Oct 04

Tetőszigetelés utólag

A régi építésű házak nagy problémája a hőveszteség, amit utólagos szigeteléssel csökkenthetünk.

Legtöbbször a homlokzat, esetleg a belső falak védelmére gondolunk, pedig egy régi, hőveszteség szempontjából a mai értelemben korszerűtlen tetőn akár a meleg 25-30 %-a is kiszökik.

A probléma utólagos tetőszigeteléssel orvosolható, ami nem megoldhatatlan feladat.

Hova kerül a szigetelőanyag?

Utólagosan a szigetelőanyagot három helyen helyezhetjük el: a szarufák között, a szarufák fölött vagy alatta.

A szarufák közötti szigetelés nem kérdés, de az már, hogy kiegészítésként alatta vagy fölötte helyezünk el szigetelő paneleket, az ház korától és a tetőcsere idejétől függ.

Újabb építésű házaknál, és ahol tetőcsere is történt, jó megoldás a szarufák fölött is szigetelni. Mivel a hideg levegő útjában állnak a panelek, elkerülhető a hőhidak kialakulása.

Régi tetőnél a szarufák alá helyezhetünk el kiegészítő szigetelést, számolva azzal, hogy a tetőtér belmagassága, mérete láthatóan csökken a 6-8 cm-es vastagságú lapoktól.

Megfelelő szigetelőanyagok

A szarufák közötti szigetelésre leggyakrabban szálas kőzetgyapotot vagy üveggyapotot használunk. Ezek vastagságának megválasztása a szarufák méretétől függ, nem lehet vastagabb azoknál. Mindkét anyag páraáteresztő, remek hőszigetelő és akusztikai tulajdonsággal rendelkezik.

Fújható tetőszigetelés

A technológia viszonylag új, csak néhány évtizede terjed el. Többféle anyag áll a rendelkezésünkre a tető utólagos, fújható szigetelésére. Ilyen például a fújható ásványgyapot, a cellulóz, illetve a poliuretán hab. Ez utóbbinál nem az üzletben, flakonban kapható PUR habra kell gondolni, hanem kifejezetten a nagy felületű, szigetelőanyagként gyártott termékre.

Mindegyik fújható anyag és technológia közös tulajdonsága, hogy résmentesen lehet velük dolgozni, ezzel szinte kizárjuk a hőhíd keletkezésének lehetőségét.

Megfelelő rétegrend

Az említett rétegeken túl fontos, hogy lakásból felszálló pára ne rontson a szigetelőanyag állagán. Ezért a belső helyiség oldaláról párazáró fóliát szükséges feltenni. Ugyanakkor a külső oldalra páraáteresztő rétegnek kell kerülnie, hogy az esetlegesen előforduló pára ki tudjon jutni a szabadba.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb gazdasági hírek, minden nap.