Nov 17

Prémium állampapír – Tényleg megéri?

Amikor a megtakarítási lehetőségek közül próbáljuk meg kiválasztani a legmegfelelőbbet, a prémium állampapír befektetés egy kiváló lehetőségnek tűnik. Az utóbbi években mindinkább hangsúlyossá vált a saját pénzügyeink tudatos kezelése. Sajnos ebben még mindig van hová fejlődnünk, ám szerencsére egyre többen kezdenek el a hosszú távú megoldásokban gondolkodni. Sokakat az tart vissza a takarékoskodástól, hogy csak alacsony összeggel tudnának nekiállni, illetve az is gyakorta felmerülő kifogás, miszerint nincs megfelelő tájékozottság a rendelkezésre álló eszközök tekintetében. Igazság szerint azonban mindkét kérdésre létezik kielégítő válasz, méghozzá jóval egyszerűbb, mintsem azt elsőre gondolnánk. Egyfelől a leköthető tőke nagyságánál jóval fontosabb a rendszeresség. Mivel egy-egy megtakarítás esetében nagyobb távlatokban kell gondolkodni, még relatíve csekély befizetések mellett is jelentős hozamok érhetők el. Kitűnő példa erre a prémium állampapír befektetés, ami rugalmasan a pénztárcánkhoz igazítható. Ugyanakkor a kockázatvállalás már egy másfajta elbírálás alá esik. Amennyiben úgy érezzük, hogy a tőzsde, vagy a különféle értékpapírügyletek beható ismerete tőlünk távol áll, akkor valóban nem bölcs dolog túl nagy rizikót vállalni. Már csak azért sem, mert a kezdeti sikertelenségek jó eséllyel örökre elveszik a kedvünket. Ilyenkor válasszunk egy jóval biztonságosabb megoldást, mint amilyen például a prémium állampapír befektetés.

A nyugodt megtakarítás eszköze

A kockázatvállalási hajlandóság ugyanis minden ember esetében más és más. Ahogy az élet minden területére, úgy a pénzügyekre is igaz ez. Vannak, akik szeretnek nagyot rizikózni, ám sokan inkább a kiszámítható eredményt tartják fontosabbnak. Ez utóbbi beállítottsággal rendelkezők számára az állampapír egy kitűnő megtakarítási formát jelent. Ez ugyanis egy olyan értékpapír, amit közvetlenül az állam bocsát ki, így amíg nem történik valami nagyon drasztikus változás - mint amilyen például az államcsőd -, addig a prémium állampapír befektetés tökéletes biztonságban van. Ezt nehezen lehet elmondani mondjuk egy ingatlankiadás, vagy épp a műkincs-kereskedelem kapcsán. Ráadásul a biztonság mellett ez az eszköz rugalmasságot is biztosít. Noha minden címletet meghatározott futamidővel tudunk csak megvásárolni, akkor sincs nagy baj, ha annak lejárta előtt szükségünk lenne a pénzünkre. Mivel bármikor visszaválthatjuk, így nincs különösebb akadálya annak, hogy a kisebb tartalékokat is prémium állampapír befektetés formájában kössük le.

Milyen szempontok alapján válasszunk?

Habár elsőre könnyű elveszni a rendelkezésre álló lehetőségek széles kínálatában, valójában csak pár tényezőt kell figyelembe vennünk, mielőtt letennénk a voksunkat valamelyik értékpapír mellett. Első körben azt kell mindenképpen szem előtt tartanunk, hogy bármelyiket is választjuk, biztosan jobban járunk, mintha a megtakarításainkat készpénz formájában tartanánk. Az ugyanis bár gyorsan hozzáférhető, folyamatosan veszít az értékéből, hiszen nem kamatozik, ellenben az infláció hatásai nem kerülik el. Ezért is kardinális a lehető legoptimálisabb megoldásra törekedni. Szerencsére csupán pár szempontot kell mérlegelnünk, melyek közül a legjelentősebb az aktuális és a közeljövőben várhat infláció mértéke. Egy prémium állampapír befektetés kapcsán tudniillik a legfontosabb kérdés, miszerint annak kamata a pénzromláshoz kötött-e, avagy attól független. Magasabb inflációs környezetben szinte biztosan szerencsésebb egy olyan értékpapír, ami az előző évi átlagos fogyasztói árindex-változáson túl pluszban kamatprémiumot is fizet. Ilyen például a méltán népszerű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Emellett ide sorolható még a Babakötvény is, amire egyedüliként ráadásul állami támogatás is jár, így gyermekvállalás esetén mindenképpen érdemes fontolóra venni a használatát.

Mikor jó döntés a prémium állampapír befektetés?

Ahhoz, hogy maradéktalanul elégedettek lehessünk az általunk választott megtakarítási formával, fontos, hogy pontosan tisztában legyünk az elvárásainkkal és a céljainkkal. Amennyiben kirívóan magas hozamot szeretnénk elérni, akkor szinte biztosan másfelé kell nézelődnünk, ám ilyenkor a magasabb kockázattal mindenképpen számolni kell. Sok esetben a diverzifikáció a legbölcsebb metódus, ennek pedig kiváló eleme lehet a prémium állampapír befektetés. Nagyobb összegek esetén természetesen szerencsésebb, ha tanácsadóhoz fordulunk, aki az egyéni igényeinkre szabva állítja össze a legoptimálisabb portfoliót. Ugyanakkor azok számára, akik biztonságban szeretnék tudni a megtakarításaikat, de nem vállalnának túl nagy rizikót, ez a konstrukció egy tökéletes választás lehet. Azonban még ilyenkor is mérlegelni kell a körülményeket és aszerint választani a rendelkezésre álló értékpapírok közül. A prémium állampapír befektetés ugyanis megannyi előnnyel jár, de csak akkor tudjuk ezeket maradéktalanul a javunkra fordítani, ha pénzügyeinket tudatosan és hosszú távra előre megtervezzük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.