Eco.hu
Mar 10

Újabb környezetvédelmi technológiába fektet az SZTA

Újabb, 240 millió forintos tőkebefektetéssel bővíti a Széchenyi Tőkealap portfóliójának környezetvédelmi célú megoldásokkal foglalkozó célterületét. A gyöngyösi Cyclator Kft. a szennyvíz- és iszapkezelés területén tevékenykedő UTB Envirotec Zrt. által kifejlesztett, folyamatos betáplálású szennyvízkezelő reaktor (Cyclator) továbbfejlesztési és értékesítési feladatait látja el.
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) fejlesztési irányai közt az ivóvíz- és szennyvízfejlesztés kiemelt terület a 2014-2020-as fejlesztési időszakban. „Magyarország számára fontos cél a szennyvizek okozta környezetterhelés csökkentése és megelőzése, illetve a települési szennyvízrendszerek hatékonyabb működtetése, amihez a Cyclatorhoz hasonló hazai cégek fejlesztéseikkel nagymértékben hozzá tudnak járulni. Ezért is kiemelt célterületként határoztuk meg az ágazatot. A Cyclator technológiája már több magyarországi településen is bizonyított, és úgy látjuk, hogy a tapasztalt cégvezetés nemcsak hazai, de akár nemzetközi szinten is képes komoly eredményeket elérni” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök–vezérigazgatója.

A Cyclator eljárás jelentős előnye a piacon elérhető más megoldásokkal szemben, hogy egyszerűsíti és rugalmasabbá teszi a szennyvíztisztító rendszer üzemeltetését. Mivel a szakaszosan működő technológia biztosítja a nyers szennyvíz folyamatos befolyását, nincs szükség szennyvíz-kiegyenlítő medencére, illetve nagyobb lesz az energia-megtakarítás is. A reaktor fontos része egy speciálisan kialakított dekanter (a tisztított szennyvíz ülepítés utáni elvételére szolgáló berendezés), amely egyben az esetleges uszadék elfolyását is megakadályozza. A berendezés kifejezetten a Cyclator technológia sajátosságaihoz lett optimalizálva, mégis más szennyvíztisztítási technológiák esetén is biztonsággal alkalmazható.

Az SZTA jelenlegi tőkebefektetésének fő célja a műszaki és fejlesztési költségek finanszírozása. A vállalkozás a befektetésnek köszönhetően 8 fős létszámbővítést tervez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.