Apr 10

Vállalati könyvelés egyszerűen? Így optimalizálhatók a céges pénzügyi folyamatok

Egy vállalat pénzügyei komplex, laikus szemek számára gyakran átláthatatlan folyamatok. Nem így vannak ezzel a könyvelők: ők úgy igazodnak el a céges főkönyv, a nyilvántartások és a különféle dokumentumok világában, mintha egy jól megírt enciklopédiát lapozgatnának. Ám a légjobb pénzügyes dolgát is keservesen meg lehet nehezíteni, ha az adatok nincsenek megfelelően rendszerbe foglalva, és a folyamatok nincsenek digitalizálva. Ahhoz, hogy mindenki a lehető legegyszerűbben tudja végezni a munkáját, előbb-utóbb minden vállalatnak szüksége van egy könyvelő programra.


Erre jó a könyvelő program


A könyvelő program olyan szoftver, amelyet -nevéhez hűen - egy vállalaton belül elsősorban a könyveléssel, pénzügyekkel foglalkozó kollégák használnak. Azok a cégek, amelyek rendelkeznek megfelelő könyvelő szoftverrel, gyorsabban képesek döntéseket hozni, egészséges pénzügyi környezetet alakítanak ki és tartanak fenn, valamint drasztikusan javul pénzügyi adataik hozzáférhetősége. Legyen szó egyszerű beszámolók vagy akár egy cash-flow kimutatás elkészítéséről, a program hatékonyan dolgozik a szakérő kollégák keze alá. A legtöbb opció rendelkezik azokkal az alapvető modulokkal, mint például a követelések és kötelezettségek kezelése, a számlázás, s főkönyvi számla, valamint a beszerzés-, értékesítés-és készletnyilvántartás.

 

Több legyet egy csapásra?


Azok a vállalatok, amelyek épp most állnak a digitalizálás kapujában, vagy elégedetlenek az eddigi működésükkel és váltani szeretnének, gyakori dilemmával találják szembe magukat. Beszerezzenek egy különálló könyvelő szoftvert, vagy bevezessenek egy komplex vállalatirányítási rendszert, amely a pénzügyi folyamatokat is teljeskörűen kiszolgálja? A helyes válasz természetesen mindig az adott cég egyedi igényeitől függ – de mindenképp érdemes részletesen tájékozódni, mielőtt meghozzuk a döntést. „Egy olyan jól felépített, a kisvállalatok igényeit is teljesítő ERP rendszer, mint az SAP Business One, segítenek valóban rendszerben gondolkodni” – magyarázza Kriston Csaba, a vállalatirányítási rendszerek bevezetésével Acterra International Kft. ügyvezető igazgatója. „Ennek a rendszernek pedig éppúgy részét képezi a feladatmenedzsment, a raktárkezelés, a gyártás, a kontrolling, mint a minden részletre kiterjedő, digitalizált könyvelés” – egészíti ki. „Az általunk kínált ERP rendszer tehát mindenre képes, amelyre egy könyvelő szoftver – de emellett a vállalat egészének a működését is támogatja.”

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.