Eco.hu
Jun 16

Stabil maradt a hazai energetikai piac a koronavírus idején is

A folyamatos áramellátásért dolgozó vállalatok tevékenységét csak némileg lassította a járvány

Az év elején a világ számos országában a villamosenergia-fogyasztás visszaesését eredményezte a koronavírus terjedése, azonban a MAVIR által szolgáltatott, a koronavírus kezdeti szakaszában, azaz a 2020 első negyedévében mért fogyasztási adatok alapján hazánkban számottevő, 2 százalékot meghaladó növekedést mutatott a villamosenergia-fogyasztás a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Noha a növekedést áprilisban egy markáns, kilenc százalékos visszaesés követte, összességében ez mégsem volt képes komolyabb mértékben megrengetni az energetikai piacon tevékenykedő kivitelezőket, hiszen azok jellemzően több éves szerződések mentén, fix kifutási idővel teljesítik a megbízásokat. A Forest-Vill Kft. egyike azoknak a vállalatoknak, amelyeknél az elmúlt hónapokban is folyamatos tudott maradni a munka, így tevékenységükkel közvetetten hozzájárulhattak az ellátásbiztonság fenntartásához.

Egyes szakmák és munkafolyamatok mindaddig láthatatlanok, amíg valami el nem romlik. Ilyen az energetikai kivitelezés, illetve az energetikai szolgáltatások, háttérmunkálatok biztosítása is, hiszen mindaddig, amíg van stabil áramellátás az országban, kevesen gondolnak bele, hogy az áram milyen úton jut el a termeléstől a végfelhasználókig. Ennek ellenére egy teljes iparág folyamatos, megfeszített munkája áll a stabil energiaellátás mögött, és bár a koronavírus egyes országokban akár 15 százalékkal is visszavetette az energiafogyasztást, hazánkban a január és március közötti időszakban éppen ellenkezőleg történt: jelentős, 2 százalékot is meghaladó fogyasztásnövekedést mértek az áramszolgáltatók tavalyhoz viszonyítva. Habár a járvány begyűrűzése az áprilisi fogyasztás 9 százalékos csökkenését eredményezte hazánkban, egyes nyugat-európai országok fogyasztásához képest – ahol jellemzően 10 százalék feletti visszaesést mértek – így is alacsonynak számít a csökkenés. A visszaesés ugyanakkor – számos más iparághoz képest – kevésbé rázta meg a hazai energetikai piacon tevékenykedő kivitelezőket, hiszen a munkákat jellemzően több éves megbízás keretében teljesítik a vállalatok, amelyek elvégzésére nincs feltétlenül azonnali markáns hatással a fogyasztásban mért mélyrepülés.
A 2015-ben alapított Forest-Vill Kft. tevékenysége leginkább az ipari energiaelosztás, illetve a transzformátorállomások, hálózatok létesítése, átépítése, rekonstrukciója köré csoportosul, emellett portfóliójuk egyre nagyobb szeletét adja a megújuló energiával, különösen a napelemes parkokkal kapcsolatos munkálatok kivitelezése. A társaság a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjeként, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakembercsapata segítségével az elmúlt hónapokban is gondoskodott arról, hogy a villamos energia a járvány terjedésének lassítása érdekében bevezetett korlátozások alatt is eljusson otthonainkba.

Ezzel együtt a globálisan terjedő járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetet az energetikai szektor is megérezte, mivel többek között a beszállítói lánc akadozása is veszélyeztette a stabil működést. A Forest-Vill Kft. esetében a lassulás elsősorban az új szerződések lehívásának késleltetésében mutatkozott meg, ugyanakkor a társaság a legveszélyeztetettebb időszakban is csaknem folyamatosan tudott dolgozni, csupán olyan területeken kellett leállítani a munkát, ahol például a távoli munkavégzés bevezetése miatt akadozott a projektek egyes fázisainak kivitelezése. Továbbá a társaság több megelőző intézkedést is bevezetett, hogy zökkentőmentes maradhasson a munka: ilyen lépés volt azoknak az eszközöknek, anyagoknak az előzetes megrendelése, amelyek a projekteknek csak a későbbi fázisaiban lesznek szükségesek, illetve az egymástól elszigetelt munkacsoportok létrehozása, amivel a járvány terjedésének a kockázatát minimalizálták.

A társaság folyamatban lévő projektjein belül egyebek mellett zöldmezős alállomás-létesítés, de karbantartási tevékenység is zajlik. A megbízások földrajzi eloszlását illetően elmondható, hogy a társaság országos lefedettség mellett, valamennyi hazai áramszolgáltató munkaterületén végzett munkákat az elmúlt hónapokban. Bár egyes projektek megkezdése, valamint átadása esetében néhány hónapos halasztással is lehet számolni, a társaság tervei szerint az év második felében behozható a teljes magyar gazdaságra ható lassulásból adódó lemaradás.

„A Forest-Vill Kft. által végzett tevékenység sokszor láthatatlan a szélesebb nyilvánosság számára, ugyanakkor közvetett módon mi is felelünk az ország, ezen belül pedig a vállalatok és a háztartások áramellátásának biztosításáért. Úgy látjuk, hogy a koronavírus terjedése és a vele járó villamosenergia-fogyasztás csökkenés nem rázta meg tartósan az energetikai piacot. Ennek oka, hogy jellemzően több éves megbízásokat teljesítünk, fix kifutási idővel, így tehát egy időszakos krízishelyzet, vagy a villamosenergia-fogyasztás csökkenése nem jelent azonnali negatív hatást a tevékenységünkre nézve. Noha egy-egy megbízásunk áttolódik a második félévre, összességében bizakodóak vagyunk, hiszen minden esélye megvan a társaságunknak arra, hogy a második félévben behozzuk a lemaradást, sőt, akár növekedéssel is lehet kalkulálni.” – mondta el Papp László, az Forest-Vill Kft. ügyvezető igazgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.