Sep 22

Nyereséges félévet zárt az Appeninn Nyrt.

Jelentős, 13,175 millió eurós adózott nyereséggel zárta 2022 első félévét az Appeninn Nyrt. – áll a társaság által a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett 2022. első féléves üzleti jelentésben. Az Appeninn Csoport kedvező eredménye főként több egyszeri hatásra, így a turisztikai projektek értékesítésére és az árfolyamváltozásokra vezethető vissza, de a konszolidált számokban a core ingatlanportfolió magasabb jövedelmezőségi szintje is megmutatkozik.

Az Appeninn Nyrt. közzétette a 2022-es üzleti év első felére vonatkozó eredménykimutatását. A jelentésből kiderül, hogy a cégcsoport szintű első féléves EBITDA összege 17,5 millió euró, amelyből 1,547 ezer euró az ingatlanbefektető társaság megmaradó core portfóliójának működési eredménye. A jövedelmezőségi mutatók javulásához egyaránt hozzájárultak az árfolyamhatások, a divesztíciók, valamint a core ingatlanportfolió kihasználtságának növekedése és a bérleti kondícióinak javulása. Mindennek eredményeképpen a társaság adózás utáni első féléves eredménye a tavalyi 4,026 millió euró veszteséghez képest 13,175 millió euró nyereséget mutat.

Az ingatlan-bérbeadásból származó bevétel a tavalyi évhez viszonyítva 5,04 millió euróról 4,1 millió euróra csökkent, amiben strukturális változások mellett az M2C Project Kft. üzletrészének és bevételeinek cégcsoportból való kikerülésének, és a balatonfüredi kikötőbérleti díjbevételeinek második félévre tolódásának volt döntő szerepe.

Az Appeninn Csoport core ingatlanállományának átlagos kihasználtsága további 2%-kal bővült, a közvetlen fedezeti hányadában 5%-os növekedés következett be az előző év azonos időszakához képest.

Az egy részvényre jutó eredmény a 2021-es mínusz 8,5 eurócentről 2022 első félévében 27,81 eurócentre nőtt.

Új irányok

Az Appeninn Nyrt. 2022 februárjában módosított üzleti stratégiája értelmében a társaság értékesítette turisztikai portfóliójának csaknem egészét, így a Dreamland Holding Zrt.-t és leányvállalatait, valamint a PRO-MOT Hungária Kft.-t. A beszámoló fordulónapját követően a Hellnarik Hospitality Kft. eladására is sor került.

Az Appeninn Csoport teljes ingatlanvagyonának becsült értéke a divesztícióknak köszönhetően 185,662 millió euróról 124,484 millió euróra csökkent, a cégcsoport rövid és hosszú lejáratú kötelezettségállományának jelentős csökkenése és a részvényekre jutó saját tőke értékének 7,8 millió euró összegű emelkedése mellett.

A turisztikai portfólió elemeinek értékesítéséből befolyó források lehetővé teszik új, a stratégiába illő, budapesti, illetve közép-kelet és dél-európai országokban található ingatlanok akvizicióját, valamint a core portfólió energetikai fejlesztésének, korszerűsítésének megkezdését. Ez utóbbira az idén tavasszal kiválasztott új üzemeltető szakmai támogatásával, a teljes ingatlanállomány – már folyamatban lévő – átvilágítását követően készül átfogó koncepció.

Az Appeninn Nyrt. a részvényesi értékteremtést tartja legfőbb céljának, melyet a professzionális üzemeltetési tevékenység, a változó makrogazdasági környezet figyelembevételével, komplex szempontrendszer alapján kiválasztott tranzakciók megvalósításával és a rendelkezésre álló kedvező finanszírozási források felhasználásával kíván elérni.

„Egy költséghatékony, rugalmas, tiszta holdingstruktúra kialakítását szeretnénk megvalósítani, aminek első lépései a korábbi üzemeltető cégünk, illetve a turisztikai fejlesztési portfólió elemeinek értékesítésében jól nyomon követhetők. A cégcsoport elkötelezett a februárban publikált üzleti stratégiája mellett, a jövőben is ennek következetes végrehajtása várható” – fogalmazott Szűcs Györgyi, a társaság vezérigazgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.