok jövőbeni növekedési terveit.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Solidium Capital két megújulóenergia-fejlesztésre szakosodott társasággal, amelynek értelmében a Solidium Capital 24,9 százalékos tulajdonrészt szerzett a Lugos Renewables Kft.-ben, illetve 38 százalékot a Lugos Renewables által alapított AUSTER-SOLAR Kft.-ben. A Solidium Capital azzal a céllal fektetett be a megújulóenergia-fejlesztésre szakosodott projektfejlesztő cégekbe, hogy támogassa a két társaság naperőmű-fejlesztésre vonatkozó jövőbeni hazai és nemzetközi terveit. A két tranzakció értéke összesen 1,5 milliárd forint.

A 2014-ben alapított Lugos Renewables Kft. projektfejlesztő cégként a napenergia-projektek tervezési és előkészítési fázisa valamennyi munkafolyamatának menedzseléséért felel. A társaság négy országban is aktív, és mintegy 2,5 GW előkészítés alatt álló projektje van jelenleg is folyamatban. A vállalat a jövőben a régiós napelemes piacon is terjeszkedni kíván, így például Ukrajna, Oroszország, Szerbia és Horvátország is a cég céldesztinációi között található. A Lugos Renewables által alapított AUSTER-SOLAR Kft. szintén a napenergia-piac szereplője, jelenleg három darab, egyenként 50 megawattnyi napelemes kiserőművi projekt fejlesztését végzi.

Az ifj. Sánta János 100 százalékos tulajdonában álló, holdingtársaságként működő Solidium Capital Kft. több, napenergia-termeléssel foglalkozó társaság közvetett tulajdonosa, így a Solarbelt, a Solarbeam, a Solardeck és a Solarbird cégek is a holdingtársasághoz tartoznak. A Sánta család jelenlegi solar portfóliója összesen 20 megawattnyi kapacitással bír, amelynek megújuló energia termelése összesen 10.000 háztartás éves fogyasztásának fedezésére elegendő, és évente 20 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A tulajdonrészszerzés által tovább bővült a holdingtársasághoz tartozó megújulóenergetikai portfólió. A tulajdonrészszerzés szervesen illeszkedik ifj. Sánta János befektetési stratégiájába, amely a fenntarthatóságot, a tradíciót, az innovációt, valamint a magas növekedési potenciált ötvöző iparágakban, vállalatokban látja a jövőt.

„A napenergia-portfólió növelése hosszú ideje kiemelt célunk volt, az aktuális tranzakciókkal pedig jelentősen megszilárdíthatjuk jelenlétünket ezen a piacon. Meggyőződésem, hogy a jövőben a fenntarthatóság kell, hogy legyen a legfőbb befektetési szempont” – emelte ki ifj. Sánta János, a Solidium Capital tulajdonosa és ügyvezetője, hozzátéve, hogy a befektetési portfólión belüli szinergiák érvényesülésére is kiemelt hangsúlyt fektetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.