Blogajánló

Keresztárfolyamok
CHF/HUF 402.9276 -0,60%
EUR/HUF 389.2333 -0,70%
EUR/USD 1.05981 0,30%
USD/HUF 367.2705 -1,00%
USD/JPY 149.1465 -0,10%
Napi aktív részvények
Nyertesek
RABA 1280 2,80%
DMKER 33.5 1,50%
OTP 13245 1,80%
MBHJB 458 1,80%
AUTOWALLIS 115 2,20%
Vesztesek
BIF 430 -8,10%
ASTRASUN 318 -3,60%
GLOSTER 950 -4,00%
FUTURAQUA 21 -4,10%
ALTEO 2790 -2,10%
Legforgalmasabbak
OTP 13245 1,80%
MOL 2786 0,20%
RICHTER 8950 -0,30%
OPUS 356 0,70%
MTELEKOM 544 0,00%
Insider blog
Az alvás minősége és mennyisége rendkívüli fontossággal bír az egészségünk és mindennapi teljesítményünk szempontjából. Éppen ezért, nemcsak a lefekvés előtti A Hogyan hat a matracod az alvás minőségére? bejegyzés először Insiderblog.hu-én jelent meg.
Sep 29
Insider blog
A Humusz Szövetség jóvoltából szeptember 23-tól látogatható hazánk első Nulla Hulladék Tanösvénye. A megnyitón kerekasztal-beszélgetésen érintettük a körforgásos gazdaság előnyeit, A Megnyílt Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvénye Budapesten bejegyzés először Insiderblog.hu-én jelent meg.
Sep 29
DLA Advocatus blog
There is no excerpt because this is a protected post. The post Protected: The entertainment industry at standstill – analysing the movie business in the wake of the WGA and SAG-AFTRA strikes appeared first on Advocatus.
Sep 29
Chikansplanet blog
A körülbelül 200 évig létező birodalom a Selyemút egy részét is irányította a Tibeti-fennsíkon, a hirtelen lehűlés és szárazság azonban tönkretette mezőgazdasági erőforrásait. Az IFLScience írt arról, hogy a legújabb kutatások szerint a „világ tetejeként” emlegetett Tibeti-fennsíkon egykor melegebb volt az időjárás, ami nagyban hozzájárult a Tibeti Birodalom felemelkedéséhez. A régió a 7. és a 9. században hatalmas befolyással bírt az ázsiai geopolitikai viszonyokra, de nagyjából 60 év alatt összeomlott, miután a lehűlés és a szárazság katasztrofális csapást mért a mezőgazdaságára.  A kutatók karbonátokat és oxigénizotópokat elemeztek egy, a fennsík közepén található tóban, melyeket az algák által hátrahagyott jelzőanyagokkal – biomarkerekkel – vetettek össze, hogy rekonstruálják az elmúlt két évezred hőmérsékletváltozásait és esőzéseit. Megállapították, hogy időszámításunk után 600 és 800 között nyaranta kb. 2 °C-kal melegebb volt az átlaghőmérséklet, mint a korábbi és későbbi, hűvösebb időszakokban. A tó méretének és mélységének változásai pedig rávilágítottak arra, hogy a felmelegedés egybeesett az esőzés mértékének növekedésével. Ezek mind arra engednek következtetni, hogy a melegebb periódusban a feltételek kedvezőbbek lehettek mind a mezőgazdaság, mind az állattartás szempontjából. A tudósok kifejtik, hogy a melegebb, párásabb időszak szorosan egybeesik a Tibeti Birodalom legvirágzóbb korszakával. Az árpatermesztésre alkalmas művelhető föld mérete nagyjából 25 százalékkal növekedhetett meg. A mezőgazdaság és az állattartás fejlődése, valamint az extra erőforrások és nyersanyagok felgyülemlése a társadalmi osztályok kialakulásához, valamint az uralkodói elit felemelkedéséhez vezetett, így a birodalom a fennsíkra és a környező területekre is kiterjedhetett. A klímaadatok és a történelmi források összevetéséből kiderül, hogy Tibet a szomszédos régiókat a kifejezetten meleg, esőzésben gazdag években támadta meg, míg ellenségei általában a hidegebb, szárazabb időszakokban indítottak ellenoffenzívákat. A békekötések ideje is ezzel függ össze, ugyanis az uralkodók akkor igyekeztek szövetségeket kiépíteni, amikor kevesebb erőforrásuk volt – tehát próbálták ellensúlyozni a klímaváltozás következményeit. Kétszáz éves fennállása alatt a Tibeti Birodalom Kasmír és Hszincsiang régiókat is meghódította amellett, hogy uralta a Selyemút egy részét. A 800-ban bekövetkezett csúcs után azonban hirtelen visszaesés kezdődött, miközben a korábbi életforma természeti feltételei megromlottak. A 9. század közepére jelentősen lecsökkent az esőzés mértéke, és nagyjából 60 évnyi szárazság következett, amely 840-ben vált a legsúlyosabbá – ekkor bukott el a Tibeti Birodalom. A művelhető földterület összezsugorodott, emellett vallási konfliktusok is kialakultak. A különböző törzsek egyre többet háborúztak, a birodalom pedig regionális egységekre bomlott. Mindez rávilágít arra, hogy a természet milyen mértékben hatott és hat ki az emberi történelemre.
Sep 29
DLA Advocatus blog
There is no excerpt because this is a protected post. The post Protected: Autonóm járművek az utakon. Tényleg csökkenni fog a balesetek száma? appeared first on Advocatus.
Sep 27
RSM Blog
A 2023-as év hátralévő részére felfüggesztették a látvány-csapatsportok adófelajánlásból történő támogatásának bizonyos lehetőségeit, a keretek lezárásával. Jó hír azonban a társaságoknak, hogy a látványcsapatsport támogatásból szerezhető társasági adóelőnyt filmalkotások támogatásával is lehet pótolni, mivel a filmalkotások támogatásával jelentős TAO kedvezményt érhetnek el.
Sep 28
DLA Advocatus blog
Új influenszer típus terjed az interneten, az ún. deinfluenszerek. Egyes deinfluenszerek közösségi média posztban hívják fel a figyelmet a túlfogyasztás értelmetlenségére és káros hatásaira, valamint az influenszer-marketing ellentmondásaira. A legfontosabb tudnivalókat Marosi Zoltán és Bakos Rebeka foglalta össze. The post Kik is a „deinfluenszerek” és mennyiben vonatkoznak rájuk a versenyjogi és fogyasztóvédelmi szabályok? appeared first on Advocatus.
Sep 22
RSM Blog
Bár a rendezvényszervezés egy rendkívül gyakori tevékenységi forma, áfa szempontból rengeteg komplex kérdést vet föl: belföldi adóalany szervezi, belföldön, vagy más tagállamban kerül sor a céges rendezvényre, konferenciára? A külföldön szervezett rendezvényen szükséges a szervezők személyes jelenléte? Keletkezik adóregisztrációs és adófizetési kötelezettség? Kétrészes blogsorozatunk első részében azt az esetet vizsgáljuk meg, amkor belföldi illetőségű társaság szervez külföldön rendezvényt.
Sep 26
Insider blog
Szeptember 21-én sajtótájékoztatón hirdették meg azt a 35 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő támogatást nyújtó innovációs programot, amelyre kkv-k, egyetemek, nagyobb cégek és kutatóhelyek közösen is pályázhatnak. A fő fókusz három nagy témakör: az egészséges élet, a digitalizáció és a gazdaság zöld átállása. A Láttad? 35 milliárd forint áll rendelkezésre a leginnovatívabb projektekre! bejegyzés először -én jelent meg.
Sep 25
Insider blog
Manapság egyre nehezebb megbízható szakembert, mesterembert találni. Ennek egyrészt az az oka, hogy sokszor hónapokkal előre be vannak táblázva – A A SzakiWeb alkalmazás segítségével könnyedén találhatsz mesterembert bejegyzés először -én jelent meg.
Sep 25

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.