Aug 02

Rejtélyes kezdetekre vezethető vissza a legértékesebb kriptovaluta

A Bitcoin 2009-ben indult el világmegváltó útjára, mára pedig 20 ezer dollár feletti darabárával a legértékesebb kriptovalutává nőtte ki magát. A kriptovaluták közötti vezető szerepe a tőzsdén is megfigyelhető, hiszen minden kriptovaluta ára együtt mozog a Bitcoin értékének változásával. Az eredeti célját, azaz a kézzelfogható valuták leváltását azonban jelenleg nem érte.

Ki áll a Bitcoin mögött?

2008. október 31.-én indult el a Bitcoin, egy Satoshi Nakamoto (ami japánul annyit jelent, hogy a „bölcsesség eredete”) álnév alatt tevékenykedő ember által. Mit érdemes tudni a Bitcoin titokzatos atyjáról? Valójában azt sem tudjuk, hogy az álnév egy embert vagy egy csoportot, intézményt, vagy valami sokkal nagyobb mozgalmat takar, de a legtöbben úgy tartják, hogy egyetlen személy áll a Bitcoin mögött. 2008 októberében megjelent a Bitcoin fehér könyve, amelyben a Satoshi Nakamotoként megismert szerző bemutatta az elektronikus készpénzrendszer működését, majd 2009 januárjában már az első Bitcoinokat bányászta ki. A titokzatos figura 2007-ben kezdte meg a munkálatokat a kriptovalután , amelynek 2011-ig egyedül vezette a programozási hátterét, ekkor csatlakozott hozzá Gavin Andersen. Személyazonosságát szándékosan tartotta titokban, mivel el akarta kerülni, hogy arcot társítsanak a Bitcoinhoz, nem akarta azt, hogy emocionális kötődése legyen a vásárlóknak a termékhez. A vele dolgozó programozók elmondása alapján, valamint az email váltásokból derült fény Nakamoto különc személyiségére. Mialatt felépítette ezt az óriási láncot, el is tűnt, pontosan olyan hirtelen, mint ahogyan felbukkant, a semmivé lett, azóta se tud róla senki semmit.

A Bitcoin és a kriptovaluta árfolyamok változásai

Hivatalosan 2009. január 3.-án jött létre a blokklánc és indult el vele együtt a Bitcoin. Ez év októberében állapították meg a valuta értékét, amelyet akkor 1 dollár= 1309,03 BTC-ként határozták meg. 2013-ra haladta meg egy Bitcoin értéke a 100 dollárt. A kezdetek után közel 10 évvel már majdhogynem 20000 dollárt ért egy coin, majd ez az óriási növekedés folytatódott egészen 2021-ig, amikor közel 65 ezer dollárba került a kriptovaluta. Az első árfolyamzuhanás akkor történt, amikor Kína szándékosan lelassította a Bitcoin kitermelését. Hamarosan azonban visszanyerte értékét, sőt új csúcsot állított be a 66974 dolláron. Csakhogy a jelenlegi  negatív gazdasági fordulatok következtében sokan döntöttek kriptovaluta tartalékuk értékesítése mellett, így a nagyvállalatok közül a Tesla is eladta készletét. A piacot ezáltal jelentős kripto többlethez juttatta, amelynek következtében minden kriptopénz értéke, így a Bitcoiné is nagyot zuhant, és a Bitcoin visszatért a 20000 dolláros árához.

Bitcoin vásárlása és tárolása

Kriptovalutát vásárolni hasonlóan lehet, mint egy banki ügyintézést végezni az ATM-nél, de akár interneten keresztül, vagy tőzsdén is lehet vásárolni. A tárolás bonyolultabb; a tőzsdei tárolás hátránya, hogy nagyobb eséllyel történnek hackertámadások, viszont vannak úgynevezett kriptopénztárcák, amelyek megfelelnek a feladatnak. Ezek nem kézzel fogható tárcák, hanem olyan, információ megőrző eszközök, amelyekkel a Bitcoin vagy bármilyen kriptovaluta biztonságos formában tárolható. Egy másik megoldás, hogy offline, egy papírlapon történik a kulcs tárolása, amellyel hozzá lehet férni a birtokolt Bitcoinhoz. A legfontosabb, hogy biztonságosan, az illetéktelen hozzáféréstől óvva tároljuk a kulcsainkat, így megelőzhető azok eltulajdonítása.

A fentieken túl akár adatbányászattal is hozzá lehet jutni a Bitcoinhoz, amelyhez rendkívül erős számítógépekre van szükség, és óriási energiafelhasználással jár. A mai kriptobányász piacon nagy verseny van a résztvevők között. Mivel a jelenlegi processzorfejlesztés a chiphiány miatt visszaesett, ezért úgy tudnak a bányászok nagyobb bevételt generálni, hogy csökkentik a költségeiket. Mind törekednek a fenntarthatóságra, ezért sokan használnak megújuló erőforrásokat. Ezzel nem csak a környezetvédelem a cél, hanem az alacsonyabb fenntartási költségek.

Az ok, amiért sokan szeretik a Bitcoint, az a transzparenciája és az alacsony tranzakciós költségek.  Az állami felügyelő hatóságok azonban már elkezdtek felfigyelni a kriptovalutákat érintő adónemekre, ezért érdemes átolvasni a törvényeket az adott országokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések. Azoknak, akiknek fontos az anonimitás megőrzése a Bitcoin szokott lenni a megfelelő opció az elérhető fizetési eszközök között.

Meddig ér el Elon Musk befolyása?

A Tesla vezére Elon Musk nagyon nagy személyes és vállalati tőkével rendelkezik kriptovaluták estében, a rendelkezésére álló óriási összegek mozgatása képes a piac manipulációjára. Elég egy kritikus Twitter-bejegyzés Musktól, és máris eshet vagy nőhet az adott kriptovaluta árfolyama. Erre nagyon jó példa a Doge Coin esete, amelynek megtöbbszöröződött az értéke azután, hogy Elon Musk beszállt és megvette a céget, továbbá sokat invesztált a valutába. Ám van ellenpélda is, amikor a Tesla vezér márciusban kiírta a Twitter profiljára, hogy a Tesla nem fog megválni a kripto vagyonától, az elmúlt időszak turbulens gazdasági helyzetében azonban változtattak álláspontjukon, és a Tesla eladta kripto készletének 75%-át. A hirtelen nagymennyiségben felszabadult kriptopénz hatására tőzsdei kifejezéssel élve beszakadt a kriptopiac, és valamennyi kriptovaluta ára visszaesett.

A kriptovaluták sötét oldala

További érdekesség vagy inkább sajnálatos tény, hogy a dark weben az anonimitás miatt a tranzakciók nagy része kriptovalutában történik. A dark web az internet sötét oldalának nevezett tér, ahol sokféle illegális tevékenységeket is végeznek; az offline bűncselekmények is emberkereskedelemtől kezdve a drog terjesztésén át bizonyos értelemben ebbe a digitális térbe költöztek. A szürkezónás vagy kifejezetten törvénysértő üzleteknél különösen fontos a lekövethetetlenség, amit ma már a kedvelt kriptovaluták biztosítanak. A kriptopénzek további előnye az alacsony tranzakciós díj és az értékállóság, hiszen olyan valuták is vannak, amelyeknek a dollárhoz rögzített állandó értéke által kifejezetten alacsony az árfolyamingadozásuk. Az anonimitás miatt a kriptovaluták használata rendkívül kedvelt a dark webhez köthető cselekményeknél, amely sajnos a hatóságok dolgát is megnehezítik a kétes üzletek leleplezésében.

Napjainkban a Bitcoin és sok más kriptopénz helyzete is igencsak ingatag, a gazdasági nehézségek jelentősen visszavetették a hagyományos valuták mellett a kripto-k árfolyamát is. Egyesek már temetnék, míg mások már a visszapattanásra készülnek. Egy biztos, a technológia innovációja vitathatatlan és ezidáig is jelentős hatást gyakorolt a tranzakciók, megtakarítások és befektetések alakulására.

 

Források: cryptofalka.hu, cryptofalka.hu, bitcoinbazis.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.