May 15

Tízezer fával támogatja a környezetet az MBH BankÚjabb lépést tett a fenntarthatóság felé az MBH Bank: a bankcsoport egy belső kezdeményezés keretén belül tízezer hazai őshonos facsemetét ültetett el idén tavasszal Dél-Dunántúlon. A program célja kettős, hiszen ötvözi a bank ESG Stratégiájában meghatározott karbonsemlegesség eléréséhez szükséges célokat és azon törekvését, hogy aktív részese legyen munkatársai és ügyfelei fenntarthatóságot érintő szemléletformálásának. A szakmai partner bevonásával telepített facsemeték várhatóan 2025-re teljes, 2,5 hektáros erdővé fejlődnek majd, ami a becsült számítások szerint 100 éves távlatban több mint ezer tonna szén-dioxidot köt majd meg.

Tízezer facsemetét telepített az MBH Bank a Dél-Dunántúlon – a bankcsoport ezzel is szeretne hozzájárulni egy élhetőbb jövő és zöldebb környezet megteremtéséhez. A kezdeményezés során hazánkban őshonos fákat ültetett el idén márciusban az a 140 bankcsoporti dolgozó, aki aktívan is szeretett volna részt venni az ESG célok elérésében, mely az ESG stratégia karbonsemlegességre törekvő és szemléletformálási pilléreihez kapcsolódik. Az ültetésben egy helyi szakmai szervezet segítette a Magyar Bankholding dolgozóinak munkáját, ezzel is biztosítva a növények szakértői gondozását.A programhoz csatlakozó szakmai szervezet becslése alapján nagyjából 420 tonna lehet hektáronként az összes megkötés 100 év alatt, a végén már erősen csökkenő ütemben, mert a fák elérik a maximális méretüket, ami a 2,5 hektáros, újonnan létrejött erdősített terület esetében 1050 tonna szén-dioxid megkötést jelent. Magyarországon az átlagos életmódhoz szükséges széndioxid kibocsátás egyébként fejenként 5-6 tonna.

Az ESG Stratégiájában meghatározott dekarbonizációs célok tekintetében a Magyar Bankholding törekszik arra, hogy tevékenysége révén minél nagyobb mértékben járuljon hozzá a Párizsi Megállapodásban foglalt célok eléréséhez úgy, hogy széndioxid kibocsátását a lehető leggyorsabb ütemben csökkenti. Ennek egyik előzetes lépéseként tízezer facsemetét ültetettünk el munkatársainkkal közösen a Dél-Dunántúli Dúzs község mellett. Nagyon büszke vagyok minden kollégámra, aki személyesen is részt vett a programban, és sem a korán kelés, sem a hűvösebb idő nem szegte kedvüket abban, hogy valami jót cselekedjenek” – mondta Puskás András, a MBH Bank elnöki főtanácsadója.Az MBH Bank, - akkor még Magyar Bankholding - 2022 nyarán mutatta be az ESG stratégiáját, amelynek két meghatározó eleme a bankcsoport karbonlábnyomának felmérésére, majd folyamatos csökkentésére vonatkozó törekvések meghatározása és betartása, továbbá a munkavállalói szemléletformálás. Ezt egyrészt az energiahatékony működés megteremtésével és fenntartásával tervezi elérni a bankcsoport, másrészt olyan tevékenységek támogatásával és szervezésével, amelyek proaktívan hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás folyamatos csökkentéséhez. Ehhez cél a munkavállalók aktív bevonása, akik így saját maguk is megtapasztalhatják a befektetett önkéntes munkájuk révén, hogy milyen módon járulnak hozzá a nettó karbonsemlegesség eléréséhez, illetve megérthetik, hogy ezek a cselekedek miként járulnak hozzá egy-egy terület a biodiverzitásához.Felelős munkáltatóként a bankcsoport odafigyel a munkavállalóira is, és arra, hogy részt vegyen a fenntarthatóságot és környezetvédelmet érintő szemléletformálásukban. Ez magában foglalja a munkavállalók környezet védelmével kapcsolatos meglátásainak becsatornázását, a fenntarthatóság iránt érdeklődő munkatársak számára önkéntes lehetőségek szervezését, az alkalmazottak képzését a legjobb gyakorlatokról, és a szélesebb munkavállalói kör bevonását a fenntartható kezdeményezésekbe.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.