Aug 18

Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank

A megváltozott gazdasági környezet ellenére eredményes félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt., amely 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el – derült ki a bank által közzétett pénzügyi jelentésből. A pénzintézet mérlegfőösszege 758 milliárd forintra, a refinanszírozott hitelállománya pedig közel 350 milliárd forintra gyarapodott. A Magyar Bankholding tagbankja mindezek révén sikeresen tudta megszilárdítani meghatározó szerepét a magyar jelzálogpiacon.

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. a változó piaci környezet ellenére is kiváló teljesítményt nyújtott 2022 első félévében. A bank pénzügyi jelentése alapján az adózás előtti eredmény – az extraprofit különadó ellenére – elérte az 1,0 milliárd forintot, az adózott eredmény pedig a 877 millió forintot. A növekedés elsősorban a nettó kamatjövedelem 50,7%-os éves emelkedésének köszönhető, amely meghaladta a 2,944 milliárd forintot. Ebben szerepet játszott a refinanszírozási állomány bővülése, valamint az állampapír portfolió kamateredményének növekedése.

A bank IFRS szerinti mérlegfőösszege 17,7%-kal, azaz 114,2 milliárd forinttal nőtt 2021. június 30. óta, így 2022. június végére 758,0 milliárd forintot tett ki. A refinanszírozott hitelállomány 296,1 milliárd forintról 348,6 milliárd forintra növekedett, ami egy év alatt 17,7%-os emelkedést jelent. A refinanszírozott hitelügyletek száma az első félévben megközelítette a 43 ezret.

A bank által kibocsátott jelzáloglevél állomány június 30-án 353,0 milliárd forintot tett ki, ezzel éves szinten 4,3%-kal, féléves összehasonlításban pedig 7,7%-kal nőtt. A bankközi pénzpiacról származó források, valamint az MNB hosszú lejáratú fedezett hiteleszközének igénybevételével bevont források állománya 321,8 milliárd forintra bővült.

2022 első félévében hét jelzáloglevél aukció keretében a 67 milliárd forintot is túlszárnyalta a jelzáloglevél-kibocsátás volumene. A bank ezen belül az MNB Zöld Jelzáloglevél-vásárlási program keretében 7,4 milliárd forint összegben értékesített jelzáloglevelet, kedvező árazási feltételek mellett.

Dr. Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója kiemelte: „Büszkék vagyunk arra, hogy tovább tudtuk erősíteni a hazai jelzálogpiacon betöltött meghatározó szerepünket. A további növekedésre vonatkozó célkitűzéseink immár elválaszthatatlanok a Magyar Bankholding stratégiájától, amely egy még szilárdabb, több szegmensben is kiemelkedő pozícióval rendelkező nagybank építésére irányul.”

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.