May 26

Megtartotta első, éves rendes közgyűlését az ASTRASUN Solar Nyrt.

Az ASTRASUN Solar Nyrt. megtartotta első, éves rendes közgyűlését, amelyen a részvényesek elfogadták a társaság 2022. évre vonatkozó pénzügyi beszámolóit, továbbá új igazgatósági, valamint felügyelő- és auditbizottsági tagokat is megválasztottak. A közgyűlés továbbá elfogadta az Igazgatóság azon javaslatát, miszerint a tervezett növekedés céljából a 2022-es év után ne kerüljön sor osztalékfizetésre, helyette az adózott eredmény egésze kerüljön eredménytartalékba. Emellett a közgyűlés a sajátrészvény-vásárlásra vonatkozó felhatalmazást is megszavazta.

Az ASTRASUN Solar Nyrt. május 25-én tartotta meg az első, éves rendes közgyűlését, magas, csaknem 96 százalékos részvételi aránnyal. A társaság közgyűlése jóváhagyta a társaság 2022. üzleti évre vonatkozó egyedi és konszolidált éves beszámolóját, emellett a társaság bemutatta a proforma jelentését is, amelyben a tavalyi év során apportált leányvállalatok egész éves működésének eredményét jelenítette meg. Ennek alapján a konszolidált árbevétel meghaladta volna az 1,4 milliárd forintot, 940 millió forint (az árbevétel 66%-a) feletti EBITDA és több mint 143 millió forintos adózott eredmény mellett.

A közgyűlés az osztalékfizetés kérdéséről is határozott. Eszerint a növekedési célokkal összhangban az ASTRASUN Solar Nyrt. a teljes adózott eredményét az eredménytartalékba helyezi, hogy azt a megkezdett koncepciózus építkezéshez és növekedéshez szükséges beruházások támogatására fordítsa.

A közgyűlés továbbá határozott az új igazgatósági, felügyelő-, valamint auditbizottsági tagok megválasztásáról is. Ennek értelmében a társaság korábbi felügyelőbizottsági tagja, Kóbor György, aki 2018-tól 2021 októberéig az MVM Energetika Zrt. elnök-vezérigazgatói pozícióját töltötte be, az ASTRASUN Solar Nyrt. Igazgatóságának tagjaként folytatja munkáját. A közgyűlés meghosszabbította Wessely Vilmos, az Audit Network Hungary Kft. ügyvezető-igazgatójának a felügyelő- és auditbizottságban betöltött tisztségét, továbbá új felügyelő- és auditbizottsági tagjának nevezte ki Jung Zsuzsannát, a SANOFI Disztribúciós és Logisztikai Központ Disztribúciós Platformjának igazgatóját, valamint Haás Lászlót, a Capital and Credit Partners alapító-vezérigazgatóját.

Az ASTRASUN Solar Nyrt. kifejezett célja, hogy a földrajzi és technológiai diverzifikációt mélyítve meghatározó megújulókapacitást építsen ki és tulajdonoljon nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió számos országában is, továbbá, hogy magas részvényesi értékteremtés mellett a Budapesti Értéktőzsde egyik meghatározó zöld részvénye legyen. Ezen célkitűzések és törekvések eléréséhez az ASTRASUN Solar Nyrt. 2022-es évi pénzügyi eredménye, valamint proforma jelentése is biztos alapot jelent.

„Az ASTRASUN Solar Nyrt. talán az eddigi egyik legmeghatározóbb és legfontosabb évét zárta 2022-ben, hiszen a tavalyi év során léptünk be a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált piacára, az Xtend-re. A tőzsdei jelenlétünknek pedig fontos pontja az, hogy megtarthattuk az ASTRASUN Solar első, éves rendes közgyűlését, ahol számot adhattunk a befektetőink, részvényeseink számára az elmúlt egy évről és az ez idő alatt elért eredményekről, illetve arról is, hogy milyen terveket, hosszú távú célokat fogalmaztunk meg a jövőre nézve. A 2023-as évvel kapcsolatban pozitívak a várakozásaink, és határozottan az a célunk, hogy a tevékenységünk során minél szélesebb skálán tudjuk kiaknázni a megújulóenergia-piac nyújtotta lehetőségeket” – mondta dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.