May 08

Stratégiai együttműködés keretén belül támogatja a fiatalok pénzügyi tudatosságát az MBH Bank

 Az MBH Bank, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a HÖOK szolgáltatócégcsoport hosszútávú stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az egyetemisták pénzügyi tudatosságának fejlesztésére, amely 290 ezer diákot érint majd. Ennek köszönhetően a felsőoktatási ökoszisztéma támogatásával járulhat hozzá a bank, hogy a fiatal diplomások környezetükre odafigyelő, karrierjükben és pénzügyi döntéseikben tudatos, az újdonságokra nyitott és fogékony pályakezdőkké váljanak. Az együttműködés aláírásán Dr. Hankó Balázs Zoltán, innovációért és felsőoktatás felelős államtitkár előremutató kezdeményezésnek nevezte az MBH és a HÖOK közötti együttműködést.

Az Educatio+ Program keretén belül stratégiai együttműködésbe kezd az MBH Bank és a HÖOK, így az MBH lesz a program kiemelt banki támogatója. A két szervezet felismerte, hogy a hallgatók felé irányuló felsőoktatási szolgáltatások minősége és azok elérhetősége meghatározza azt, hogy a felsőoktatásban töltött idő alatt a hallgató mennyire készül fel a diplomaszerzést követő munkaerőpiaci feladatai ellátására.

A HÖOK adatai szerint a hallgatók 55 százaléka végez a tanulmányai mellett pénzkereső tevékenységet, ugyanakkor egy nemrég megjelent régiós kutatás rámutatott, hogy a 18 és 34 év közötti fiatalok 51 százaléka relevánsabb pénzügyi oktatást szeretne, mivel nem érzi magát pénzügyileg felkészítve a felnőtt életre.  Az MBH Bank tavaly őszi országos reprezentatív kutatása alapján a fiatalok bankolási szokásai más mintázatot mutatnak a lakossági többi csoportjához képest, jellemző körükben a digitalizáció fontossága és a fintech szolgáltatók használata, illetve érdeklődnek a zöld pénzügyi termékek, szolgáltatások iránt.A fiatalok pénzügyi tudatosságának javítása érdekében – együttműködve az egyetemek gazdasági, tudományos vezetésével és különböző szervezeti egységeivel, a hallgatói képviselőkkel és öntevékeny körökkel, illetve a felsőoktatáshoz szorosan kötődő szervezetekkel, ipari szereplőkkel – az MBH Bank és a HÖOK közösen olyan projektet hoznak létre a hallgatók számára, amely érdemben segíti a hallgatók pénzügyi kompetenciáinak és tudatosságának fejlődését.

Felelős pénzintézetként kötelességünknek érezzük a pénzügyi tudatosság növelését és a fiatalok pénzügyi edukációja terén a HÖOK szervezetet választottuk stratégiai partnerünknek. Közös célunk, hogy a jövő generációja felkészülten érkezhessen meg a munkaerőpiacra, és pénzügyi ismereteiket megfelelően tudja kamatoztatni a személyes életútjuk és szakmai karrierjük során egyaránt” – mondta Ginzer Ildikó, a MBH Bank standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke beszédében kitért arra, hogy a szervezet által végzett felmérések, és az egyetemi rekrutációs rendezvényeken tapasztaltak mind megerősítik, hogy az elmúlt években egyre inkább előtérben került a fiatalok intézményválasztási döntésében a hallgatói szolgáltatások kérdése. Emiatt indította el a szervezet az Educatio + projektet, melynek keretein belül állami és piaci szereplőkkel közösen szándékozik létrehozni egy hallgatókat segítő szolgáltatói ökoszisztémát. „Hálásak vagyunk, hogy az egyik legnagyobb pénzintézmény csatlakozik hozzánk ehhez a küldetéshez” – tette hozzá a HÖOK elnöke.Az MBH Bank üzleti stratégiájában megfogalmazott célja, hogy segítsen az embereknek előre lépni pénzügyeikben, illetve az is, hogy hogy érthetővé és szerethetővé tegye a bankolást. Emellett társadalmi felelősségvállalás stratégiájának egyik pillére, hogy erősítse a pénzügyi tudatosságot és a digitális íráskészséget, többek között az egyetemista fiatalok körében.

Ezért a program sikerességéhez a bank által kialakított szakmai tréningekkel és workshopokkal, különböző egyetemi kurzusokkal, közösségi programok szervezésével, pénzügyi és banki szolgáltatásokkal kapcsolatos tanácsadással járul hozzá. Az Educatio+ stratégia operatív megvalósítása tematikus HUB-okon keresztül történik. Az Educatio+ Programban szakmai mentorként való részvétellel, a hitelintézet maga is közreműködik a fiatalok élményalapú tanulásában, a szociális szorongás csökkentésében, valamint a jövőre való felkészülésben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.