Jan 24

Új korszak jöhet a naperőmű piacon

Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett ASTRASUN Solar Nyrt., az Ikarus autóbuszgyártóval egy tulajdonosi körbe tartozó Műszertechnika-Holding Zrt., valamint utóbbi cégcsoport részeként az IK Metál Kft. A működési területén jelentős tapasztalattal és egyedülálló szakértelemmel rendelkező vállalatok a kiemelt partnerségi megállapodás értelmében közösen gyártanak és értékesítenek olyan speciális tartószerkezeteket, amelyek a napelemparkok telepítéséhez szükségesek. A felek várakozása az, hogy a naperőmű piacon egyedinek számító egyesülés révén a teljes európai piacot kiszolgálhatják a napelemes tartószerkezetekkel. Céljuk, hogy Európa egyik legjelentősebb napelemes fémszerkezetgyártójává váljanak.

Együttműködésre lépett egymással az ASTRASUN Solar Nyrt. és a Műszertechnika-Holding Zrt., valamint utóbbi cégcsoport részeként az IK Metál Kft. azzal a céllal, hogy napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásában egymással együttműködjenek. A hosszú távú, három fázisra tagolt együttműködés lényege, hogy amennyiben az előre meghatározott mérföldkövek teljesülnek, a működési területükön meghatározó és jelentős tapasztalattal rendelkező társaságok üzleti kapcsolatukat a Műszertechnika-Holding Zrt. és az ASTRASUN Solar Nyrt. által közösen alapított társaságon keresztül bonyolítják. Ezt követően pedig fokozatosan kívánják beindítani a közös tulajdonú társaság önálló gyártási tevékenységét, ezáltal válva Európa egyik legmeghatározóbb napelemes fémszerkezetgyártójává.

A megállapodás első fázisaként az IK Metál Kft. és az ASTRASUN Solar Nyrt. olyan keretszerződést kötött egymással, amelynek értelmében egyedi megrendelések alapján az IK Metál Kft. napelemparkok telepítéséhez szükséges tartószerkezetek gyártását és értékesítését végzi majd az ASTRASUN Solar Nyrt. részére. A megállapodás keretében továbbá az IK Metál Kft. vállalja, hogy az ASTRASUN Solar Nyrt. mindenkori beszerzési szükségleteinek teljesítése érdekében megfelelő gyártási kapacitást biztosít, az ASTRASUN Solar Nyrt. pedig a napelemparkok telepítéséhez szükséges tartószerkezeteket elsődlegesen az IK Metál Kft.-től szerzi be. A felek megállapodtak továbbá abban is, hogy egymás felé kölcsönös kizárólagosságot biztosítanak.

A partneri együttműködés második lépéseként a két társaság – az ASTRASUN Solar Nyrt. és a Műszertechnika-Holding Zrt. – egy közös vállalatot hoz létre. A megállapodás harmadik fázisában a felek arra fognak törekedni, hogy a közös vállalatuk önállóan megjelenjen a piacon és más, független piaci szereplők megrendeléseit is képes legyen teljesíteni. Ennek előfeltétele, hogy a társaság kereskedelmi tevékenységének árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot.

A mostani megállapodás azért is számít kiemelt jelentőségűnek és a napelemgyártás piacán egyedinek, mert olyan piaci szereplők lépnek hosszú távú együttműködésre, amelyek speciális szakértelemmel és széleskörű tapasztalattal rendelkeznek a saját területükön. Az IK Metál Kft. több évtizedre visszanyúló gyakorlattal rendelkezik a fémmegmunkálás területén, amelyet sokáig az autóbuszgyártás piacán is hasznosított. Mára a társaság fő tevékenységei közé tartozik a speciális járműfelépítmények, hegesztett fémszerkezetek, valamint egyedi, nagy teherbírású konténerek teljes körű gyártása is, az alkatrész gyártástól a kész termékekig, kisszériától a nagyszériáig. Ehhez a szakértelemhez párosul az ASTRASUN Solar Nyrt. ugyancsak beható piaci tapasztalata, amely a naperőművek tervezésében és kivitelezésében központosul.

„Az ASTRASUN Solar kifejezett célja, hogy a most megkötött együttműködés és a létrejövő közös vállalkozásnak köszönhetően Európa első számú napelemes fémszerkezetgyártójává lépjünk elő. Ebben kiemelt szerepet játszik az ASTRASUN kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere és az eddig kiépített piaci pozíciónk, mint a régió egyik feltörekvő energetikai vállalkozása. Az IK Metál több évtizedre visszanyúló gyakorlattal rendelkezik a fémmegmunkálás területén, amelyet sokáig az IKARUS cégcsoporttal folytatott partneri együttműködése révén a buszok gyártásánál is hasznosított. A  társaság nemcsak több évtizedes tapasztalattal, de egyedülálló technológiával is rendelkezik a fémmegmunkálás területén. Ez olyan versenyelőnyt jelentő gyakorlat és tudás, ami rendkívül egyedinek számít a napelemgyártás piacán. Így azt gondolom, hogy a két vállalat egyesülése és az általunk nyújtott minőségi szolgáltatás egy új korszak kezdetét is jelentheti a naperőmű piacon” – mondta el dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.