Eco.hu
Oct 03

Szigorodó korlátozások, forrongó indulatok: itt az európai pandémia-térkép

Tüntetések, az intézkedéseket bíráló, kormánykritikus megmozdulások, növekvő frusztráció, úgy tűnik, a járványhullám erősödése egyre inkább kiélezi a közhangulatot. Budapesten is folyamatosan terítéken vannak a szigorítások, de vajon az intézkedések mennyire követik a nemzetközi gyakorlatot? Szétnéztünk, hogy milyen is a pandémiás helyzet az európai fővárosokban.

Bécs

Nyugati szomszédságunk fővárosa kedvelt úti célja a magyaroknak. Bécs mindig is biztonságos városként volt ismert - Lázár János videója előtt és talán még az után is -, és a nyáron még biztató hírek érkeztek a COVID-helyzetben történő helytállásáról is. Viszont az aktuális hírek szerint a városban jelenleg tombol a járvány, és máris elérte kapacitásának határát az első olyan kórház, amelyben koronavírus-fertőzötteket kezelnek. A helyzetet fokozza, hogy október 11-én önkormányzati választások lesznek, így erős politikai jelentősége is van annak, hogy hogyan kezelik a járványhelyzetet.

Az osztrákok a zárt térben zajló rendezvények helyszínein minden esetben előírják a maszkviselést, ami a vendéglátóipari egységekben csakis az asztalnál nem kötelező. További szabály, hogy legfeljebb 10 személy ülhet együtt, az ételek és italok pedig csak az ülőhelyen fogyaszthatóak. Azok számára, akiknél fennáll a fertőzés gyanúja, de nincs lehetőségük az otthonukban karanténban tartózkodni, külön szállások állnak rendelkezésre. Bécs összesen körülbelül 6000 ilyen lehetséges férőhellyel rendelkezik. A város Külképviseleti Irodája pedig azt is közzétette, hogy buszos tesztelőcsapatokkal látogatják az iskolákat, ahol olyan klinikai fejlesztésű, olcsó és gyors koronavírus-gyorstesztekkel szűrik amely 30 perc alatt kimutatja az eredményt.

Varsó

A lengyel sajtóban a nyár végén futótűzként terjedt a hír, miszerint előbb Jacek Czaputowicz külügyminiszter, majd pár nappal később Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter is lemondott posztjáról. Utóbbi cáfolta, hogy lépése összefüggésben lenne a koronavírussal miatt szükséges védőeszközök beszerzését célzó minisztériumi pályázatokkal, habár több ellenzéki politikus is élesen bírálta a sajtóban.

Az ősz beköszöntével azonban nem csak az időjárás és a politikai közhangulat vált hűvössé, hanem a pandémiás szabályok is rendre szigorodtak a fertőzöttek számának emelkedésével. Zárttéri helyeken, rendezvényeken, vásárokon, konditermekben azt a módszert vezették be, hogy négyzetméterenként határozzák meg a maximálisan ott tartózkodhatók létszámát. A maszkviselésre vonatkozó szabályok is igen szigorúak, már 5 éves kortól kötelezik rá a gyerekeket is. Ott, ahol nincs lehetőség a 1,5 méteres távolságtartásra, a szabad levegőn is el kell takarni az orrot és a szájat. A helyi tömegközlekedésben az ülőhelyek számának a felét lehet csak feltölteni. Az éttermekben az asztalok között legalább 2 méteres távolságnak kell lennie, és a fogyasztás idején kívül a vendégnek is védőmaszkot kell viselnie.London

Az Egyesült Királyságot számos kritika érte a pandémiás intézkedései, illetve főként azok hiánya miatt, leginkább a járvány első hulláma alatt. Jelenleg viszont Európa legszigorúbb országának tekintik, bár úgy tűnik, a kritikus közhangulatnak nehéz megfelelni, hiszen számos tüntetés szerveződött a lakosság tiltakozásának kifejezésére, akik egyre frusztráltabbak immáron pont a szigorú szabályok miatt.

A kormány szinte zéró toleranciával illeti a csoportosulásokat, a 6 főnél nagyobb létszámú összejöveteleket betiltotta. Az intézkedés nem csupán a közterületekre, hanem a magánlakásokra is vonatkozik, kivéve, ha családot képező életközösségről van szó. Bár számos konfliktust szül, Kit Malthouse, bűnüldözésért felelős miniszter kifejezetten arra biztatta a lakosságot, hogy jelentsék, amennyiben a szomszédaik megszegik a szabályokat. Az éjszakai élet pedig még a nálunk érvényben lévő kötelező záróránál is korábban véget ér, Londonban ugyanis már este 10-kor el kell hagyni a szórakozóhelyeket.

Berlin

A berlini intézkedések európai viszonylatban sem tűnnek a legszigorúbbnak, ennek ellenére a német fővárosban csaknem 40 ezren demonstráltak azért, hogy egyáltalán ne legyen kötelező sem a maszkviselés, sem a többi pandémiás rendelkezés. Sőt, voltak, akik egyenesen Merkel lemondását követelték.

A korlátozások, amelyek a heves indulatokat kiváltják, jóformán nem különböznek az Európa-szerte alkalmazott szabályoktól. A maszkhordás és a távolságtartás kötelező valamennyi zárt helyen kötelező, illetve tüntetéseken is, amennyiben 100 résztvevőnél több vesz azon részt. Így tehát elviekben maszkban szabadott volna (és szabadba) csak tüntetni a maszkhordás ellen, azonban a helyszíni beszámolók szerint a német mentalitás ez esetben a legkevésbé sem tükrözte a szabálykövető magatartást.

December 31-ig legfeljebb 1000 fős beltéri és legfeljebb 5000 fős szabadtéri rendezvények engedélyezettek. A szervezőknek pedig kötelessége létrehozni egy olyan jelenléti listát, amelybe az összes résztvevő nevét, címét és telefonszámát feljegyzik. A listát négy hétig meg kell őrizniük, és kérésre át kell adniuk az illetékes hatóságnak, ha kiderül, hogy az egyik résztvevő fertőzött volt. A magánrendezvényekre ez a szabály csak akkor vonatkozik, ha a résztvevők száma meghaladja a 20 főt.

Budapest

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint mi, magyarok, csak akkor tartjuk be a szabályokat, ha ellenkező esetben büntetést kapunk. Higgyünk abban, hogy nincs igaza, és a felelősségtejes magatartás úrrá lett rajtunk, de szó, ami szó, lehetséges, hogy szavai a keserédes valóságot tükrözik, hiszen mióta bejelentették, hogy a tömegközlekedésen a maszkot nem, vagy szabálytalanul viselő személyeket 8000 forintos pénzbüntetéssel sújtják, elvétve látni csak „bátor” (vagy botor), fedetlen arccal és orral utazókat.

Budapesten kötelező továbbá a mozikban, a színházakban, hangversenyeken és cirkuszi előadásokon, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben és a társasházi közgyűléseken is az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata. Október 1-től az óvodákban, iskolákban és a szakképző intézményekben bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést. Fennmarad az 500 fő feletti rendezvények tilalma, a szórakozóhelyeknek  pedig be kell zárniuk 23 órakor.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.