425 milliárd forintra nőtt a Start Garancia kezességi állománya
okt 18

425 milliárd forintra nőtt a Start Garancia kezességi állománya

A Start Garancia Zrt. kezességvállalási volumene tavaly év végéhez képest 37 százalékkal, 425 milliárd forintra gyarapodott idén szeptemberig, ezzel közel 630 milliárd forintnyi finanszírozás megvalósulásához járult hozzá – ismertette az eredményeket Limbach Attila vezérigazgató a társaság éves partnerrendezvényén.

A dinamikus növekedésnek köszönhetően az állami tulajdonban lévő társaság az idei évben 114 milliárd forintos kezességvállalással 158 milliárd forint összértékű finanszírozás megvalósulását tette lehetővé. A portfólió mérete a tervek szerint már az év végéig meghaladhatja az 500 milliárd forintot.

Amint azt Bauer Patrik, a társaság vezérigazgató-helyettese elmondta, a Start Garancia az elmúlt időszakban számos iparági szegmensek nyújtott kezességet, az energetikai projektektől kezdve, az egészségügyi cégeken át az ingatlanpiaci szereplőkig számos vállalatot tudott sikeresen támogatni. Az ügyletek összértékének 57 százaléka kötvénykibocsátásokhoz, 39 százaléka hitelekhez, 4 százaléka pedig bankgaranciákhoz kapcsolódott. A tranzakciók 60 százaléka forint, 40 százaléka deviza alapú volt. A társaság állami viszontgarancia mellett nyújt kezességet nemzetgazdaságilag jelentős, nagy – 1 milliárd forintot meghaladó – volumenű finanszírozási ügyletekhez; ennek megfelelően az átlagos ügyletméret 8,2 milliárd forintot tett ki 2024. szeptember végéig bezárólag.

Bókay Márton, a Nemzetgazdasági Minisztérium nemzeti fejlesztés-finanszírozásért felelős helyettes államtitkára a rendezvény vállalati hitel- és kezességvállalási piacról szóló panelbeszélgetésén elmondta: a jövő évi 3-6 százalékos gazdasági növekedés eléréséhez szükséges a beruházások és a kifektetések támogatása, amiben a hazai garanciaintézmények is jelentős szerephez jutnak. Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: a vállalati hitelek iránti kereslet – többek között a feldolgozóipar és az ingatlanipar esetében – növekedést mutat. Fehérváry Tamás, a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ) ügyvezető igazgatója szerint pedig a magyar kkv szektorba elsősorban az autóipar nehézségei gyűrűznek tovább, amelyet a társaság a kormányzattal szoros együttműködésben, célzott vállalkozásfejlesztési eszközök segítségével igyekszik enyhíteni.

Az OTP Bank ügyvezető igazgatója, Tóthmátyás Zoltán a vállalati hitelpiac 2-4 százalékos növekedéséről számolt be, a szegmens hitelvolumene 2024-ben 12,5 ezer milliárd forint körül alakul elmondása szerint. Nyisztor Péter, az MBH Bank ügyvezető igazgatója hozzátette: a hitelszektor nehéz időszakon van túl, ugyanakkor az eddigi növekedéshez a garanciavállaló intézmények is aktívan hozzájárultak. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői a vállalati hitelpiac dinamikus gyarapodásával számolnak 2025-ben, amelyet a kamatok további mérséklődése, az óvatossági motívum oldódása és a beruházási ráta növekedése is tovább segíthet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.